Ma 2024 július 20. Illés napja van. Holnap Dániel, Daniella napja lesz.
Jövőkrónika – 5 - 2091. október 17.

Jövőkrónika – 5 - 2091. október 17.

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Reggelente a kedvenc sarki fűszeresemnél szoktam ezt-azt vásárolni. Kedves srác, George-nak hívják. Tavaly nyert zöld-kártya-lottón letelepedési engedélyt az EEE-be.

Az Egyesült Európai Emirátusok (EEE) évente százezer bevándorlót enged így letelepedni. George Los Angelesből, a Szabad Kalifornia Államból érkezett. Olyan nagy volt a munkanélküliség, hogy sok ezernyi honfitársához hasonlóan inkább nekivágott a nagyvilágnak.

 Dédapám naplóját olvasgatva és történelmi tanulmányaimból is azt látom, hogy a XX. század igazi nagyhatalma az Egyesült Államok volt. Amikor a múlt század végén összeomlott a Szovjetunió és a kommunista, istentelen világrend, az USA a világ csendőrének képzelte magát.
 
 
2001. szeptember 11-én volt egy nagy new yorki merénylet. Évtizedekig hitegették a világot, hogy a mohamedánok a felelősek ezért a merényletért. Mi, igazhitűek mindig is tudtuk, hogy ez hazugság. Az akkori amerikai kormány titkosszolgálatainak a műve volt az egész. De arra jó volt, hogy az Egyesült Államok háborút indítson a mohamedán világ ellen. Először Irakot döntötték káoszba, majd Afganisztánban mélyítették el az anarchiát.
 
2015-ben a másodszor is megválasztott Nobel-békedíjas amerikai elnök pedig nekiment Iránnak. Úgy látszik minden amerikai elnök azzal akarta beírni magát a történelemkönyvekbe, hogy értelmetlen háborúkba hajszolta az országát.
 
Sokak szerint ez volt az a pont, ami az USA széteséséhez vezetett. A három éves Iráni háború nyitánya is egy merénylet volt. A new yorki Szabadság-szobrot robbantották fel ismeretlen tettesek. Egy iráni útlevél és egy Korán volt a „bizonyíték”. De Irán nem Irak volt. Ez volt Amerika XXI. századi Vietnamja. Hatvanezer amerikai katona halt meg (no meg egy millió iráni). De az USA gazdasága összeomlott.
 
2016-ban Kalifornia állam kilépett az Egyesült Államokból. tehette, hiszen önálló országként is a világ hatodik legerősebb gazdasága lett. Igaz, csak rövid időre, mert a 2021-es san diego-i földrengés tönkretette ezt a virágzó gazdaságot.
 
Az amerikai Kongresszus persze törvényt módosított, hogy a megmaradt 49 szövetségi államból más ne akarjon kilépni, de ez nem akadályozta meg Texast, hogy kikiáltsa a függetlenséget 2018-ban.
 
 
Ezzel vette kezdetét a II. Amerikai Polgárháború. Nem csak belső konfliktus volt ez, mert több oldalról is bekapcsolódtak a konfliktusba. A drogháborúk káoszába süllyedt Mexikónak jól jött, hogy felkorbácsolhatta a nacionalista érzelmeket és elfoglalta Arizónát és Új-mexikót. Innentől kezdve a szétesés gyorsan bekövetkezett. Alaszka Oroszországhoz csatlakozott, néhány északi állam Kanadához (melyből kivált a francia ajkú Quebec) és megalakult a Déli Föderáció New Orleans fővárossal. Florida pedig Kubához csatlakozott.
 
Paradox módon a folyamat egyik nagy vesztese Kína volt, mely az Egyesült Államok legnagyobb hitelezőjeként azért sok pénzt veszített. A (volt) USA területén tömeges elszegényedés következett be, nőtt az erőszak. Az ENSZ áttette a székhelyét Rio de Janeiróba és természetesen a Biztonsági Tanács is négy állandó tagra olvadt.
Van-e tanúsága a dolognak? A történelem során minden birodalom örök életűnek tűnt és sokszor nagyon rövid idő alatt lett az enyészeté. 1988-ban senki sem gondolta volna, hogy a Szovjetunió egyik napról a másikra összeomlik. Ahogy az Egyesült Államok léte a XXI. század végéről nézve csak kellemetlen múltidézés…
 
Dédapám naplóját lapozgatva ezekről az eseményekről nem igazán találtam feljegyzéseket. Dédapa igaz indián mániás volt. Többször emlegette a Winnetout, mint kedvenc gyerekkori olvasmányát, valamint a kedvenc filmjeit, mint Az Utolsó mohikánt és a Farkasokkal táncolót.
 
Viszont írt arról, hogy 2007-ben a lakoták kikiáltották a független Lakota Köztársaságot. Első vezetője az a Russel Means (beleástam magam az eseményekbe…), aki Az Utoló Mohikán c. filmben Csingacsgukot játszotta.
 
 
Persze az Egyesült Államok csak nevetett az egészen. Irán egyébként elismerte a független Lakota Köztársaságot, akik az Iráni-amerikai háború idején annak rendje és módja szerint hadat is üzentek az Egyesült Államoknak. Állítólag nagy szerepe volt az amerikai vereségnek a száz lakota és navaho önkéntesnek, akik az irániak oldalán harcoltak Perzsiában.
 
No, a Navahók 2020-ban váltak ki az Egyesült Államokból (sikeresen ellenállva a mexikói támadásoknak is.) A pachworkhoz hasonló Észak-Amerika térképen 2093-ban felfedezhetünk még Lakota Köztársaságon és Navahoföldön kívül független Cseroki Népköztársaságot és Szabad Csejenn Törzsszövetséget is. Azt olvasom a Spaceneten, hogy jól működő, gazdag országokról van szó, 1-2 millió lakossággal.
 
Magyarisztán, az Egyesült Európai Emirátusok egyik leggazdagabb országa nagykövetséget tart fenn mindegyik indián országban és viszont. nem is értem a XX. század nagy Amerika mániáját…
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (18) Mondom a magamét (7719) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Autómánia (61) Belföld (11) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1310) Politika (1582) Irodalmi kávéház (537) Flag gondolja (36) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (9) Heti lámpás (322) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Jobbegyenes (2825) Tereb (146) Vetítő (30) Életmód (1) Gazdaság (713)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>