Ma 2021 október 18. Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.
Fenntartható panellakó: a kilógó ökolábnyom

Fenntartható panellakó: a kilógó ökolábnyom

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Panelházban élek. Házgyári lakásban lakni olyan, mint bolygónk jelenlegi helyzete: hosszú távon nem fenntartható... Tulajdonképpen nem rossz itt élni.

Láttam képeket, negyven évvel ezelőtti képeket, amikor épült ez a városrész. Sivár szürke házgyári betonrengeteg.

Most meg olyan, mintha egy erdőben élnénk. Bármelyik ablakunkon nézek ki, fákat látok. Egy erdő (bár elég hangos erdő)...

 A fenntartható fejlődés egyfajta mérőszáma az un: ökológiai lábnyom. Mi is ez?
 
Az ökológiai lábnyom fogalma:
Egy ember vagy egy adott terület népességének a természetre gyakorolt hatását egy hektárban kifejezett mutatószámmal, az ökológiai lábnyommal lehet leírni.
A ökológiai lábnyom az a terület, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat (élelem, energia ...). Az átlagos egy főre eső ökológiai lábnyom 2,2 hektár, 2,5-szer nagyobb, mint 1961-ben. Ám ha megnézzük, hogy a Földön 11,3 milliárd hektár biológiailag aktív föld- és tengerfelület van és 6,7 milliárd ember, akkor kiszámítható, hogy valójában minden emberre csak 1,7 hektár jut.
(A szerkesztő megjegyzése: Így nagyjából egy évtized alatt a minden emberre jutó terület 0,1 hektárral csökkent!)
 
 
Jelenleg ott tartunk, hogy minden év szeptemberére az emberiség elfogyasztja a rá eső részt a Föld erőforrásaiból. Jelenleg majdnem másfél Föld bolygóra lenne szükség, hogy az emberiség igényeit kielégíthesse. Bár ezek az igények elég különbözőek. Egy amerikai ökológiai lábnyoma 130szor (!!!) akkora, mint egy bangladesié. Egy magyar ember ökolábnyoma kétszerese a Föld eltartó képességének.
 
De nincs másfél bolygónk. A távoli jövőbe vész a Hold és a Mars kolonizációja (terraformálása, értsd kirablása, kiaknázása, elszennyezése.)
 
 
India és Kína rakétasebességgel növekvő gazdaságai évente tízmilliókat emelnek ki a nyomorból és teszik őket öntudatos középosztálybeli polgárrá. Akinek már nem kerékpár kell, hanem autó, aki nagyobb lakásra vágyik, vezetékes ivóvízre és vízöblítéses wc-re. Aki látja a reklámokat és szeretne a nyugati társadalmak életszínvonalán élni. (Azt már nem látja, hogy az áhított nyugaton is milliók nyomorognak, éheznek.)
 
Panel lakásban élek a családommal. A panel tipikus ellenpéldája a fenntarthatóságnak, hiszen minden energia, élelmiszer kintről jön. Vajon lehet egy panellakásban ökotudatosan élni? Mit lehet tenni, amivel csökken az energiafelhasználásunk?
 
Épp most éjszaka (mikor e sorokat írom) mondják be a hírekbe, hogy Putyin elnök újra kilátásba helyezte a gázcsapok elzárását. S lehet, hogy az ukránok nem fizetnek a gázért, de Magyarország energiaellátásának jó része az orosz medve kezében van. Pedig kevés ország rendelkezik ilyen sok megújuló energiaforrással: szélenergia, napenergia, geotermikus energia.) Ehelyett rémülten nézzük a gázszámlát, panellakóként a távfűtés számláját...
 
Ui: Kiszámoltam a magam és családom ökolábnyomát. 1,86/fő. Kicsit felette annak, amit elhasználhatnánk...
 
 
(Itt ki lehet számolni a saját ökolábnyomunkat.)
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1463) Kultúra (6) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (5639) Autómánia (61) Vetítő (30) Tereb (138) Irodalmi kávéház (506) Egészség (50) Politika (1578) Jobbegyenes (2130) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (662) Heti lámpás (255) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Sport (729) Történelem (14) Életmód (1) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Flag gondolja (33) Tv fotel (65) Belföld (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>