Ma 2021 december 05. Vilma napja van. Holnap Miklós napja lesz.
Weber árulása

Weber árulása

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Itt kell megálljt parancsolni, amíg még nem késő!

Lábjegyzetek a nemzeti szuverenitás kérdéséhez

Az unió központjában lassan elül a csatazaj. Elérkezett a költségvetési vita jelenlegi szakaszának vége, fontos harcot vitt sikerre az Orbán–Morawiecki páros. A vétó megmutatta, hogy igenis van értelme kiállni magunkért – a jogállamisági furkósbotot egy ideig nem lóbálja Brüsszel Magyarországgal és Lengyelországgal szemben, valamint nem kötik a kifizetéseket ehhez a „mechanizmushoz”. Az ügy teljes tisztázása pedig az Európai Bíróságon folytatódik.

Az elmúlt hetek történései sok tanulsággal szolgáltak – a jogállamisági diskurzus mellett a Brexit kérdése szintén napirenden volt, és ez utóbbival kapcsolatosan is többen elragadtatták magukat. 

Babits anno szólt az írástudók árulásáról, amit átültethetünk a bajor keresztényszocialisták esetére is. Manfred Weber, a CSU tagja, az Európai Néppárt frakcióvezetője ugyanis a következőt találta mondani: nemzeti szuverenitás márpedig nem létezik. 

Na, itt álljunk meg egy pillanatra.

Mielőtt untató alkotmányjogi és integrációtörténeti tudományoskodásba kezdenék, próbálom lényegre törően összefoglalni, mi is az Európai Unió tiszta forrása – amitől már oly messze vagyunk. 

Az EU a kormányköziség és a szupranacionalizmus elvei ötvözésével indult útjára. A kormányköziség annyit tesz, hogy nemzetek közötti, azokon alapuló együttműködés folyik, míg a szupranacionalizmus a nemzetek feletti, azokat meghaladó kereteket foglalja magába.

Az uniós együttműködés a kormányköziség elve alapján tehát a nemzeti szuverenitásra épül – ezzel rendelkezik valamennyi tagállam, ami a kapcsolatrendszerek alapállása. Ebből a szuverenitásból eredő egyes hatásköröket ruháznak át az országok az EU-ra. Ezt vállalta Magyarország is a 2004-es csatlakozáskor.

Ha Weber állítását vesszük alapul, akkor nem is létezhetne az Európai Unió.

Ugyanis az együttműködésnek fontos alkotóeleme a tagállamok nemzeti szuverenitása. Ám a politikai dimenzióba áthelyezve érthetővé válik minden: aki ennek a létét tagadja, nem más, mint az Európai Egyesült Államok sorosista utópiájának szellemi letéteményese. A nyugati baloldal az álkonzervatívokkal karöltve akarja a nemzetek feletti jelleget egyeduralkodóvá tenni, ezzel együtt a céljuk a nemzetállami keretek végleges és visszavonhatatlan felszámolása.

Itt kell megálljt parancsolni, amíg még nem késő!

Egyébiránt érdekes kérdés, hogy valaki bajor létére hogyan érezhet indíttatást arra, hogy feloldjon a totális egyneműségben egy olyan kontinenst, amelynek a sokszínűsége a legfőbb erénye. Az európai paletta gazdag az eltérő nemzeti hagyományok, vallási szokások, nyelvek és nyelvjárások tekintetében, valamint az emberek attitűdjének különbözőségében.

Weber végső árulása, talán így pontosabb a helyzet nevén nevezése – hiszen már 2019-ben, az Európai Bizottság elnöki posztjára való bejelentkezésekor is azon értékek ellen hangolt, amelyek elviekben az európai konzervatívokat meghatározzák. A jogállamisági blabla átvételével és a brüsszeli libernyák kórushoz való csatlakozással feltette a pontot az i-re. A Néppártra tehát egyre kevésbé lehet valódi partnerként tekinteni – az ellenség már a spájzban van.

Ahogy Orbán Viktor győzelme is megmutatta, van értelme kiállni a hazánkért és az örök értékeinkért: nehezebb kenyér, mint az árulóké, de hosszú távon kifizetődőbb.

És nem utolsó szempont az sem, hogy az ember másnap is tükörbe tudjon nézni.

Hoppál Hunor - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1578) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (662) Történelem (14) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (508) Mondom a magamét (5736) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Nagyvilág (1463) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (33) Belföld (6) Egészség (50) Vetítő (30) Életmód (1) Jobbegyenes (2164) Tereb (138) Kultúra (6) Titkok és talányok (12) Sport (729) Heti lámpás (255) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>