Ma 2024 július 21. Dániel, Daniella napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
Végrehajtás indul Bige László műtrágyacége ellen

Végrehajtás indul Bige László műtrágyacége ellen

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Be kell fizetnie a Nitrogénműveknek a 11 milliárd forintos bírságot, a Kúria nem adott halasztást.

 

Elrendelte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Nitrogénművek csoportra kiszabott 11 milliárd forintos bírság végrehajtását, miután a Kúria jogerősen elutasította a cégcsoport halasztási kérelmét – közölte a GVH pénteken az MTI-vel.

A versenyhivatal tavaly októberben szabott ki rekordösszegű, 11,05 milliárd forintos bírságot a Nitrogénművek csoportra, amiért más piaci szereplőkkel együtt éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny korlátozására a hazai műtrágyapiacon. A résztvevők fele önként elismerte a kartellt, a cégcsoporton kívül pedig a többi érintett be is fizette, illetve az előírtak szerint törleszti a kirótt bírságot.

A Nitrogénművek csoport a döntést bíróságon támadta meg, egyúttal kérte a versenyhivatali határozat végrehajtásának, így a bírság befizetésének felfüggesztését addig, amíg az akár évekig tartó, teljes jogorvoslati eljárás le nem zárul. 

A bíróságok megvizsgálták a vállalatcsoport érveit, és egybehangzó döntést hoztak: előbb a Fővárosi Törvényszék, majd jogerősen a másodfokon eljáró Kúria is elutasította a Nitrogénművek halasztásra vonatkozó kérését, mivel nem látták igazoltnak, hogy a cégek működése valóban ellehetetlenülne. 

A Nitrogénművek csoportnak így a versenyhatósági döntés érdemi felülvizsgálatának menetétől függetlenül, haladéktalanul be kell fizetnie a bírság teljes összegét, valamint az eredeti, tavaly őszi fizetési határidő óta felgyülemlett késedelmi pótlékot, amely immár mintegy 300 millió forintot tesz ki, és a bírság teljes befizetéséig tovább növekszik.

Mivel a vállalatcsoport a Kúria döntését követően eddig a bírságösszeg nagyjából öt ezrelékét rendezte az államháztartásnál, a Gazdasági Versenyhivatal a Kúria döntése alapján az adófizetők pénzének védelme érdekében elrendelte a pótlékkal növelt bírsághátralék végrehajtását, amit az adóhatóság végez el.

Borítókép: a Nitrogénművek pétfürdői üzeme (Fotó: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon)

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Egészség (50) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Gazdaság (713) Nagyvilág (1310) Belföld (11) Jobbegyenes (2825) Heti lámpás (322) Autómánia (61) Történelem (18) Politika (1582) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Sport (729) Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (7725) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (9)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>