Ma 2022 július 06. Csaba napja van. Holnap Apollónia napja lesz.
Vad kozák a láncsát hű szivedbe tolá?

Vad kozák a láncsát hű szivedbe tolá?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Bayer Zsolt-incidens...

Olyasmiről már halottam, hogy újságírókat Európában kivégeznek – Oroszországban, Szlovákiában, Máltán.

Felfoghatatlan igazság.

Olyanról még nem, hogy tízezres halállista készül európai országban, amire külföldi újságíró is felkerül.

Felfoghatatlan igazság, de ilyen is akad.

Putyin gyilkos agressziójának áldozatai az ukránok, a legtöbben nyilván valóban csak áldozatok, egy ép ésszel elképzeletlen háború áldozatai. Ahol – mint olvassuk a beszámolókat – a támadó fél hadi morálja, katonáinak viselkedése jottányit sem változott a második világháborúhoz képest, pont olyan szörnyűségekről hallani, mint amilyeneket Polcz Alaine Asszony a fronton című traumaesemények sorát feldolgozó remekművében írt.

A Mirotvorets nevű ukrán szervezet a kormánytól független, de azzal – mint ez honlapjukról is kiderül – kooperál. Ők raktak halállistára egy magyar újságírót. Egy megtámadott országnak nem csak humanitárius segítség jár, a menekülőknek pedig oltalom, hanem sok minden elnézendő is, hiszen felfokozott feszültségben élnek.

A halállal való fenyegetés azonban nincs az elnézhető dolgok lajstromán.

Ettől az ukrán kormánynak el kell határolódnia, különben abba a képtelen helyzetbe kergeti magát, hogy olyan civilizált országoktól remél/követel segítséget, ahol a véleménynyilvánítás szabadsága alapjog, a halállistákat készítőket pedig hivatalból üldözik. A listára felkerült újságírót pedig mindannyiunknak biztosítani kell a szolidaritásunkról, nekünk, akik hozzá hasonlóan meg szoktuk írni a véleményünket.

Bayer Zsolttal történetesen harmincnégy éve ismerjük egymást, írt már jó néhány olyan cikket, aminek stílusa, többféleképp értelmezhető mondatai a lehető legtávolabb álltak tőlem, s írt sok jót is. De ez mindegy abból a szempontból, hogyha Bayert nem ismerném, s egy írására se emlékeznék, most akkor is úgy vélném, hogy szolidaritásunkról kell biztosítani.

Magyarországon színes a sajtó, megírjuk, ha a kormányfőt, egy másik ország kormányfőjét, egy vállalkozót, egy polgármestert, egy írót sült bolondnak tartunk. Egyik lap szerzője ezt tartja sült bolondnak, a másik ugyanazt dicséri, ritkán pedig egyetértés van abban, hogy ki a bolond, s ha akad, ki a dicséretre méltó.

Halállista viszont nincs.

Nem is lesz, nem is lehet, s külhonból sem érhet ilyen fenyegetés magyar sajtómunkást.

Rendkívül kényes téma az úgynevezett áldozathibáztatás. Maga a fogalom is stigma, olyan személyt vagy művet jelöl, aki rosszul ismer fel egy helyzetet, s nem az elkövetőt, hanem valamilyen agresszió elszenvedőjét hibáztatja. Azonban az élet bonyolult – mint látjuk –, lehet olyan, hogy egy ország a háború áldozatává válik, ugyanakkor reprezentáns figurái és szervezetei viselkednek arrogánsan, vagy éppen követnek el tűrhetetlen dolgokat: halállistát írnak. Magyarán: az áldozattá vált közösség jó néhány tagja is megengedhetetlen dolgokat művel.

Most pünkösdhétfőn, alkonyattájt még nem jelezte a rendesen gyors reakcióidejű nagykövet asszonya Ukrajnának, hogy a kormánya elhatárolódik ettől a listától.

Magyarországnak, nyilván bármi történjék is, segítenie kell a háborút elszenvedő népet, minden eszközzel, amely nem követel hazánktól a megengedhetőnél nagyobb áldozatot, de közben mindent meg kell tennie azért is, hogy a támogatott ország kormánya jelezze: elítéli a halállistákat gyártó polgárait és nem működik velük együtt.

Borítóképen: Bayer Zsolt (Fotó: Földházi Árpád)

Petri Lukács Ádám - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (15) Heti lámpás (260) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (513) Tereb (141) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1581) Szépségápolás (15) Sport (729) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Jobbegyenes (2348) Mondom a magamét (6161) Gazdaság (665) Flag gondolja (33) Életmód (1) Belföld (8) Gasztronómia (539) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Nagyvilág (1465) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>