Ma 2022 augusztus 13. Ipoly napja van. Holnap Marcell napja lesz.
dt.jpg

Trump és az egyre növekvő szexizmus

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

– avagy a legegyszerűbb úgy csatát nyerni, ha nincs ellenség

Sajátos módon jellemzi a feminizmus mai állapotát Trump beiktatásának napján rendezett “globális méretűvé” duzzadt tömegtüncizés. A tengerentúli liberális sajtó szerint több mint hárommillión óbégattak vicces és nem kissé provokatív transzparensekkel a “nők jogainak csorbítása” miatt, és követték őket “sorstársaik” világszerte. Mondhatni, többet picsáztak, mint Trump valaha is, ez pedig mindent elárul felháborodásuk jogosságáról.

Habár az abortusz népszerűsítését korlátozó rendeletet, amely esetleg a kiváltó ok lehetne, csak két nappal később írta alá az elnök, mára a két ügy teljesen összemosódott. De ha ez is lenne a tiltakozás oka, akkor is felmerül a kérdés: komolyan nincs néhány ennél fontosabb, jogosabb, elfogadhatóbb törekvésük?

A tüntetés központja Washington volt, ahol is számos “nőjogi” és feminista szervezet hívta az utcára az embereket. A meghirdetett cél a Trump miatt terjedő szexizmus megállítása volt a Women’s Marches néven rendezett, közel ötszáz városban megszervezett megmozdulásnak. És persze a világ több táján is voltak követők, akik Trumpot gyalázó táblácskákkal vonulgattak szivárványszínben pompázva. A félrecsúszott feministák legalpáribb szólamai mellett annyi derült ki eből az egészből, hogy Trump maga a megtestesült szexista ördög…

Szóval jócskán túltolták ismét a női bringát.

Főleg, ha azt vesszük, hogy a tüncizés két nappal annak a rendeletnek a kihirdetése előtt történt, amely a családtervezéssel foglalkozó civil szervezetek szövetségi támogatásának megszüntetést tartalmazza abban az esetben, ha tevékenységük során külföldon népszerűsítik az abortuszt. A világsajtóban (és a magyar libnyaf médiába is) a két esemény azonban úgy forrt össze, mint a leszbikus lányok csókjai a vonuló tömegben.

De mi van, ha így is történt volna? Voltaképp semmi meglepetés. Mert egyrészről nem az első eset ez. Annak idején Reagen is megszüntette a támogatást, majd ugyan Clinton visszavonta a rendeletet, de Bush ismét befagyasztotta, hogy végül Obama megint csak megnyissa a pénzcsapokat. Másrészről pedig ezzel egyáltalán nem az abortusz betiltása történt meg, csupán annak közpénzből való külföldi népszerűsítése, ami azért a feministákkal együtt tünciző közbuziknak is más jelent.

Az Egyesült Államokban egyébként az abortuszhoz kapcsolódó vélemény az egyik legszembetűnőbb szimbolikus politikai szembenállás volt az elmúlt évtizedekben a Demokraták és a Republikánusok közt. Ugyan tagállami szinten kissé különböznek a szabályozások, de jellemzően sehol sincs túlzottan szigorú feltételekhez kötve a terhességmegszakítás. Ráadásul, jellemzően szövetségi szinten szokásosan vissza is szokták nyesegetni a szigorításokat. Legutóbb tavaly buktatta meg a legfelsőbb bíróság (amely ott hasonlóan működik az európai alkotmánybíróságokhoz) Texas állam 2013-as szigorítását és kötelezte a tagállamot annak visszavonására.

Mindenesetre nagyon beszédesen mutatja ez a jelenség a feminizmus mai helyzetét.

Frusztrált nők és frusztrált férfiak pusztán Trump beiktatása ürügyén vinnyognak mindenféle vélelmezett szexizmus ellen, kiegészítve a szokásos genderista és melegjogi témákkal. Miközben néhány olyan kérdés esetében síri csönd honol a feminista szervezetekben, amelyekért tényleg lehetne, vagy épp ésszel végiggondolva kellene is tenni valamit.

Csak néhány ötlet arra, hogy milyen témákban lenne hiteles egy-egy feminsita, vagy nőjogi tüntetés:

  •  A bevándorlók (vallástól függetlenül) Európában és az Egyesült Államokban is, egyre több helyütt és egyre több alkalommal követnek el szexuális bűncselekményeket a nők ellen és a legkiszolgáltatottabb gyerekek ellen. És mégsem vonulnak utcára a nőjogi szervezetek.
  •  A mohamedén szélsőségesek tömegével tartanak szexrabszolgaságban nőket világszerte. És mégsem vonulnak utcára a nőjogi szervezetek.
  •  A többgyermekes anyák helyzete egyre nehezebb a liberális demokráciák versenyalapú munkaerőpiacain. Az anyaság és a karrier nehezen összeegyeztethető kategóriákká váltak. És mégsem vonulnak utcára a nőjogi szervezetek.
  •  Tisztességes családtervezés helyett az üzleti alapú abortusz-kultúrát terjesztik a harmadik világ kiszolgáltatottjai között. És mégsem vonulnak utcára a nőjogi szervezetek.
  •  A kelet-európai underclass rétegben gyakori, hogy saját családtagjaik kényszerítenek prostitúcióra gyermeklányokat. És mégsem vonulnak utcára a nőjogi szervezetek.

Szóval volna egy-két ügy a Trumpnak tulajdonított szexista kijelentéseken túl, amelyhez ha odaállnának a feministák, talán hitelesebbek volnának. És végre nem a fentiek elkövetőivel együtt…

]]>www.tutiblog.com]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Politika (1581) Vetítő (30) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (15) Életmód (1) Mozi világ (440) Heti lámpás (260) Tereb (141) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Flag gondolja (33) Gazdaság (667) Mondom a magamét (6241) Sport (729) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2383) Gasztronómia (539) Kultúra (6) Nagyvilág (1464) Belföld (8) Irodalmi kávéház (513)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>