Ma 2024 június 17. Laura, Alida napja van. Holnap Arnold, Levente napja lesz.
Tóth Bertalan Gyurcsányról: Közös ügyünk van

Tóth Bertalan Gyurcsányról: Közös ügyünk van

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hoppá! Kiderült a titok!

Interjút adott az Inforádiónak Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, amelyben azt hangoztatta: túllépne a Gyurcsány-problémán, a baloldal vezérével most már közös ügyük van. A szocialista politikus elismerte, hogy az előválasztás csupán háziverseny volt, miközben a baloldal többször a demokrácia ünnepének nevezte azt.

 

– Karácsony Gergely visszalépése és a Tóth Csaba mögüli kihátrálása személyes döntés volt a főpolgármester részéről – állította az Inforádió Aréna című műsorában Tóth Bertalan MSZP-társelnök. A főpolgármester hiába támogatta Márki-Zay Pétert az előválasztáson, az MSZP-s politikusok egy része mégis Dobrev mögé állt be. Ennek kapcsán a szocialista politikus azt mondta, nem volt egységes álláspont a párton belül, őt viszont meglepte Karácsony húzása. – Arról döntöttünk, hogy semlegesek leszünk, a képviselők maguk döntöttek arról, hogy kit támogatnak – jegyezte meg Tóth Bertalan.

Azt is állította, hogy nem volt olyan választókerület, ahol az MSZP és a Párbeszéd egymással szemben indított volna jelöltet. (Ezt viszont némiképp árnyalja, hogy július végén ]]>a szocialisták bejelentették:]]> az MSZP-s Bodnár Imrét regisztrálják a pécsi megméretésre abban a körzetben, ahol a Párbeszéd képviselője, Mellár Tamás is indult. Ezt követően egy állítólagos ajánlatért cserébe először Mellár jelentette be visszalépését, végül Bodnárnak kellett lemondania a jelöltségről.)

Tóth Bertalan azt is elismerte, hogy a baloldali előválasztás csupán egy háziverseny volt, miközben felszólalásaiban többször nevezte a megméretést a demokrácia ünnepének.

– Szándékosan úgy alkottuk meg a szabályokat, hogy esetlegesen akár a hat párton kívül álló miniszterelnök-jelölt nyerje az előválasztást – hangoztatta a társelnök, aki többször is óriási sikernek nevezte az előválasztást, állítása szerint erre a megméretésre a baloldal komolyan felkészült. – Márki-Zay Péter az, aki összefogja ezt a tábort, akivel jövőre le tudják győzni a Fideszt – hangoztatta Tóth Bertalan. Arra is kitért, hogy felvetődött a miniszterelnök-csere egy esetleges baloldali győzelem esetén, azaz Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter „felváltva kormányoznának”, azonban ezt elvetették.

Gyurcsány Ferenc nemrég egy, a közösségi oldalára feltöltött videóban]]> azt mondta:]]> „Először legyen többségünk a parlamentben, aztán választunk kormányfőt.” Erről Tóth Bertalan úgy értekezett, hogy az MSZP ezután is Márki-Zay Pétert tartja a baloldal közös kormányfő-jelöltjének.

Nem látok olyan nyilatkozatot a DK részéről, amely szerint ne fogadnák el a konszenzusos megállapodást

 – jegyezte meg.

Szóba került a közös program is, amelyről a szocialista társelnök azt közölte: 

Most választottuk ki a jelöltet, amely képviseli az ellenzéket, ezután következik a programalkotás.

 – Ebben rengeteg olyan pont lesz, amelyben az MSZP elképzelése visszaköszön – állította, majd megjegyezte: ahogyan a közös program, úgy a baloldal közös listaállítása is az év végén derülhet ki.

Azonban érdemben nem válaszolt sem az esetleges baloldali kormány összetételére, sem arra, hogy a DK adja-e a legtöbb listás helyet, de arról sem nyilatkozott, hogy Gyurcsány Ferenc ott lesz-e a baloldal listáján. 

Én ezen most már túllépnék, most már közös ügyünk van

– hangoztatta Tóth Bertalan, majd kérdésre azt is közölte: csak egy forgatókönyv létezik, mégpedig a kormányváltás, B tervük viszont nincsen.

Borítókép: Tóth Bertalan (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Autómánia (61) Kultúra (9) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Politika (1582) Mozaik (83) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (11) Tereb (146) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2815) Sport (729) Mondom a magamét (7657) Vetítő (30) Nézőpont (1) Életmód (1) Történelem (18) Gazdaság (711) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Egészség (50) Heti lámpás (319) Nagyvilág (1310) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>