Ma 2020 november 29. Taksony napja van. Holnap András, Andor napja lesz.
Tóta W. Árpád kalandjai – pasztorál két képben

Tóta W. Árpád kalandjai – pasztorál két képben

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Híre ment, hogy az ellenzék lángszavú prófétája vidéki turnéra indul,

megismerendő az egyszerű népet és az ő problémáit, hogy elkerülendők legyenek az április 8-i félreértések a későbbiekben.

]]>Az expedíció első etapjáról filmet is láthatunk]]>, melyben hősünk szalmakalapban téblábol, és ahelyett, hogy valami hasznosat csinálna, okosan néz egy szamócát és beszél. A szamóca is nézi őt, de diplomatikusan hallgat. A látottakon felbuzdulva úgy éreztem, kötelességem az út következő állomását is megírni, mintegy jóslatszerűen, előre.

I. kép

Szereplők:

  • Árpád – kalandvágyó, információéhes libsi újságíró
  • T. Dániel – gazda
  • Juliska – T. Dániel gazda felesége
  • Médiamunkások, népség, katonaság, haszonállatok

T. gazda korán ébredt – ahogyan szokott – és mielőtt feltápászkodott volna, végiggondolta a napi teendőit. Rögtön eszébe is jutott a pesti vendég, akit a vendégszobában helyeztek el. A többiek, akik vele jöttek, újságírók, technikusok, operatőrök, mind a húszan a falu vendégházában aludtak, mert máshol nem fértek el. Ez a pesti, azt mondták, segíteni fog neki aznap.

– Meg vagyok én áldva – gondolta. Szuszogva felkelt és belebújt a gumicsizmába, a szagától megszédült kicsit, de mikor a lába már benne volt, nem érezte. Fogta a pálinkás üveget, két kupicát.

– Megyek, ébresztem a vendéget – mondta elmenőben az asszonynak, aki szintén mocorogni kezdett. – Persze, megint az a kurva pálinka – morgott az asszony –, anélkül nincs reggel. – Meg este se – tette hozzá magában.

– Valamivel csak meg kell kínálom a vendéget reggel – védekezett Dani gazda.

– Majd sütök tojást reggelire – ígérte a felkelni készülő feleség.

– Mire te elkészülsz, mi kiganézunk, aztán eszünk.

Bezörgött az ajtón.

– Árpád kezdünk! – mondta és benyitott.

A vendég csipás szemmel nézett ki a takaró alól.

– De hát még csak most kel a nap – motyogta álmosan.

– Pont azért, hogy ne keljen egyedül. Na, fogja ezt, ettől majd felébred. Tavaly főztük a sógorral szilvából.

Árpád felhajtotta az italt és elzöldült, csak tátogni tudott, hang ne jött belőle.

– 52 fokos. Árnyékban. Mondtam én, hogy nem akármilyen. Na, amíg nem tud beszélni, szedelőzködjön össze, aztán indulunk – azzal kifordult az ajtón és elindult az istálló felé.

Megetette a teheneket, kiganézott alóluk, hogy az asszony tudjon fejni, megnézte a fejőgépet is, mert tegnap volt vele valami, de most működött, úgyhogy nem nyúlt hozzá, majd megnézeti a szomszéddal, aki gépész és ha nem iszik arany keze van. Tovább ment, ellátta a disznókat is, kizárta őket a kifutóba, hogy ki tudjanak trágyázni, de Árpád csak nem jött. – Hol az istenbe lehet? – gondolta már éppen indulni akart érte, mikor megérkezett, neonkék gumicsizmában és a fején szalmakalappal. Dani gazda elhűlten nézte a toalettet.

– Árpád maga úgy néz ki mint a lilapereszke. Az is alul lila, felül meg nagy kalapja van. De mindegy, hozza a talicskát, aztán menjünk.

– Melyik a talicska? – kérdezte Árpád tanácstalanul. Dani gazda némileg furcsállva nézett rá, de szó nélkül megmutatta a nevezett eszközt és elindultak. Fogták a szerszámokat és nekiláttak.

– Nagy ez az ól – jegyezte meg néhány perc múlva az erősen izzadó vendég, elegánsan, a szerszámnyélre támaszkodva.

– Ha okosan csináljuk, gyorsan végzünk – morogta a gazda.

– Ez az! – kiáltott Árpi nekibuzdulva – Okosan! Én is mindig ezt mondom! Nem sokan kell lennünk, hanem okosnak.

– Ha már az okosságnál tartunk – somolyodott el Dani gazda – én a maga helyében azt a híg szart nem villával próbálnám rakni, mert úgy haladatlan. Fogjon lapátot úgy gyorsabb!

Mikor megtellett az első talicska megmutatta, hová kell kitolni és kiönteni.

– Mi lesz ezzel? – kérdezte Árpád a trágyarakásra mutatva.

– Kivisszük a földre és elterítjük.

– És akkor kisarjad az új élet! – villantotta lelkesen Árpád költői vénáját.

– A szar nem kel ki Árpád – mondta oktatólag a gazda. – Bár ha a volt téeszelnök fiára gondolok, lehet mégis – így dolgoztak egy darabig szótlanul. Aztán Árpád nekiállt feltérképezni a gazda gondolkodásmódját, hiszen ezért jött.

– Nem unalmas itt egyedül dolgozni minden nap – kérdezte együttérzően.

– Nem! – válaszolta tömören a gazda. – Gyorsabban haladok, ha nem tartanak fel. Különben is mindig jön valaki. A múltkor is itt volt a Tv-ből a Vona.

– És milyen volt?

– Azt mondta, egy hétig marad, de aztán két nap múlva mégis elment.

– Miért?

– Rühes lett a szemöldöke. Én mondtam neki, hogy ne ölelgesse azt a rohadt kutyát, mert bagzás van és elcsavarog, hazahoz mindenfélét, győzöm kikezelni. De ő csak ölelgette, a többi majom meg fényképezte. Mondták, felteszik az internetre és ettől nő a népszerűsége. Hát, lehet, hogy nőtt, én már csak a Tv-ben láttam utána. Ott mondjuk okosabbnak látszott, mint itt. De mindegy, menjünk ki a kifutóba, azt is ki kell takarítani.

A kifutó tele volt disznókkal, akik a reggeli befejezésével voltak elfoglalva, az ennek megfelelő vidám hangulatban. Mikor Árpád bement közéjük, némi aggodalommal tekintetében, egyből körülvették, és az egyik kíváncsi disznó még a gumicsizmáját is  megharapta. Hiába nyitotta ki az ajtót, nem mentek be, jobban érdekelte őket az újdonság.

– Zavarja már be őket! – szólt a gazda. – Kiáltson rájuk, vagy toppantson, akkor bemennek. Abban a pillanatban már el is ugrott, mikor meglátta a toppantás helyszínét.

– Ne ott a szarban! – kiáltotta, de már késő volt. Árpád belpesti határozottsággal toppantott. A disznók tényleg beszaladtak, de az eredmény más szempontból is meglepő volt.

– Most nézze meg, mit csinált. Minden csupa szar. Maga is, bár azért magán annyira nem látszik – mondta vigasztalólag Dani a csöpögő kalandornak.

Ezután csöndben dolgoztak tovább.

Folyt. köv.

]]>https://aristo.pestisracok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Tereb (140) Mozaik (83) Heti lámpás (246) Vetítő (37) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (33) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1571) Sport (729) Történelem (14) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Gazdaság (655) Nagyvilág (1452) Belföld (5) Kultúra (6) Szépségápolás (15) Életmód (1) Mondom a magamét (4937) Egészség (50) Jobbegyenes (1907) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (171) Irodalmi kávéház (492) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>