Ma 2024 július 23. Lenke napja van. Holnap Kinga, Kincső napja lesz.
048a1dc5977a99e7adb1513edcc52ea4.jpg

Török Gábor elemez - Rezsi fel, rezsi le

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Rezsiharc, mondta Kötcsén Orbán Viktor, rezsiharc, mondta a parlamentben a rezsibiztos, rezsiharc, mondja holnap már mindenki, aki a Fidesz táborába tartozik.

Miközben a kormány ellenzéke ironizál, az ötvenes évekkel ]]>példálózik]]>, a Fideszt láthatólag senki és semmi sem térítheti le arról az útról, hogy egyetlen szóra egyszerűsítse a választási kampányt.

498rezsi.jpg (Fotó: ]]>Cink]]>)

Egy-két évvel ezelőtt, amikor arról kérdeztem fideszes vezetőket, hogy miért bízik ennyire a kormányfő Habony Árpádban, rendszeresen ugyanazt a választ kaptam: Árpi elképesztően jó abban, hogy az átlagember szintjére vigye a a politikát, mindig arról győzködi Viktort, hogy nyugodtan használjon olyan szavakat, mint például a rezsi.

Akár így történt, akár másképp, nem kétséges, hogy 2002 óta Orbán Viktor nagyon fogékonnyá vált erre a megközelítésre. Emlékszem egy másik történetre, amelyet az elvesztett választás után meséltek fideszes háttéremberek. Amikor előállt Medgyessy Péter az emlékezetes jóléti rendszerváltásos programjával, benne a példátlan béremelések ígéretével, a Fidesz vezetői hátradőltek: ezt nem veszik be az emberek, lám, ennyire nagy a baj a szocialistáknál, hogy már minden mindegy nekik. Az eredmény ismert, s bár nekem meggyőződésem, hogy nem csak ez döntött 2002-ben, logikus magyarázatnak tűnik, hogy ebből vonta le azt a következtetést Orbán Viktor, hogy ebben a versenyben tényeg nem lehet túlzottan népbarátnak lenni.

Tavasszal, amikor először ]]>írtam a rezsicsökkentésről]]>, mint politikai csodafegyverről, azt állítottam, hogy elsősorban az ellenfél belső harcai és ebből következő impotenciája miatt hasít a téma. Akkor azt prognosztizáltam, hogy a baloldal várható megállapodása után változhat a helyzet, hiszen a köldöknézést befejező ellenzék – licitálással, hiteltelenítéssel vagy eltereléssel - képes lehet csökkenteni a téma erejét. Ugyan még csak pár hét telt el azóta, hogy Bajnai és Mesterházy egymás tenyerébe csaptak, de egyelőre semmi jele annak, hogy lenne adekvát válaszuk a témára. A Fidesz pedig közben elképesztően tudatosan teszi a dolgát: háromnegyed éve képes a napirenden tartani a rezsicsökkentés ügyét, lassan mindent és mindenkit átkeresztelve, átértelmezve, bevonva.

Egyre kevesebb a kétség: Orbán Viktorból „rezsicsökkentő miniszterelnök” lesz, s nem akad majd olyan ember ebben az országban, aki 2014-ig ne találkozna nap mint nap a témával. Nem tudom, tényleg nem tudom, hogy ebben a kérdésben van-e a lónak másik oldala, de ha a Fidesz képes lesz elkerülni, hogy átessen oda, és a konstrukció sem dől össze a választásokig, akkor tényleg wunderwaffe lehet ebből az egyszerű ötletből. Hogy aztán utána mi lesz, emlékezzünk csak a 2006-os áfacsökkentés ehhez hasonló szerepére a kampányban, azzal a választás éjszakája előtt politikus ebben az országban biztos nem foglalkozik majd. 

]]>www.torokgaborelemez.blog.hu]]> - A Flag Polgári Magazin partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2825) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Heti lámpás (322) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Nézőpont (1) Tereb (146) Irodalmi kávéház (537) Politika (1582) Flag gondolja (36) Belföld (11) Tv fotel (65) Gazdaság (713) Nagyvilág (1310) Történelem (18) Vetítő (30) Kultúra (9) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Életmód (1) Mondom a magamét (7725) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>