Ma 2024 június 24. Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.
1f2a076d6c59282f945a11815418f6bc.jpg

Török Gábor elemez: "Egy sírt ások, ami én vagyok..."

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Simicska Lajos a héten bombát robbantott: bejelentette, hogy talán indul Navracsics Tibor megüresedett parlamenti mandátumáért. S akkor mi van? Szerintem minőségileg új helyzet van.

Simicska Lajos olyanra lehet képes, amire az ellenzék vezetői közül ma senki, s amiről egyelőre a fideszes trónkövetelők sem álmodhatnak. 2010 óta Simicska Lajos az első magyar ember, aki valóban veszélyt jelent Orbán Viktor hatalmára. Nem azért, amit mondott, nem azért, mert igazán jó esélye lenne Veszprémben nyerni. Hanem azért, amire - ha tényleg akarja - képes lehet.

Simicska Lajos bejelentése nem hadüzenet. A háború már régóta zajlik, korlátozott csatatereken. Simicska Lajos most csak annyit tett, hogy a nyilvánosságnak megmutatta: a – döntően láthatatlan - háború nem kamu, hanem valóság. S világossá tette: nem áll távol tőle annak lehetősége sem, hogy a harcot kiterjessze a politikai mezőre is.

Simicska Lajos nem egy átlagos oligarcha. Nem azért érdekes a szerepe, mert sok pénze van és érdekli a politikai hatalom. Bár Magyarországon ez a modell – gazdag ember politikussá kíván válni – eddig nem volt gyakori, a régióban számos példát találunk rá. Simicska Lajos azonban ennél sokkal többet jelent, sokkal többet "tud". Neki nem csupán a politikára költhető forrásai jelentősek, hanem azok a politikai eszközei is, amelyekkel rendelkezik. Alapvetően két téren: a személyi hatalom és a valóságmagyarázat terén.

Egy átlagos milliárdosnak kiváló kapcsolatai vannak a politikai elittel. Simicska Lajos azonban nem egyszerűen jól ismer politikusokat, hanem a kormányzó párton belül az elmúlt évtizedekben alkalma volt olyan lojalitási viszonyokat kialakítani, amelyekkel komoly politikai manőverekbe kezdhet. Nem csupán ilyen-olyan módon segítette a párt kampányait, de két évtizeden keresztül működtetett, irányított egy rendszert: a Fidesz gazdasági hátországát. A szava a kormányzó párton belül többek számára nem szimpla kérés, hanem sokkal-sokkal több ennél.

S ha ez nem lenne elég, kezében van egy olyan csodafegyver, amelyet eddig – vitathatatlanul sikeresen - a Fidesz céljaira használt: a kormánypárti média. Tévével, rádióval, napilappal: ő az, aki a jobboldali táborhoz bármilyen üzenetet el tud juttatni. Nála van a reflektor: oda irányítja, ahová szeretné, s olyannak mutat meg bárkit, amilyennek szeretné.

Mindez minőségileg új helyzet: olyan, amilyenre még nem volt példa a magyar politikában. Itt nem a kormány és az ellenzék megszokott küzdelmének újabb epizódja kezdődhet. Nem egymásnak üzengetős sajtótájékoztatók és parlamenti viták számíthatnak. Ennek a harcnak – ha végül lesz ilyen – a lényegi részét nem fogjuk látni. Csak a következményeit.

Természetesen nem tudjuk, hogy mi Simicska Lajos célja. Lehet, hogy csak jobb alkupozíciót szeretne, lehet, hogy csak blöfföl, lehet, hogy csak ijeszteget. Lehet. De más is lehet.

Nehezen hihető, hogy itt Veszprém képviseletéről, de még az is, hogy csupán a „kétharmados” mandátumról lenne szó. A kétharmad szimbolikus értelemben tényleg fontos, de meg lehet lenni nélküle – illetve akár el is lehet érni anélkül, hogy valóban 133 kormánypárti ülne a parlamentben. Biztos vagyok abban, hogy a Fidesz amúgy jobban tart a kétharmad elvesztésének romboló politikai-kommunikációs hatásától, mint magától a kétharmad elvesztésétől.

Simicska Lajos persze akár el is indulhat Veszprémben. Ha nyer, nála lesz a kétharmad kulcsa, ami szimbolikusan valóban értékes darab. Ugyanakkor szinte kizártnak tartom, hogy önmagában a parlamenti mandátum megszerzésének lehetősége motiválná. Vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséggel és egy kényelmetlen székkel a függetlenek között, mondjuk Gyurcsány Ferenc mellett.

Az is lehet, hogy Simicska Lajos tényleg politikai hatalmat akar, lehet, hogy valóban azt gondolja, hogy az imént említett három eszközzel (pénz, lojalitás, média) bármi lehet belőle. Hiheti azt, hogy ezekkel bármit fel tud építeni, bármit el tud mondani magáról és bármivé teheti saját magát. De ha realistább, azt is gondolhatja, hogy ezekkel bármit le tud rombolni. Bárkit meg tud buktatni. S nem lehet kizárni, hogy igaza van.

Bármelyikről is van szó, aki szerint ez nem új helyzet, nem új minőség, az tényleg nem akarja látni, hogy mi lehet itt és hamarosan a tét.

]]>http://torokgaborelemez.blog.hu]]> - A Flag Polgári Magazin partnere

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (11) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Kultúra (9) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2819) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (537) Történelem (18) Gazdaság (711) Nagyvilág (1310) Sport (729) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Politika (1582) Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Heti lámpás (320) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Mondom a magamét (7668) Egészség (50) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>