Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
25619a5a787e164ac36a9f15c46eb603.jpg

Török Gábor elemez - A vesztes mindent visz

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Július közepén arról írtam, hogy Bajnai Gordon nem lesz az egységes baloldal közös miniszterelnök-jelöltje. Ma az is kiderült, hogy Mesterházy Attila sem lesz. Leginkább azért, mert ma úgy néz ki, hogy nem lesz közös jelöltje a baloldali ellenzéknek.

Ha jól értem a történteket, akkor ezt az előválasztást egyik jelölt sem nyerte meg, azaz - a politikában nincs döntetlen - mindkét jelölt elveszítette.

496uj.jpg

(Fotó: NOL/Kurucz Árpád)

Nem visszalépés, hanem előrelépés – ]]>indokolta]]> mai ]]>javaslatát]]> Bajnai Gordon az ATV-ben. Ugyanitt Mesterházy Attila arról ]]>beszélt]]>, hogy tárgyalás helyett mostantól a versengő forgatókönyv érvényesül. A lényeget azonban Gyurcsány Ferenc ]]>fogalmazta meg]]>: „ennek nagyjából most akkor vége van”.

Olvasom, hogy sokan máris találgatják, vajon Bajnai közvélemény-kutatásos javaslata, vagy Mesterházy előválasztásos replikája valósul-e meg. Nekem úgy tűnik, hogy ezek a javaslatok önmagukban érdektelenek, mert már nem a megegyezés szándéka fogalmazta meg őket, egyik fél sem gondolja igazán komolyan, hogy lenne esély a megvalósulásukra, hanem sokkal inkább a tárgyalási helyzetből való kimenekülés, a felelősség árhárítása motiválta a feleket.

Az előválasztás – egészen pontosan az a folyamat, amely tavaly októberben Bajnai bejelentkezésével vette kezdetét - amúgy lehetett volna a balodali ellenzék komoly erőforrása, amelynek végén a győztes – aki ilyenkor tényleg mindent visz – egy jelentős siker után nézhetett volna szembe a hivatalban lévő kormányfővel. Ehhez képest most két olyan ember indul majd harcba, akik egyaránt komoly kudarcon lesznek túl, hiszen egymást sem bírták le- vagy meggyőzni.

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a 2014-es választás eldőlt. Nyolc hónap sok idő, sok minden történhet még, másrészt pedig a 106 választókerületben – ahol a választás valójában el fog dőlni - közös egyéni jelöltekre még van esély a baloldalon (ha ez sem megy majd, akkor valóban nincs mese, és a Fidesz akár négyötödöt is szerezhet). Ugyanakkor nem kérdés, hogy ilyen előzmények után a választásokig hátralévő időben Bajnainak és Mesterházynak is rettenetesen nehéz lesz a siker reményét keltenie. Valamilyen fordulat persze nem zárható ki, hiszen nem tudhatjuk, hogy miképpen reagálnak a felek a feltehetően most majd jelentősen  felerősödő „egyezzetek meg, különben...” típusú nyomásra. Ha azonban marad az, amit eddig és különösen ma láttunk, akkor mindkét párt és különösen mindkét vezető elkezdhet felkészülni arra, hogy mivel válaszol majd azokra a felvetésekre, amelyek a Fidesz esetleges újabb győzelme kapcsán a személyes felelősségüket firtatják. Ha így lesz, azt szerintem - bármit is gondolnak most a 2014 utáni politikai stratégiáról - politikai értelemben egyikük sem élheti túl.

]]>www.torokgaborelemez.blog.hu]]> - A Flag Polgári Magazin partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Jobbegyenes (2823) Heti lámpás (322) Nagyvilág (1310) Életmód (1) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Sport (729) Kultúra (9) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7708) Egészség (50) Szépségápolás (15) Flag gondolja (36) Vetítő (30) Gazdaság (713) Tereb (146) Tv fotel (65) Belföld (11) Irodalmi kávéház (537) Mozi világ (440) Történelem (18)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>