Ma 2022 július 06. Csaba napja van. Holnap Apollónia napja lesz.
Súlyos rasszista botrányba bukhat bele a Ryanair mosdatlan szájú vezetője

Súlyos rasszista botrányba bukhat bele a Ryanair mosdatlan szájú vezetője

Flag

Szöveg méret

1
Átlag: 1 (1 szavazat)

 A lemondását ]]>követelik,]]> nem először, legutóbb pilótákkal került ]]>összetűzésbe]]>.

A Ryanair elhagyja a dél-afrikai utasok afrikaans nyelvismeretének kérdőíves ellenőrzését a gépek beszállításakor, mivel több kritika érte az eljárást, egyebek között a dél-afrikai kormány részéről – számolt be róla az Irish Examiner online kiadása nyomán számos ]]>hírügynökség]]>.

Az ügy előzménye, hogy a A Ryanair kritikusai rasszistának nevezték az európai légitársaságot a „gyarmati” repülőteszt miatt. A dél-afrikai kormány a múlt héten adott hangot „megdöbbenésének” a légitársaság vonatkozó intézkedése miatt, hogy az ország útlevelével rendelkező, Nagy-Britanniába tartó utazókat nyelvi tesztnek veti alá. A kormányzat közleményében „visszás profilalkotó módszernek” nevezte az eljárást.

A Washington Post tájékoztatója szerint az ismert dél-afrikai színésznő ennél is tovább ment.

Lesley-Ann Brandt szánalmas rasszista lépésnek minősítette a Ryanair eljárását. Andries W. Coetzee nyelvész professzor, a Michigani Egyetem Afrikai Tanulmányok Központjának igazgatója elmondta, hogy az afrikaans nyelvet beszélők szorosan kötődnek Dél-Afrika gyarmati történelméhez és a fehérek felsőbbrendűségét intézményesítő apartheid rezsimhez.

A Ryanair azzal védekezik, hogy drámaian megváltoztatta a korábbi ellentmondásos politikáját, miszerint az apartheid-korszak nyelvét használja annak tesztelésére, hogy az utasok dél-afrikaiak-e. A légitársaság botrányos kijelentéseiről ]]>ismert]]> vezérigazgatója, Michael O'Leary elárulta, hogy úgy döntöttek, „mégsem tartják helyénvalónak”, és ennek „nincs valójában értelme”. Dél-Afrikában az afrikaans a harmadik legtöbbet beszélt nyelv a zulu és a xhosa után.

Bár sok dél-afrikai tanulja a nyelvet az iskolában, használata gyakran az apartheid-korszak diszkriminatív és kirekesztő politikájához kapcsolódik.

O'Leary – egyébként hozva a formáját – válaszul „szemétnek” nevezte a dél-afrikai kormány kérdőívvel kapcsolatos kritikáját.

A következmények egyelőre nem kiszámíthatóak a Ryanair rasszista botrányba keveredett vezérigazgatója kapcsán. A kemény kritikák mellett már többen a lemondását ]]>követelik,]]> nem először, legutóbb pilótákkal került ]]>összetűzésbe]]>.

Ifj. Lomnici Zoltán - ]]>www.888.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Flag gondolja (33) Tereb (141) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (260) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Kultúra (6) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (6164) Szépségápolás (15) Történelem (15) Politika (1581) Gazdaság (665) Sport (729) Irodalmi kávéház (513) Vetítő (30) Belföld (8) Mozaik (83) Jobbegyenes (2349) Életmód (1) Tv fotel (65) Nagyvilág (1465) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>