Ma 2023 szeptember 22. Móric napja van. Holnap Tekla napja lesz.
„Súlyos állapotban, messze letért az útról" – Suhajda Szilárd állapotáról beszélnek a serpák, akik rátaláltak

„Súlyos állapotban, messze letért az útról" – Suhajda Szilárd állapotáról beszélnek a serpák, akik rátaláltak

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Suhajda keresésére indult mentőcsapat az egyik legjobb Nepálban.

Reálisan nézve minimális esélye van annak, hogy élve megtalálják a magyar hegymászót, de történtek már csodák. Beck Weathers például túlélte az 1996-os Mount Everest katasztrófát, Joe Simpson is élve jött le 1985-ben a a Perui Andok-ban található Siula Grande megmászása után, Anurag Maloot pedig az Annapurnáról hozták le idén tavasszal – ]]>olvasható az Origo Sport cikkében]]>.

Suhajda keresésére indult mentőcsapat az egyik legjobb Nepálban.

A helikopter pilótája, Simone Moro, aki a tizennégy nyolcezres hegy közül négyen meghaladta az első téli mászást, a hegyre pedig elindult Gelje, Mikel – aki nemrégiben hajtott végre egy sikeres mentőakciót a Dhaulagirin – illetve még egy meg nem nevezett serpa. A mentőcsapat mindhárom tagja pótlólagos oxigénnel indult útra és a portál szerint hamarosan el kell érniük a Hillary-lépcső alját, ahol egy sziklán feküdve látták legutóbb a magyar hegymászót, ki életjeleket adott, de nem volt jó állapotban. Agyi ödéma és fagyási sérülések is jelentkezhettek nála.

 

Suhajda Szilárd itthoni stábja arról számolt be, hogy megtalálták a magyar hegymászót, de nem volt olyan állapotban, hogy segítsenek rajta. Az Imagine Nepal ügynökség vezetője, Mingma megerősítette az ]]>Explorerswebnek]]>, hogy valóban látták Suhajdát csapata tagjai. A csapat kettévált, az egyik fele (két kliens négy serpával) csúcstámadást kezdett a reggeli órákban, a másik fele egy 60 éves kínai nővel indult el a csúcs felé, ám a Hillary-lépcsőtől tovább nem jutottak, visszafordultak. Ekkor és ezen a környéken látták Suhajdát.

Messze letért az útról, és nyomorúságos állapotban volt

– ezt mondták a kínai nővel visszaforduló serpák a nepáli ügynökség vezetőjének Suhajdával kapcsolatban.

A Mingma által vezetett ügynökséget bízták meg azzal, hogy javítsa meg a köteleket a II-es tábor és a csúcs között. Az Imagine Nepal idén áprilisban három dolgozóját is elveszítette a munkálatok alatt egy tragikus balesetben. Mingma az Explorerswebnek elmondta: ilyen zord időjárással még nem találkozott az Everesten.

„Nem ez volt az éve annak, hogy valaki pótlólagos oxigén nélkül megmássza az Everestet.Rendkívül hideg van.”

„El sem tudják képzelni, hány kliensünk és serpa szenvedett fagyási sérüléseket idén,és mentőakcióból is túl sok volt. Sosha nem tapasztaltam még ilyen hideget az Everesten, ráadásul a szél is erősebb volt, mint amit az előrejelzések mutattak" – fogalmazott az Imagine Nepal vezetője.

Hegymászótársa is nyilatkozott mielőtt meglelték Suhajda Szilárdot

„Ki kell mondani, hogy ez a mentés illetve keresés, ami Szilárdért elindult, túlnyomórészt inkább keresés. Ezt érdemes beismerni. Nagyon kis esély van rá, hogy életben van. Én személy szerint még nem találtam rá precedenst, hogy valaki ebben a magasságban ilyen hosszú ideig túlélt volna.”

„Az egyetlen dolog, ami szerintem bizakodásra adhat okot, hogy a fiziológiai elváltozások, bár nehezen visszafordíthatók, nagyon lassan játszódnak le a szervezetben” – fogalmazott Klein Dávid a ]]>Híradó.hu-nak adott interjújában]]>.

A hegymászó szerint ha sikerül Szilárdra bukkanni, a protokoll szerint mindegy, hogy milyen állapotban van, fontos, hogy lássák el oxigénnel és dupla adag szteroid injekcióval. Ha pedig a teste engedi, át kell mozgatni, ez ugyanis beindíthatja a vérkeringést, emellett mihamarabb alacsonyabb tengerszint feletti magasságba kell szállítani.

Borítókép: Suhajda Szilárd a Mount Everesten rekedt (Fotó: Facebook)

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (16) Életmód (1) Mondom a magamét (7086) Gazdaság (689) Tereb (144) Belföld (10) Kultúra (6) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1309) Egészség (50) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2679) Politika (1581) Heti lámpás (276) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Sport (729) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (529) Mozaik (83) Mozi világ (440) Nézőpont (1) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (34) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>