Ma 2023 szeptember 22. Móric napja van. Holnap Tekla napja lesz.
Rényi András vaskos hazugsága

Rényi András vaskos hazugsága

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Na ugye! 
Valamikor a hét elején a reggeli csúcsforgalomban araszolván abban a szerencsétlenségben lehetett részem, hogy egy egészen szürreális interjút hallgathattam végig a Klub Rádión.

Ami amúgy nem számít különleges dolognak, hiszen Bolgár elvtárs munkahelyén kizárólag ilyen és ehhez hasonló típusú beszélgetéseket lehet figyelemmel követni, de ez a legutóbbi még a Klub Rádiós felhozatalhoz képest is egészen kiemelkedő színvonalat képviselt.

Lampé Ágnes volt a reggeli műsor háziasszonya, aki a tehetségéhez képest egészen drámai hangon tudta felkonferálni mire is számíthatnak a budapesti ballibekből álló rendíthetetlen fotelpartizánok. A téma az Orbán-kormány által a kultúra területen végbe vitt rombolás volt. 

Aki válaszol Rényi András, egyetemi tanár. 

Rényi elég későn melegedett be. Az interjú első 15 percében semmi újat nem mutatott, ugyanazokat a közhelyeket pufogtatta, amiket a többi ellenzéki értelmiségi szokott magával vinni egy ilyen beszélgetésre (autokrácia, Orbán, centralizálás, Orbán, autokrácia, Orbán) de aztán egyszer csak mindenki legnagyobb örömére megrázta magát, magára talált, és olyan emlékezetes hazugság-félórát hozott össze, hogy Lampé Ágnes alig győzte nyalogatni az ujjait. 

Rényi ugyanis elérkezett kedvenc témájához a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz (PIM) és annak főigazgatójához, no és persze a Térey ösztöndíjprogramhoz. Jól hallhatóan olyan izgalmi állapotba került, hogy a szokásoshoz képest is erősebb dadogásba kezdett. Nyilván régóta, és nagyon meg akarta már mondani. Egészen aggasztó volt, ahogy egyre szaporábban kezdte venni a levegőt. 

Persze valahol érthető, hogy Rényi pánikrohamot kapott, hiszen helyzet van. 

Itt valaki, - Demeter - aki nem gyűlöli kellőképp Orbán Viktort, pozícióba került, és ráadásul csinál is valamit. Valami jót, amiről most be kell bizonyítani, hogy rossz. Munka van tehát, feladat állt a házhoz. 

Rényi szerint ugyan egy laikus szemlélőnek úgy tűnhet, hogy jó dolog, ha 5 éven keresztül havi 300 ezer forintot kapnak az ösztöndíj programban bekerült írók, de nem úgy van az, hiszen mint mindennek, amihez köze van a Fidesznek, ennek is véres a torka, amit mi sem bizonyít jobban, hogy még maga Bartók Imre is visszautasította a pénzt. 

Na ugye! 

Lampé helyesel. 

Megismétli: 

“Bartók vissza u-ta-sí-tot-ta a pénzt!”

Hiába. Vannak még rendes emberek. 

A torok pediglen azért véres, -most figyeljünk-, mert Demeter Szilárdnak az egyszemélyes joga feltenni valakit erre a listára. Vagy levenni róla. 

(LISTÁRA!!!!!.) 

Itt már minden, a felszabadulásban érdekelt hallgató elkezdte érezni a tarkóján a diktatúra jéghideg fuvallatát. 

De Rényi nem áll le. Egyre idegesebb, egyre jobban dadog:

“Honnan van ehhez Demeter Szilárdnak legit- imitása..legi..?”

Harmadszorra már nem fut neki. 

Jól van az úgy. 

“Ilyen dolgokat egyszemélyben eldönteni... ???”

Szinte látom, ahogy reményvesztetten csóválja a fejét. 

Én is. 

Ugyanis Rényi hazudik. 

Hogy miért hazudik,- azért, mert funkcionális analfabéta, vagy mert aljas - igazából tökmindegy. Egy egyetemi tanár szerintem egyik se legyen. 

Természetesen nem Demeter Szilárd dönt egyszemélyben a Térey ösztöndíjról. Dehogy!

Szerintem egész egyszerűen lett a szöveg megfogalmazva, ezért ideteszem az igazságot: 

“A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója levélben kereste meg az írószervezetek, könyvkiadók, folyóiratok, egyetemi tanszékek, szakmai műhelyek vezetőit, hogy tegyenek javaslatot az ösztöndíjjal támogatandó alkotók személyére. 2020. január 20-án egy tizenkilenc tagú szakmai zsűri választott a középgenerációs (35-65 év közti) írókat megcélzó ösztöndíjra érkezett több, mint 330 jelölt közül. A többfordulós, titkos szavazás eredményeként 30 magyar írót a lehető legszélesebb szakmai konszenzus alapján választottak ki a legfeljebb ötéves alkotói ösztöndíjra. 

(..) 

“A szakmai kuratórium további 15 írót tartaléklistára javasolt, hogy amennyiben Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója él vétójogával, vagy amennyiben az elkövetkezendőkben valamilyen oknál fogva csökkenne a Térey-ösztöndíjasok száma, akkor a tartaléklistán szereplő alkotók kaphassák az ösztöndíjat.

Demeter Szilárd főigazgató nem vétózott. Sőt, a tartaléklistát látva javaslatára a Térey Ösztöndíjbizottság úgy döntött, hogy két évre mind a 45 kiválasztott író megkapja a Térey-ösztöndíjat.”

Tehát, hogy Rényi és Lampé is megértse: 

Nem Demeter Szilárd dönt egyszemélyben -nagyon nem- a Térey ösztöndíjasok személyéről, és nem, nem élt a vétójogával. Egy egészen picit sem. 

Szemenszedett hazugságokkal vádolta meg Rényi, Demetert és a Petőfi Irodalmi Múzeumot. 

Az meg már csak a hab volt az SZDSZ cukormázzal bevont kriptokommunista tortán, hogy Rényi még valami teljesen követhetetlen, szürreális gondolatmenetbe is végérvényesen belegabalyodott azzal kapcsolatban, hogy a pénz önmagában csak korrumpálni tud. Amiből egyenesen következik, hogy sokkal kevesebb pénzt kellene a kultúrába önteni, mert ha nincs pénz, akkor nincs korrupció. 

Vagy valami ilyesmi. Kicsit elvesztettem a fonalat a végére. 

Szerintem Lampé is.

Apáti Bence -]]> https://hirtv.hu/]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Jobbegyenes (2679) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (16) Titkok és talányok (12) Tereb (144) Sport (729) Életmód (1) Heti lámpás (276) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Gasztronómia (539) Nézőpont (1) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7086) Autómánia (61) Politika (1581) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (529) Belföld (10) Gazdaság (689) Tv fotel (65) Flag gondolja (34) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1309)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>