Ma 2024 július 23. Lenke napja van. Holnap Kinga, Kincső napja lesz.
Polgárháború Mississippiben?

Polgárháború Mississippiben?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Mi van?

Az amerikai Mississippi államban mostantól nem büntethetőek azok, akik nem lelkesednek az LMBTQ közösségért. Az erre vonatkozó helyi törvényt a washingtoni legfelsőbb bíróság hagyta jóvá. A „civil” szervezetek hisztérikusan reagáltak, „háborút” ígérnek. Csendben kérdem, milyen világ az, ahol egyáltalán szükség van ilyen jogszabályra?

Két évvel ezelőtt Mississippi államban elfogadtak egy törvényt „A lelkiismeret védelme” néven. A naiv olvasó most nyilván arra gondol, hogy ez a nagyszerű jogszabály úgy általában a diszkrimináció, esetleg konkrétan az afroamerikaik  megkülönböztetése ellen született. Hiszen valljuk meg, arrafelé történelmileg erre volt – és gyaníthatóan van is még helyenként – igény.

Nos, nem! A törvény azokat volt hivatott védeni, akik nem lelkesednek az LMBTQ közösségért. Az ominózus törvény ugyanis azt mondja ki, hogy az állam nem büntetheti (!) azokat az állampolgárokat és egyházi intézményeket, akik ellenzik az azonos neműek házasságát, a homoszexualitást és a transzgenderséget.

Mi van? Miért kellene eleve büntetni azt, hogy valaki vall bizonyos értékeket, s ennek ellenkezője nem tetszik neki? A „szabadság bölcsőjében”?

Annak idején sokat röhögtünk Hofi Géza poénján, hogy neki nincs baja a melegekkel, de azért azt nem várná meg, amíg kötelező lesz annak lenni. Itt tartanánk már?

Amerikában a jelek szerint tényleg valami ilyesmiről van szó. Az említett rendelkezést a „civil” szervezetek azonnal támadni kezdték minden lehetséges fórumon. A héten hosszú vajúdás után ]]>a washingtoni legfelsőbb bíróság végül]]> jóváhagyta a törvényt.

Az LMBTQ szervezetek azonnal „háborút hirdettek”, szerintük ez a „legrosszabb törvény egész Amerikában”, és maga a demokrácia megcsúfolása. És hát ők mindent meg fognak tenni ennek a jogszabálynak az eltörlésére.

S itt most álljunk meg egy pillanatra! Ha valahogy mégiscsak ellehetetlenítik a törvényt, akkor az azt jelenti ugye: büntetni lehet a másképpen gondolkozást! Amiért ugye éppen ezek a „civilek” küzdenek folyamatosan.

Csakhogy ez a másképpen gondolkodás a jelek szerint csak addig jog, amíg ők „gondolkodnak” eltérően másoktól. Abban a pillanatban, amikor valaki valamit nem úgy mond, képvisel, mint ők – azonnal harcot hirdetnek a demokráciáért!

Ez messze nem csak az LMBTQ világra jellemző. Amint Donald Trump nyert, azonnal tömegtüntetéseket kezdtek a sorosi szervezetek. Pedig hát ugye az elnököt a népakarat juttatta a Fehér Házba. Ja, hogy igazságtalan a választási rendszer? Amikor Clinton és Obama nyert, akkor nem volt az?

Őszintén meg kell vallanom, Mississippi állam jelene és jövője nem tartozik az érdeklődésem középpontjába. Ez pláne igaz az ottani LMBTQ közösségre…

Csakhogy, a mostani globalizált valamiben, a dolgok gyorsan terjednek. És valahogy nagyon nem szeretném, ha nekünk is ilyen problémákkal kellene foglalkoznunk.  

Fotó: thedailybeast.com

Máté T. Gyula -]]> https://matete.pestisracok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Irodalmi kávéház (537) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Kultúra (9) Nézőpont (1) Nagyvilág (1310) Heti lámpás (322) Vetítő (30) Tereb (146) Mozi világ (440) Egészség (50) Jobbegyenes (2825) Tv fotel (65) Mondom a magamét (7725) Gasztronómia (539) Életmód (1) Politika (1582) Belföld (11) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Gazdaság (713) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>