Ma 2024 június 17. Laura, Alida napja van. Holnap Arnold, Levente napja lesz.
Pikó-horror patkányokkal

Pikó-horror patkányokkal

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Önök szerint is, kedves józsefvárosiak?

Pikó András, Józsefváros újrázásra készülő polgármestere különös viszonyt ápol a patkányokkal. Úgy fest, bocsánatos bűnnek tartja, ha egy, az önkormányzat által felújítottnak minősített lakásban megjelennek a patkányok, és rémületben tartják az ott lakó gyerekeket és az édesanyát. Amikor arról értesül, hogy az óvodában derül ki, hogy a kisleány arcán lévő friss karmolásnyomok patkánytól származhatnak, amelyek álmában járták be a kislány testét, nem kap a fejéhez, nem intézkedik azonnal. Apparátusára bízza a dolgot, ahol azt tanácsolják az anyának, ne nézzen annyi horrorfilmet.

Azt gondolom, ez önmagában jellemző az önkormányzatra s annak vezetésére, amely 2019-ben a Momentum, a DK, az MSZP, a PM, az LMP és a Szolidaritás Mozgalom támogatásával került a kerület élére. Mondhatni, a baloldal ennyire érzéketlen a családok, a gyerekek egészségét veszélyeztető problémáira is.

A Metropol számolt be róla, hogy Laura asszony egyedül neveli két kislányát. Korábban az édesanyjánál laktak, egy lakásban 11-en. Ezért pályázott bérlakásra a Józsefvárosban. Szűkös anyagi lehetőségei miatt rendkívül boldogok voltak, amikor közölték velük: Pikó András polgármester programja szerinti, frissen felújított otthonhoz jutnak. Örömük azonban gyorsan elszállt, amikor a felületesen betett tusolótálca alól, majd az eredetileg rossz állapotú, penészes fal elé barkácsolt kartonfalon öklömnyi lyukakat kiharapva megjelentek a lakásban az élelem után kutató patkányok.

Laura és lányai majd egy éve rémületben élnek, éjjelre felhangosítják a tévét, hogy legalább ne hallják a kaparászást. Aludni sem tudnak, a nagyobbik lány rendszeresen elalszik az iskolában óra közben, a kicsi – aki nyitott szívvel született – azt szokta mondani az édesanyjának, amikor lát egy rágcsálót: „Szóljál nekik, hogy menjenek el! Nem akarok itt lakni!”

Egy alkalommal Laura szendvicset akart készíteni a lányának, de épp a konyhaasztalon ugrált egy patkány. Később látta, hogy a vekni kenyérből hiányzik egy jókora darab... Egy másik alkalommal éjjel összekarmolta a kicsi arcát egy patkány. „Én nem is gondoltam először arra, hogy patkány szaladgált éjjel a kislányomon. Az óvónő kérdezte másnap, hogy milyen éles tárggyal játszott a gyerek, hogy össze van karistolva az arca? És akkor esett le a tantusz, hogy rajtunk is mászkálnak, amikor alszunk. De nincs egy ép ruhánk, mindent összerágnak, a bútorokat is ki kellett cserélnem már” – panaszolta az anyuka.

Lauráék az első időkben elköltöztek fél évre a lakásból, mert a baloldali vezetésű józsefvárosi önkormányzattól hiába reméltek segítséget. Amikor először bement a polgármesteri hivatalba, azt mondták neki: „Ne nézzen annyi horrorfilmet…” A fővárosi önkormányzat patkányirtói pedig széttárták a kezüket, mondván, a kiskorú gyerekek miatt a lakásban nem tudnak irtást végezni.

Később aztán a józsefvárosi önkormányzat leburkoltatta a tusolótálca oldalát, elzárva a patkányok kijáratát. Igen ám, de a rágcsálók makacsok, lyukakat haraptak ki az eredeti, rossz állapotokat takaró kartonfalból. Miután Laura magára maradt a problémával, purhabbal betömködte a lyukakat. Mindezekre nyilatkozta azt a józsefvárosi önkormányzat, hogy elhárult a veszély és erről papírt is kiállított.

A dolog úgy tragédia, ahogy van. S az a Pikó, akinek a felügyelete alatt mindez megtörténhet, nyilatkozott olyat, hogy az embernek eláll a szava. „A főváros talán legerősebb önkormányzati teljesítményével, talán a legelőremutatóbb, progresszívabb programjával és biztosan a legszélesebb társadalmi alapokon nyugvó szövetségével vágunk neki ennek az ötven napnak.” Azaz a választásnak. Képzeljék el, milyen lehet a többi, ha ez a főváros egyik legerősebb baloldali önkormányzata?

Nem árt tudni, hogy a patkánnyal való kontaktus útján több betegség is átterjedhet az emberre. Ezek közül a harapással terjedő patkányharapási láz, valamint a fertőzött patkány vizeletével, székletével való kontaktus, illetve az állat élősködői által terjesztett pestis, a kiütéses tífusz és a vírusos haemorrhagiás láz a legfontosabb. A patkányharapás áldozatai pedig típusosan gyermekek.

És Pikó nagy arcával büszkén újra akarja választatni magát, mert szerinte olyan jól dolgozott, hogy ez jár neki.

Önök szerint is, kedves józsefvárosiak?

Horváth K. József

A szerző újságíró

]]>www.magyarhirlap.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (36) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Mozaik (83) Egészség (50) Jobbegyenes (2815) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Életmód (1) Tv fotel (65) Gazdaság (711) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (7654) Autómánia (61) Politika (1582) Tereb (146) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Kultúra (9) Nagyvilág (1310) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Sport (729) Történelem (18) Irodalmi kávéház (537) Belföld (11) Heti lámpás (319)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>