Ma 2021 október 22. Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
Orbán Viktornak el kell gondolkodnia

Orbán Viktornak el kell gondolkodnia

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Befolyásos milliárdosok álltak Karácsony mellé az előválasztási kampányban

 

Ahogy halott író Nobel-díjára nem érdemes fogadni, úgy Karácsony Gergely miniszterelnökségére sem. Az esélyek persze néhány hete még némileg jobbak voltak, amikor a gazdasági elit befolyásos tagjai egy közös fotón mosolyogtak együtt a főpolgármesterrel. A nemes célok, amiért a kitűnő társaság összeverődött, nem lehettek mások, mint a budapestiek vágyainak beteljesítése: a „köz- és magánszféra közötti partnerség”, a „globális nyitottság” és – még mielőtt valaki nagyon hiányolná – a sokszínűség.

A Budapest Globál fedőnevű szakmai szervezet, amely papíron az „összetett és folyamatosan változó kihívásokra adandó válaszokat” keresi, valójában Karácsony Gergely miniszterelnökségének támogatására jött létre. Olyan prominens személyek álltak a főpolgármester mellé, mint Csányi Sándor OTP-vezér, Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója vagy Varga Zoltán baloldali médiatulajdonos. De a Budapest Airport, a Graphisoft, az IKEA, a Prezi, a Vodafone is besoroltak a hatalomváltás érdekében.

Rögzítsük a tényt, a Karácsony iránt érzett bizalom kinyilvánítása épp az előválasztás kellős közepén történt meg. Azt a politikust erősítette a gazdasági elit, aki plakátokon hirdette, hogy csak ő tudja legyőzni Orbán Viktort. Magyarország milliárdosai azt a városvezetőt vették körbe támogató oltalommal, aki rövid regnálása alatt építési területté tette Budapestet, zöldpolitikusként forgalmi dugókat és haszontalan méhlegelőket hozott létre.

Hogy Karácsony még ilyen gazdasági háttérrel is képes volt elbukni, az persze egy másik történet, de mindenképpen minősíti támogatóit. A Budapest Globál névsora persze csak azoknak volt meglepő, akik nem ismerik a felsorolt cégek és vezetőik világnézeti beállítottságát és a pénzemberek gondolkodásmódját. A Prezi-alapító Árvai Péter médiában tett kijelentései alapján nem okozott meglepetést Karácsony bátorításával.

Varga Zoltán baloldali nagyvállalkozó pedig már évekkel ezelőtt a Fidesz-kormányra irányította médiaportfólió­jának tűzerejét. Az állampárti múltú, körülbelül negyvenmilliárdos vagyonnal rendelkező üzletember elég nyíltan segítette eddig is a baloldal győzelmét. Jelenléte egy ilyen társaságban teljesen nyilvánvaló. Más természetű azonban például az IVSZ elnökének, Vinnai Balázsnak a feltűnése, aki nemrég elnöki főtanácsadóként csatlakozott a jobboldali üzleti körök által működtetett Magyar Bankholdinghoz, de ezek szerint nagy lehetőséget lát a Karácsonnyal való együttműködésben is.

Helyezkedésnél azonban többnek tűnik, hogy Karácsony Gergely balján Csányi Sándor, Magyarország egyik leggazdagabb embere áll. A Budapest Globál megalakulásáról beszámoló cikkében a Forbes kötelességének érezte, hogy tisztázza a bankelnököt az esetleg felvetődő kétlelkűség vádja alól. A gazdasági magazin kerülte a szembesítést és a politikai szálak felgöngyölítését, Csányit egyenesen „diplomatának” nevezve úgy magyarázta a milliárdos szereplését: „A Karácsonnyal közös fotó egyik üzenete az is, hogy ha tartja is a távolságot, Csányi minden oldal irányába nyit, ami jól felfogott üzleti érdeke is.”

– Üzletben nincs barátság – mondta a viccbeli rendőr, aki a boltba lépve pofon vágta a kollégáját. Ez igaz. Vannak viszont szimbolikus kiállások. Egy választási kampányban tudjuk, hogy ez a „jól felfogott üzleti érdek” mit jelent. Nem távolságtartást, nem diplomatikus lépést, hanem állásfoglalást. Persze hogy mi mellett, az nem egyértelmű. Az idei hétszázalékos gazdasági növekedés, az OTP rekordnyereségei, a milliárdos osztalékok ellenére mi hajtja a tőkét a megszorításokat és adóemeléseket – köztük a társasági adó növelését – belengető baloldalhoz, azt csak ők tudják.

Hernádi Zsolt is emlékezhet rosszabb évekre: ellenséges kivásárlásra, oroszoknak eladott Mol-pakettre a Gyurcsány-kormány idejéből. A Molt már sokan temették a régióban. Az elnök-vezérigazgató mégis képes volt nemrég egy évek óta húzódó büntetőügy terhével, Interpol-körözéssel a vállán az általa vezetett olajtársaság történetének legjobb negyedéves eredményét produkálni. A szállodabizniszben is sikeressé vált üzletember esztergomi beruházásai mögött a gyanakvó baloldali sajtó fideszes összefonódásokat észlelt, mert a Mol-vezér többmilliárdos támogatást kapott az Orbán-kormánytól a luxushoteljére. Ám ahogy a Karácsony által közzétett fényképen is látható, Hernádi kötődése nem is olyan egyértelmű.

A „jól felfogott érdekek” szférájában nevetséges lenne moralizálni.

A tanulság azonban világos: ahogy a pénznek nincs szaga, a tőkéseknek sincs színe. Akik eddig a futballmeccsek díszpáholyáról készült fotókból, közös projektekből, szalagátvágásokból és kameráknak szóló vállveregetésekből indultak ki, csalódniuk kellett. Naivan állnak a jövőhöz azok, akik a pénzemberekben a megerősödő Magyarország örök garanciáját látják. Ugyancsak hiba lenne az üzleti körökre bízni a miniszterelnök kiválasztását is. Hiszen ha a leggazdagabbaknak szakmailag, politikailag és emberileg az a Karácsony felelt meg a legjobban, aki a saját lábában bukott el a rajtvonalon, akkor nem Csányiéktól érdemes politikai tippeket kérni.

A Fidesznek és személy szerint Orbán Viktornak is szükséges átgondolnia, kikre számíthat jövő tavasszal. A jól felfogott érdek is ezt diktálja.

Szikszai Péter

A szerző a Mediaworks hírigazgatója

Borítókép: Facebook/Karácsony Gergely

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Heti lámpás (255) Autómánia (61) Sport (729) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (138) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Egészség (50) Irodalmi kávéház (506) Jobbegyenes (2133) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (14) Nagyvilág (1463) Gazdaság (662) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Flag gondolja (33) Titkok és talányok (12) Belföld (6) Politika (1578) Mondom a magamét (5649) Életmód (1) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>