Ma 2024 július 20. Illés napja van. Holnap Dániel, Daniella napja lesz.
Orbán Viktor előre látta a jövőt

Orbán Viktor előre látta a jövőt

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Ezt olvassák el!

Az őszödi beszéd kiszivárgásának 15. évfordulóján érdemes arról is megemlékezni, hogyan titkolták el az ország valós gazdasági és pénzügyi helyzetét a balliberális politikusok. A szavazókat megtévesztették, pedig a külföldi lapok is arról írtak, hogy nagy a baj. Orbán Viktor hiába figyelmeztetett arra, hogy gigantikus megszorítások lesznek.

Közeledik a 2022-es országgyűlési választás. A szavazás előtt mindenki tisztában lehet azzal, hogy milyen állapotban van az ország gazdasági és pénzügyi helyzete. Már a jövő évi költségvetést is elfogadta a parlament, ami a többi között megkönnyíti az üzleti élet szereplőinek a tervezést. Nem volt ez azonban mindig így, mert a 2006-os választások előtt az akkori balliberális oldal gyakorlatilag eltitkolta a valóságot az emberek elől.

Letiltott előrejelzés
A Süddeutsche Zeitung 2006 nyarán azt írta, hogy „a tárcavezető [Veres János pénzügyminiszter] megtiltotta a beosztottjainak, hogy a választás előtt megnevezzék a valós költségvetési számokat, mert az rossz hangulatot teremtett volna”. 

Ezt később Veres János úgy magyarázta, hogy mindössze arról volt szó, hogy ő csak az év további részére vonatkozó becsléseket tiltotta le.

A 2006-os költségvetést 2005. december 19-én fogadta el az Országgyűlés. Veres János akkor arról beszélt, hogy a 2006-os év a folyamatos, kiegyensúlyozott fejlődést szolgálja, melynek egyértelmű nyertesei a gyermekes családok lesznek. A Fidesz azonban pontosan tudta, hogy ez nem igaz, nem lesz semmi a beígért adócsökkentésekből. Áprilisban Orbán Viktor pártelnök a következőt nyilatkozta Győrben: „Ha nem lesz változás, a magyarok olyan megszorítócsomagot kapnak a nyakukba, hogy Bokros Lajos hátizsákja kutyafüle volt ahhoz képest. […] Ha nem változtatunk, a kormány a ­rossz politikájának az árát ismét a magyarokkal fogja megfizettetni.” Arra kérte a szavazókat, hogy menjenek el választani, és voksoljanak a jobboldalra. A nyugdíjasoknak ezt üzente: „Mi meg tudjuk őket védeni a gyógyszeráremelések, a gázáremelések és a villamos energia árának emelésével szemben. Meg tudjuk őket védeni az ellen, hogy fizetőssé tegyék a magyar egészségügyet […], de csak akkor, ha 23-án […] segítenek bennünket.”
 

Félrekezelt közfinanszírozás
Orbán Viktor miniszterelnök-jelölti vitában is részt vett Gyurcsány Ferenccel. A Fidesz elnöke a többi között az államadósság és a költségvetési hiány növekedésére hívta fel a figyelmet. Ezt mondta: „Nem látszik Magyarországon a privatizációs bevételekkel együtt számított hatezermil­liárd forintnyi felvett hitel. Ilyen adósságba taszítani Magyarországot felelőtlenség.” Mindemellett pedig kifogásolta, hogy a kormányzat nem hozza nyilvánosságra a költségvetési adatokat, csak a választások első fordulója után. Jelezte: a magyar embereknek joguk van tudni, hogy mennyi adósság terheli őket és milyen a költségvetés helyzete, miből fogjuk visszafizetni a hiteleket. Szerinte a megszorítás nem hoz megoldást.
Gyurcsány Ferenc és kormánya mindezzel szemben továbbra is azt állította, hogy minden rendben van. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke 2006 márciusában arról értekezett, hogy a költségvetési egyensúly érdekében nem kell már Bokros-csomag, nem kell ilyen típusú megszorítás, de következetes takarékosságra van szükség. A választók nem voltak tisztában a valós helyzettel, pedig a The Economist 2006. április 7-én ezt írta: 

A posztkommunista Európában sehol nem kezelték úgy félre a közfinanszírozást, mint a szocialista–liberális koalíció kormányzása alatt.

A hetilap cikkében – a távirati iroda akkori tudósítása szerint – ez is olvasható volt: „Gyurcsány Ferenc miniszterelnök támogatói kissé zavartnak tűnnek, ha azt kérik tőlük, hogy sorolják fel a miniszterelnök gyakorlati eredményeit. A nagy vívmány szerintük az, hogy hatalmon maradtak, és készülnek a választások megnyerésére.” Ez így is történt, a balliberális oldal elnyerte a szavazók többségének támogatását.

Gigantikus csomag
Orbán Viktor ezt követően májusban azt mondta, hogy egy gigantikus megszorítócsomag körvonalazódik, veszély fenyegeti az ingyenes oktatást, az ingyenes egészségügyet, és adóemelésekre készül az új kormány. Az előző négy év ugyanis pénzügyi válságba vitte az országot. Neki volt igaza, Gyurcsány Ferenc júniusban jelentette be az irdatlan megszorításokból álló csomagját, amely a többi között emelte az energia árát és az adókat, majd később jött a vizitdíj és a kórházi napidíj. 
A megszorítások politikájának 2010-ben vetett véget az Orbán-kormány, amely rendbe tette az ország pénzügyi helyzetét és lendületet adott a gazdaságnak. 

Ez teszi lehetővé a többi között azt, hogy jövőre ne kelljen fizetnie személyi jövedelemadót (szja) a 25 év alatti munkavállalóknak, hogy visszakapják a családok az ebben az évben befizetett szja-t, megkapják az érintettek a 13. havi nyugdíj következő részét, valamint hathavi fegyverpénzt vehessenek kézbe a fegyveres és rendvédelmi szervek.

]]>www.magyarnemzet.hu.]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Mondom a magamét (7725) Tv fotel (65) Autómánia (61) Politika (1582) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Heti lámpás (322) Sport (729) Nagyvilág (1310) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (9) Belföld (11) Jobbegyenes (2825) Mozaik (83) Tereb (146) Történelem (18) Gazdaság (713) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>