Ma 2024 május 18. Erik, Alexandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.
Nem nyugszik a luxemburgi külügyminiszter

Nem nyugszik a luxemburgi külügyminiszter

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Az Orbán-gyűlölő Asselborn ismét akcióba lendült!

Csökkenteni kell a menedékkérők befogadásától elzárkózó európai uniós (EU-) tagállamok közösségi támogatását - mondta egy szerdai nyilatkozatában a luxemburgi külügyminiszter.

Jean Asselborn a Görögországban tartózkodó felnőtt kísérő nélküli kiskorú menedékkérők helyzetéről szóló vitához hozzászólva a Der Spiegel című német hírmagazinnak azt mondta, hogy az ügyet nem néhány tagállam összefogásával, hanem egy uniós szintű megállapodással kell rendezni.

A szocialista politikus elképzelése szerint a kísérő nélküli kiskorú menedékkérőket el kell hozni a görögországi táborokból és szét kell osztani az EU-ban, a befogadásuktól elzárkózó tagállamok uniós támogatását pedig csökkenteni kell.

Mint mondta, a következő, 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló hosszú távú EU-s költségvetést tekintve „erőteljesen negatív következményekkel” jár, ha egyes tagállamok elzárkóznak alapvető emberiességi kérdések megoldásától.

Hozzátette, hogy a görög-török tengeri határvidéken fekvő görög szigeteken működő táborokban, „részben súlyos körülmények között” elhelyezett emberek legkevesebb háromnegyede jogosult menedékjogra.

„Ezek az emberek nem Görögországba jöttek, hanem az EU-ba, és az EU-nak meg is kell oldania ezt a problémát” – húzta alá a rangidős EU-s külügyminiszter a Der Spiegel hírportálján ismertetett nyilatkozatában.

„Az EU több, mint 27 ország együttvéve” – folytatta Jean Asselborn, kiemelve, hogy az EU „közösség, közös érdekekkel”, és ezért a következő hosszú távú költségvetésről folytatott tárgyalásokba be kell vonni „a jogállamiság mellett az olyan kérdésekben tanúsított szolidaritást is, mint a menekültpolitika”.

Hozzátette, hogy a görög szigetek táboraiban legfeljebb 4000 felnőtt kísérő nélküli kiskorú menedékkérő tartózkodhat. Ez azt jelenti, hogy egymillió EU-s lakosra kilenc fő jut, „befogadásuk senkinek sem erőfeszítés, ha valamennyi ország összefog” – mondta Jean Asselborn.

Németországban hetek óta téma, hogy miként kellene segíteni a görög szigetek túlzsúfolt táboraiban elhelyezett menedékkérőknek. A kormány december elején segélyszállítmányt küldött Görögországba, a több mint 50 kamionnal egyebek mellett ötezer tábori ággyal és 30 ezernél is több garnitúra ágyneművel rakodták meg. Az ellenzéki Zöldek viszont azt követelik, hogy a kormány egyoldalúan – az uniós partnerektől függetlenül, egyeztetés nélkül – vegyen át Görögországtól több ezer felnőtt kísérő nélküli kiskorú menedékkérőt.

Jean Asselborn szerint ez nem lehet megoldás, egy vagy csupán néhány tagország együttműködése nem elégséges, mert nem jelent előrelépést a menedékkérők körüli kérdések európai uniós szintű rendezésében. Ezért az EU javaslattévő intézményén, az Európai Bizottságon a sor, az Ursula von der Leyen vezette testületnek kell kidolgoznia egy elgondolást, amelyről az illetékes tagállami miniszterek január 23-i informális találkozóján tárgyalni lehet – fejtette ki a luxemburgi külügyminiszter.

MTI - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (709) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (9) Jobbegyenes (2804) Nagyvilág (1310) Tereb (146) Autómánia (61) Belföld (11) Egészség (50) Történelem (18) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (36) Irodalmi kávéház (537) Politika (1582) Sport (729) Heti lámpás (313) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7603) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>