Ma 2022 május 29. Magdolna napja van. Holnap Janka, Zsanett napja lesz.
Ne tanulj fiam, legyél liberális!

Ne tanulj fiam, legyél liberális!

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
„Pénteken reggel ne menj suliba, délután meg gyere a Parlament elé tüntetni a modern oktatásért!”

– hirdette meg három diák az interneten. Mindez lehetne bájosan polgárpukkasztó, és hasznosan figyelemfelkeltő is. Ha… Ha a szervezést nem a Soroshoz köthető Független Diákparlament végezné, a pénzt meg nem a német szocdem párt alapítványa adná a bulihoz. 

Amennyiben a srácok ezt az egészet azért találták volna ki, hogy kihagyják a pénteki tanítást, esetleg egy kellemetlen dolgozatot – hát, valahol minden elismerésem. Nem tudom, hogy megér-e ekkora felhajtást a dolog, de kétségkívül stílusos. Lenne. Csakhogy nem erről van szó.

A suliból lógásra való felhívás ebben a történetben azonban csak egy jópofa diákcsínynek álcázott politikai maszlag. Mert komolyan, ha délután négy órakor van a tüntetés, miért kell kihagyni a tanítást? És nagyon kérem, ne próbáljuk a hülyítést sztrájknak beállítani!

Félreértés ne essék. A magyar oktatásban van baj bőven. Erre a legjobb bizonyíték hőseink felhívása. Idézem egyik részletét: „Ezzel az eseménnyel szeretnénk tudni és tudatni. Tudni azt, hogy az oktatás, aminek részesei vagyunk korántsem modern, és tudatni azt, hogy nekünk ebből elegünk van.”

Hát tudják… Ezekből a mondatokból azt biztosan megtudtam, hogy a magyar nyelvtan oktatásával valóban komoly problémák vannak. Tudatni meg azt szeretném, hogy a kedves szülő vagy a tanárral beszélje meg a dolgot, vagy a gyereket küldje tüntetés szervezés előtt-helyett egy kiadós korrepetálásra.

S ha már a nyelvtannál elkezdték, talán érdemes azonnal a történelemnél folytatni. Hőseinknek – akik saját bevallásuk szerint „agyonhajszolt zombik” – ugyanis „elegük van belőle”, hogy a 19. századi egyetemes anyagot olyan részletezve tanulják, mintha tegnap történt volna, és, „hogy ezt 7, 8 vagy 9 órában kell megoldani”.

„A fiatalságunk siralmasan nagy része telik a felesleges anyagok túlrészletezésével, miközben tanulhatnánk ugyanezeket az ismereteket lényegre törően, miközben egy tantárgyi óra különböző összefüggésekre is rámutat a modern világgal kapcsolatban.”

Világos, a francnak a macera. Le kell tudni az egészet egy óra alatt. Volt Kossuth, Széchenyi és Petőfi. Előbbiből tér, középsőből fürdő, utóbbiból híd lett. Ez esetben nem lesznek „túlrészletezve a felesleges anyagok”, amelyek betöltik „fiatalságuk siralmasan nagy részét”. Ellenben rá lesz mutatva a „különböző összefüggésekre is a modern világgal kapcsolatban”.

Külön előny, hogy ebben az esetben a tananyag sem fog „borzalmasan felhalmozódni”. Mert, hogy nem lesz minek. Modern, az életben is hasznosítható dolgokat kell tanulni magyar nyelvtan vagy történelem helyett! Izgalmas kurzus lehetne a mikroadományok hatékony gyűjtése, avagy egy példamutató életpályamodell tanulmányozása: Legyél Fodor Gábor! Az ember, aki egyetlen szavazat nélkül jut parlamenti mandátumhoz.

Na, de nem akarom a Kedves Olvasót tovább fárasztani ezzel az oktatási reformnak álcázott ostobaság-cunamival, ha van türelmük, olvassák el a ]]>felhívást]]>.

Azonban nem is ez a lényeg! Az oktatás itt csak ürügy egy újabb, civilnek álcázott kormányellenes tüntetésre. Amelyre mellesleg várnak mindent és mindenkit; még a szokásos kérés sincs, hogy ne legyenek pártjelképek.

Mondjuk, ilyet egy kicsit képmutató is lenne elvárni egy olyan demonstráción, amit bevallottan a Friedrich Ebert Alapítvány pénzel. Amely ugye a Német Szociáldemokrata Párt hivatalos szervezete. Igazán megható, hogy Martin Schulz ennyire aggódik az ifjú magyar elmék miatt…

Jó, nem csak Berlinből jön pénz. A buliba beszállt maga a Graphisoftos Bojár Gábor is. Most van felesleges pénze, hiszen a Momentumban csalódott, kell másik projekt. Persze azért Fegyőrék is ott lesznek, hiszen miért pont ebből a „civil” buliból maradnának ki, ha a Jobbik-tüntin is elmentek?!

S hát, ha civil… Nos, igen, ilyen rendezvény ma Magyarországon szinte el sem képzelhető a jó Soros György nélkül. A tüntetés szervezését ugyanis nagyvonalúan a Gyetvai Viktor által fémjelzett Független Diákparlament vállalta magára.

Ők annyira, de annyira függetlenek, hogy náluk talán csak a CEU függ kevésbé az amerikai spekulánstól.

Fotó: thunderzone.org

Máté T. Gyula - ]]>http://matete.pestisracok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2313) Történelem (15) Egészség (50) Mozi világ (440) Flag gondolja (33) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Sport (729) Heti lámpás (259) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (141) Mondom a magamét (6082) Mozaik (83) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (513) Politika (1581) Életmód (1) Gazdaság (664) Belföld (6) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1465) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>