Ma 2021 május 12. Pongrác napja van. Holnap Szervác, Imola napja lesz.
Müller Cecília rendet vágott

Müller Cecília rendet vágott

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Erre kell nagyon figyelnünk! Csak biztonságos országokból lehet szabadon beutazni!

Hetente értékeli újra az országok koronavírus-járvány szerinti besorolását az operatív törzs Müller Cecília országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint. A vörös színnel jelölt államokban vannak tömeges megbetegedések, onnan a nem magyar állampolgárok nem utazhatnak be hazánkba. A tiszti főorvos elmondta: tájékoztató leveleket küldenek ki az egészségügyi szolgáltatóknak, hogy felhívják a figyelmet a szerdától hatályba lépő kormányrendeletre.

Két adatot veszünk figyelembe ahhoz, hogy a pandémiás veszély szerint milyen színbe sorolunk egy országot. Az aktuális koronavírus-fertőzöttek száma mellett az elmúlt két hét mozgóátlagát is nézzük – tájékoztatta lapunkat Müller Cecília országos tiszti főorvos azzal kapcsolatban, hogy

a Covid–19-járvány több külföldi országban megfigyelhető felerősödése miatt a magyar kormány utazási korlátozásokat vezetett be.

A tiszti főorvos szerint a két adat alapján reálisan lehet összevetni egy adott ország járványügyi helyzetét a magyarországival.

– Hazánkban nem ugrott meg az új fertőzöttek száma, s hasonlóan kedvező a helyzet Szlovákiában, valamint lakosságarányosan néhány másik európai uniós országban. Ezek az államok kapnak zöld besorolást, így semmilyen utazási korlátozás nem lép hatályba velük kapcsolatban. Sárga besorolást kapnak azok az államok, amelyekben magasabb az új pozitív esetek száma, de még nem érték el a tömeges megbetegedések fázisát, legfeljebb lokálisan rosszabbodott jelentősen a pandémiás helyzetük. Vörös besorolást akkor kap egy adott állam, ha területe egészén tömegesen betegszenek meg az emberek Covid–19-ben. Ekkor alapesetben nem fogadunk nem magyar állampolgárokat – fejtette ki Müller Cecília. Szavai szerint

az operatív törzs a friss adatok fényében hetente értékeli újra a színek szerinti besorolást,

ám ha olyan esemény adódik, ami hirtelen megnöveli a fertőzések számát egy adott országban, soron kívül is reagálnak.

Egyebek mellett a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján lesz látható a nemzetközi pandémiás helyzet színek szerinti ábrázolása. Kérdésünkre az országos tiszti főorvos arra is kitért, hogy az egészségügyi szolgáltatók számára előírt alapvető eljárásrend nem változott, ám tájékoztató leveleket küldenek ki számukra, hogy felhívják a figyelmet a szerdától hatályba lépő kormányrendeletre.

]]>Mint megírtuk,]]> Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap jelentette be, hogy a kormány utazási korlátozásokat vezet be a nemzetközi pandémiás helyzet rosszabbodása miatt, s három kategóriába sorolják be az országokat a járványveszély szempontjából. Mint mondta,

a határátlépések szabályai különválnak a magyar állampolgárok és hozzátartozóik, valamint a külföldi állampolgárok esetében.

Ha magyar állampolgár sárga vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről érkezik hazánkba, akkor a határon egészségügyi vizsgálatnak vetik alá. Ha ez a fertőzés gyanúját igazolja, akkor 14 napra karanténba kell vonulnia. Ha a gyanú nem áll fenn, akkor is kötelező karantént rendelnek el, kivéve, ha a megelőző öt napban, 48 óra különbséggel két negatív koronavírustesztet tud igazolni. Magyar állampolgárok sárga országból való hazatérés esetén az első, vörös esetében pedig a második negatív teszt után szabadulhatnak a kéthetes karanténból.

A sárga országokból érkező külföldiekre vonatkozó szabályok megegyeznek a magyarokra érvényesekkel, vörös színkódú ország polgára számára azonban nincs lehetőség belépni Magyarország területére.

Kárpáti András - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (171) Tv fotel (65) Sport (729) Flag gondolja (33) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2023) Történelem (14) Belföld (6) Vetítő (37) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Politika (1578) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (6) Egészség (50) Gazdaság (657) Tereb (140) Irodalmi kávéház (505) Nagyvilág (1454) Mondom a magamét (5288) Heti lámpás (255) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>