Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
Milyen ember is volt valójában Kádár?

Milyen ember is volt valójában Kádár?

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Megdöbbentő részletek a ma is sokak által bálványozott pártfőtitkárról.

 

Rendkívül érdekes múlt századi tényekről szerezhet tudomást az ember, ha egy kicsit bővebben belemélyed a most, a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetre való tekintettel egy hónapra ingyenessé tett Arcanum Digitális Tudománytár anyagaiba, különös tekintettel az 1956-os magyar nemzeti forradalom és szabadságharc után kizárólag külföldön kapható, az emigránsok által szerkesztett sajtótermékekre.

Ezek egyike volt az 1956. decemberétől kezdődően 7 évfolyamot és közel 300 lapszámot megért Szabad Magyarság című újság.

A lap természetesen nem nélkülözte a felütéseket, tartalmaz némi túlzást is, ám az biztos, hogy a szovjet típusú kommunista rendszer ismételt térhódítása elől külföldre menekülő százezrek számára akkoriban igazodási pontot jelentett.

Talán a legérdekesebb cikkek a Nagy Imre és mártírtársainak 1958. június 16-i kivégzését követően megjelent számban voltak olvashatóak. Az innen most kiemelt szemelvények kendőzetlenül mutatják be, milyen ember is volt az a Kádár János, akit sajnos még ma, három évtizeddel a szocialista-kommunista rendszer bukása után is sokan nagyra tartanak, vagy legalábbis nosztalgiával viseltetnek személye irányában.

Íme a részletek a Szabad Magyarság című lap 1958. június 22-i számából:

"Legjobb barátja volt Rajk László, az egykori kommunista belügyminiszter. Hajnalig tartó közös mulatozások, családi összejövetelek után 1949 tavaszán Rajk újszülött gyermekének a bolsevista szertartás szerint a “keresztapja” (névadó szülő - a szerk.).

Néhány héttel később azonban, amikor Rákosi Mátyás megkezdte Rajk és társai letartóztatását, mint Titóista Összeesküvőket, Kádár hirtelen Rajk ellen fordul és legjobb barátját, “komáját” bálványozott ideálját nyilvánosan így támadja: “titóista ügynök, náci kém, francia megbízott és Amerika számára dolgozik”.

Ezek közül egy is elég, hogy Rajk a likvidáltak listájára kerüljön. Pedig egyetlen ember megmenthetné Rajkot, ha csak egy szót is szólana mellette. Ő pedig nem más, mint Kádár, de ő nem ezt teszi, hanem aláírja az ítéletet.

Rajk letartóztatása után a feleségét is elfogják és Kádár keresztfiát egy kommunista gyermeknevelőbe viszik, születési bizonyítványát megsemmisítik és új nevet adnak neki. Rákosi utasítására Kádár a börtönben is felkereste Rajk Lászlót és álnok módon a jóbarátot színlelve rávette Rajkot, hogy valljon mindent saját maga ellen is, ez a legbiztosabb mód, hogy megmenekül a kivégzéstől. Rajk beugrott (sic.) és mégis kivégezték.

Kádár megkapta a jutalmát Rákositól és a belügyminisztérium, valamint a titkos rendőrség irányításával bízták meg. Mint a titkos rendőrség vezetője Kádár irányította a Mindszenty hercegprímás ellen folytatott nyomozást és letartóztatásokat, hamis tanúvallomások kicsikarását.

1951-ben azonban Rákosi utasítására Kádár is börtönbe kerül és éppen az a titkosrendőrség, amelynek legfőbb parancsoló ja volt, szörnyen megkínozza, ujjait összetörik, körmét letépik, férfiasságától megfosztják és 32 hónapi kínzás után végül szabadon engedik.

(Ha ezek a tények igazak, akkor ebből az is kikövetkeztethető, miért nem született Kádárnak és feleségének, Tamáska Máriának sosem gyereke - a szerk.)

Kádár azonban ezek után sem szűnt meg kommunistának lenni. Szabadulása után visszatért a pártba és alázatosan elfogadja a pozíciót, amit kínálnak neki és hűségesen kiszolgálja Rákosi-t, Nagy Imrét.
Ahogy Rákosi hatalma hanyatlik, Kádár úgy emelkedik a pártban és Politburoban (MDP Központi Vezetősége, Politikai Bizottsága - a szerk.)

1956-ban már párttitkár és a Nagy-kormány tagja, a Szabadságharc kitörésekor.

Kétszínűség, s a szabadságharc elárulása

A ravasz, álnok Kádár úgy mutatkozott, mint a magyar szabadságharc támogatója és nyilatkozatában kijelentette 1956 október 25-én, hogy a párt Központi Bizottsága úgy döntött, hogy javasolja a kormánynak a békés tárgyalások megkezdését a Szovjetunióval, de a teljes egyenlőség szellemében Magyarország és a Szovjet közt.

1956 november 1-én, egy nappal azután, hogy a szovjet csapatok elhagyták Budapestet, Kádár a következőket nyilatkozta :  “Népünk dicsőséges szabadságharcban lerázta magáról a Rákosi uralmat” ugyanakkor bejelentette a Magyar Szocialista Munkáspárt megalakulását. Az új párt megvédi a szocializmus és a demokrácia “eddigi vívmányait” — mondotta.

Amikor úgy látszott, hogy a szabadságharc győz, Kádár “bátran” a következőket mondotta: “Én lemegyek veletek együtt az utcára és ha kell puszta kézzel harcolok a tankok ellen.”

November 4-én azonban már Szolnokon, Kádár egy új szovjet-barát kommunista kormányt létesít, annak ellenére, hogy ő akkor a Nagy-kormány államminisztere volt.

A Szovjet csapatok újra megkezdték Budapest és az ország elözönlését mintegy 32 000 magyar legyilkolását, ennek elsősorban Kádár volt az elősegítője."

Ha a fenti állításoknak csak mondjuk a jó fele lenne igaz - tények bizonyítják, hogy sokkal több - akkor is mindenki számára nyilvánvaló kell, hogy legyen az, hogy Kádár Jánosra nem valamifajta "kedélyes bácsikára", vagy "atyuskára" szabad tekintenünk, hanem egy olyan kommunista politikusra, aki nemcsak a saját hazáját, de a barátait, elvtársait is minden esetben elárulta akkor, ha azt a szovjetek érdekei úgy kívánták.

(További részletek az Arcanum Digitális Tudománytár oldalán elérhető akkori ]]>Szabad Magyarság ]]>című lapban olvashatóak.)

Winkler József

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (9) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Gazdaság (713) Életmód (1) Heti lámpás (322) Belföld (11) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Történelem (18) Flag gondolja (36) Politika (1582) Mozi világ (440) Nézőpont (1) Sport (729) Tereb (146) Nagyvilág (1310) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7708) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2823) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (537) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>