Ma 2022 október 07. Amália napja van. Holnap Koppány napja lesz.
Bevándorlók százai menetelnek a lengyel határ felé + videó

Bevándorlók százai menetelnek a lengyel határ felé + videó

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Sátrat vertek a migránsok.

Megkezdődött a Belarusz felől érkező migránsok nagy csoportjának erőszakos behatolási kísérlete lengyel területre – adta hírül hétfőn a lengyel határőrség. A migránsok ledöntötték a szögesdrót határkerítést, amelynek túloldalán a lengyel rohamrendőrök sorakoztak fel velük szemben.

 

Tábort vert a lengyel-belarusz határnál az a körülbelül ezer migráns, akik hétfő délelőtt indultak meg az uniós ország felé sajtóértesülések szerint azért, mert elterjedt a hír, hogy Lengyelország hétfőn beengedi a migránsokat a területére. Az illegális bevándorlókat belarusz fegyveresek kísérték a Kuznica Bialostocka határátkelőhelyig. 

A Twitter-mikroblogon terjedő videófelvételek tanúsága szerint lövések is eldördültek, az azonban egyelőre nem tisztázott, ki nyitott tüzet. A migránsok szerint a belarusz hatóságok adták le a lövéseket.

Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes a lengyel közszolgálati rádióban ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

Minszk komoly határ menti incidens előidézésére készül.

Belaruszt az utóbbi hónapokban igen gyakran érte az a vád, hogy szervezetten szállítja az embereket a litván és a lengyel határra, hogy ezáltal gyakoroljon nyomást az említett országokra, illetve tágabb értelemben véve az Európai Unióra a Minszk ellen hozott szankciók miatt.

Az Európai Bizottság és Varsó szerint a migránsok áramlása Belarusz hibrid hadviselésének egyik formája.

Válságtanácskozás Varsóban

Feltehetően erőszakos határátlépés készül, a lengyel szervek helyzetarányosan fognak reagálni, jelentette ki a külügyminiszter-helyettes. A varsói kormány délután 1 órakor válságtanácskozásba kezdett a történtek miatt Mateusz Morawieczki miniszterelnök kezdeményezésére, a megbeszélésen a belügyi és nemzetvédelmi tárca felügyeletével megbízott kormányfő-helyettes, Jarosław Kaczyński is részt vesz.

A menetelő migránsokról készült videofelvételt közzétette a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője, Stanislaw Zaryn is a Twitter közösségi portálon. A határról érkező információkat nagyon nyugtalanítónak nevezte. 

Éppen megkezdődött az eddigi legnagyobb próbálkozás a Lengyelország területére való erőszakos bejutásra

 – olvasható Zaryn bejegyzésében. Hétfő kora délután a lengyel határőrség már arról tájékoztatott: ostrom alatt a lengyel határ.

A migránsok ledöntötték a szögesdrót határkerítést, amelynek túloldalán a lengyel rohamrendőrök sorakoztak fel velük szemben.

Brüsszel segítséget ajánlott

Adalbert Janz, az Európai Bizottság belügyekben illetékes szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt: Lengyelországnak igényelnie kellene az uniós hatóságok segítségét a keleti határon kialakult migrációs helyzetre való tekintettel. Mint mondta, az Aljakszandr Lukasenka vezette belarusz rezsim, a migránsok kihasználásával „kétségbeesett” kísérleteket tesz az Európai Unió destabilizálására, amelynek következtében ismét több száz migráns gyűlt össze a belarusz-lengyel határon.

A legfontosabb feladat most az, hogy hatékonyan védjük meg a határainkat, olyan uniós értékeken alapuló eszközökkel, amelyek méltányosak és humánusak az érintettekre nézve

– emelte ki. Hozzátette: közös uniós határt, csakis közös eszközökkel lehet a legjobban védeni, ehhez az uniós hatóságok – a Frontex határvédelmi ügynökség, az EASO menekültügyi és az Europol bűnüldözési hivatalok – nyújthatnak segítséget.

Vilnius harckészültségben

Közben Litvánia is csapatokat vezényel a Belarusz határra, hogy felkészüljön a migránsok esetleges beáramlására, tudatta a balti állam belügyminisztériuma. A litván kabinet azt is megvitatja, hogy szükségállapotot hirdessenek-e a Belarusszal határos övezetben. A litván hatóságok biztonsági okokra hivatkozva nem kívánták közölni, hogy hány katonát készülnek kivezényelni és pontosan hová.

Borítókép: Bevándorlók százai menetelnek a lengyel határ felé. Forrás: Twitter

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Autómánia (61) Történelem (15) Mozi világ (440) Gazdaság (667) Tereb (142) Belföld (8) Vetítő (30) Életmód (1) Irodalmi kávéház (514) Kultúra (6) Egészség (50) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1465) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (33) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1581) Jobbegyenes (2436) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (6356) Heti lámpás (260)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>