Ma 2024 május 23. Dezső napja van. Holnap Eszter, Eliza napja lesz.
csontos-janos.jpg

Mákos kukoricamálé, avagy az európai értéktár

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Nap mint nap tapasztaljuk: Európa problémái nagyrészt az identitásdeficitből fakadnak. Abból, hogy – a József Attila-i nemzetdefinícióra hajazva – nincs közös európai ihlet.

Ez nem csupán eszmei vonatkozásban értendő: hagyományokban, élményközösségben is. Ha úgy tetszik: itt az ideje nekiállni egy európai értéktár kialakításának.

A kioktató „européerek” szerint a magyarok persze az értéktár intézményét is kicsinyes nacionalista célokra használják – képesek azon morfondírozni: mi a magyar? S nem átallják a magyarságot a kiválóságokkal definiálni, ami ugyebár aljas csúsztatás: nincs benne semmi bűntudat és csatlósalázat. Hogy ne süppedjek a bürokráciacsökkentés sportágának iszapbirkózásába, átugorva a nemzeti szintet, megnéztem, milyen egy helyi értéktár. Hajdúböszörményre esett a választásom. Ahol az ember egyszer hetilapot alapított, ott nem mismásolnak neki: régi jó kollégám, Varjasi Imre „böszörményológus” készséggel a rendelkezésemre is állt.

Nos, a városi értéktár kincsei közül, a „böszörményikumok” sorából nem maradhat ki Báthory Gábor oklevele, a Hajdúkerület hajdani székháza s a páratlan településszerkezet sem, ami minden rendes városépítészeti tankönyvben benne van: a körkörös katonai táborra emlékeztető, körgyűrűs-sugaras alaprajz a legletisztultabb példája az ólaskertes, két beltelkes településeknek, a hajdúváros mértani középpontjában pedig az erődített templom áll. Meg van tehát határozva, kik vagyunk, honnan jöttünk, mit és hogyan akarunk. Ráerősít az identitásra a szerencse is: 1858-ban kukoricakapálás közben került elő a híres böszörményi bronzkincs: húsz bronzkard, hat nagy bronzedény, bronzveder, bronzcsésze, bronzsisak, bronzbográcsok és bronzvederfülek. Ezek is az értéktár részei: a történelem nem csupán büszkeségre ad okot, de gazdag is. Jogos, hogy a bronzkori zeleméri földvár is csatlakozzék a listához.

S hogy miként szivárog le a kézműves műgond a mindennapokba? Ezt mutatják az értéktárban a híres böszörményi ráncos-rácsos pásztorcsengők, akárcsak a nyugati temető „szatmárcsekei” típusú, csónak alakú fejfái és festett virágos koporsói – utóbbiak a kedvező talajviszonyok és a padmalyos temetkezési mód miatt tudtak megmaradni. (A sírgödör láb felőli végébe üreget ástak, s ezt fenyőfaajtóval le is zárták.) A hatvanas évek végén épségben előkerült koporsók száz évvel korábbiak, s még a legfőbb művész, Csiha Zsuzsanna bútorfestő asszony nevét is ismerjük. A cifra koporsókba gyermekeket és fiatalon elhunytakat temettek: ezért a vidám szomorúság, szomorú vígság. Az már idegenforgalmi hatást mutat, hogy az épített örökséghez csatlakozik a Bocskai gyógyvíz, illetve a hajdúhét tradíciója is. Ebből az elsőt 1937-ben Darányi Kálmán miniszterelnök nyitotta meg, s az országzászló felszentelésére több mint húszezer vendég érkezett a városba. A hagyományt 1994-ben élesztették újjá; idén a huszonnegyedik hajdúhetet rendezik meg. Immár a megújult főtéren: ott, ahol egy emberöltővel korábban a port hordta a szél, most látványszökőkút csobog.

Megérkeztünk a múltból a jelenbe, s hogy éhen se maradjunk, az értéktár gasztronómiai kavalkáddal zárul. Hiszen nincs böszörményi identitás a kelt tésztás, kemencében sült házikenyér és sütemények, a bobajka, a darunyak, a dübbencs, a lakodalmi béles, a parasztkifli, a Ferdinánd-tekercs, a hajdúsági Kossuth-kifli, a káposztás pogácsa, a kapros kalács, a kenyérlángos, a túrós béles, a szilvás lepény és a mákos kukoricamálé nélkül. S ha a böszörményi ember mindezekkel jóllakott, máris könnyebb a magyar és európai indentitását is megtalálnia…

Csontos János - ]]>www.magyaridok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (314) Flag gondolja (36) Autómánia (61) Belföld (11) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7613) Jobbegyenes (2805) Sport (729) Politika (1582) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Egészség (50) Tereb (146) Gazdaság (710) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Tv fotel (65) Kultúra (9) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Történelem (18)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>