Ma 2020 szeptember 26. Jusztina napja van. Holnap Adalbert napja lesz.
Láger a határon – Ostffyasszonyfa elfeledett tragédiája

Láger a határon – Ostffyasszonyfa elfeledett tragédiája

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
A magyar történelem szomorú és elfeledett fejezete az, ami a magyar hadifoglyokkal történt az első világháborúban, majd azt követően.

Amikor véget ért a világháború a katonák számára, valójában akkor kezdődött a hadifoglyoknak, akik Szibériától Szardínián át Latin-Amerikáig voltak szétszórva a világ kisebb-nagyobb lágereiben, és akiknek 1918 után fokozódó megpróbáltatásokkal kellett szembenézniük.

A méltánytalan feledés különösen igaz az Osztrák-Magyar Monarchia hadifogolytáboraiban raboskodó lefegyverzett ellenséges katonákkal kapcsolatosan. Ma már alig ismert, hogy a történelmi Magyarországon működtek a Monarchia legnagyobb lágerei, amelyekben legnagyobb számban orosz, olasz, szerb, román bakák sínylődtek – és közülük sokan nem érték meg a háború végét a járványos betegségek és az egyre romló ellátás miatt.

Több mint egy évtizede foglalkozunk az első világháború magyar hadifoglyainak sorsával, felfedezve és feltárva a történelemkönyvekből kimaradt szomorú szenzációkat is, amilyen például a Szamár-sziget szellemkatonáinak históriája.

Ám a kép nem volna teljes, ha nem jelenítenénk meg a Magyarországon fogságban tartott idegen katonák sorsát is. Mindennek szimbolikus helyszíne a mind méreteiben, mind időtávlataiban igen jelentős nyugat-magyarországi, határközeli Ostffyasszonyfa elfeledett lágervilága, amelyet mára elvadult erdő nőtt be, ám amelynek objektumai látványosan mutatkoznak meg annak, aki ismeri a terepet.

A tábort 1915-ben kezdték kiépíteni, a világháború négy éve alatt 160 ezer hadifogoly fordult itt meg, ellátásukra önellátó barakkváros épült ki. Közülük több ezren nyugszanak a nemrégiben helyreállított fogolytemetőben. A láger sorsa a háború után sem jutott nyugvópontra…

Filmünk az NMHH Médiatanács támogatásával készült.

 

A sorozat korábbi részei ITT érhetők el:

Tiltott kastélyok 1. – ]]>Fugadi Bánffyak]]>

Tiltott kastélyok 2. – ]]>Uzoni Mikesek]]>

Tiltott kastélyok 3. – ]]>Küküllővári Hallerek]]>

Tiltott kastélyok 4. – ]]>Marosvécsi Kemények]]>

Tiltott kastélyok 5. – ]]>Keresdi Bethlenek]]>

Tiltott kastélyok 6. – ]]>Marosújvári Telekiek]]>

Tiltott kastélyok 7. – ]]>Kerelőszentpáli Hallerek]]>

Major Anita – Margittai Gábor -]]> www.magyarnemzet.hu]]>

]]>]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (1853) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Gasztronómia (539) Vetítő (37) Gazdaság (652) Egészség (50) Irodalmi kávéház (490) Nagyvilág (1452) Tereb (140) Sport (729) Autómánia (61) Mondom a magamét (4812) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (171) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Flag gondolja (33) Mozi világ (440) Belföld (5) Mozaik (83) Politika (1571) Történelem (14) Szépségápolás (15) Heti lámpás (243)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>