Ma 2022 június 26. János, Pál napja van. Holnap László napja lesz.
Koronavírus után főszerepben: a krími-kongói vérzéses láz

Koronavírus után főszerepben: a krími-kongói vérzéses láz

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hetek óta a koronavírus kelti a hangulatot világszerte, miközben sokkal veszélyesebb kórokozók leselkednek ránk. Itt van például a krími-kongói vérzéses láz. Olyan betegségről van szó, amit általában vérszívók, azok közül is kullancsok terjesztenek. Eddig védve voltunk, de már hazánk területén is megtalálható az a típusú kullancs, ami ezzel a kórokozóval fertőz.

A krími-kongói vérzéses láz tüneteinek a ]]>WHO]]> adatai szerint van egy nem specifikus kezdeti szakasza, ez nagyon hasonlít az influenzára. A tünetek általában csak a megfertőződés után néhány nappal jelentkeznek: fejfájás, láz, gyengeség, izomfájdalom.

Ezek az általános panaszok egy hétig tartanak, ezután jelentkeznek a komolyabb tünetek, például bevérzések jelenhetnek meg a nyálkahártyán vagy a különböző testnyílásokból szivárogni kezd a vér. Utóbbi jelenség a krími-kongói vérzéses lázra jellemző, de nem minden esetben jelenik meg.

A vírust alapvetően állatról emberre a kullancsok terjesztik, emberről emberre nehezen terjed, csak közvetlen testnedvekkel (leginkább vérrel).

Dr. Kapiller Zoltán lézergyógyász állatorvos, acaro-entomológus ennél borúsabban látja a helyzetet, ]]>elmondása szerint]]> a fertőzött kullancs által megbetegített ember cseppfertőzéssel bármikor továbbfertőzhet másokat, akik aztán szintén továbbadhatják a betegséget.

Abban az állatorvos, a WHO és a WHO útmutatásait követő orvosok is egyetértenek, hogy a betegségre érdemes odafigyelni, arra ugyanis vakcina nem létezik.

A WHO szerint a halálozási arány maximum 40%, az eddigi fertőzések alapján inkább 10-40% között van.

Ez még így is minimum tízszer magasabb, mint a koronavírus esetében, utóbbinál a halálozási arány 2 százalékban csúcsosodik ki. Arról, hogy az európai emberek immunrendszere kevésbé lenne ellenálló az ilyen trópusi betegségeknek, mint a délebben élőké, nincs adat, de valószínűsíthetően, ha van is különbség, az nem a lakóhely eltéréséből fakad.

Fodor-Horváth Zsófia - ]]>www.888.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Nagyvilág (1465) Politika (1581) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (513) Történelem (15) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Mondom a magamét (6144) Jobbegyenes (2340) Sport (729) Kultúra (6) Heti lámpás (259) Tereb (141) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (7) Gazdaság (665) Mozaik (83) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Egészség (50) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>