Ma 2023 február 02. Karolina, Aida napja van. Holnap Balázs napja lesz.
b99c5aa198ab627b563f39058b5416b5.jpg

Kő András: Bomba

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Márai Sándor írja egy helyütt a Pünkösd alcím alatt: „Bomba, virágcsokorban”. Nincs ennél találóbb elnevezés pünkösd idejére, s magára a virágra.

Húsvét után az ötvenedik napon ünnepli a keresztény világ a szentlélek eljövetelét. A pünkösd az egyházi év harmadik legnagyobb ünnepe.

„Láng szárnyakon repül a nyár” – vallotta Kosztolányi a pünkösdi virágról, a Paeonia officinalisról, a tövis nélküli rózsáról, amely a pogány Róma rózsaünnepeinek emlékeként támadt a középkorban. Délen a rózsaünnep beolvadása után a pünkösdöt gyakran a rózsák húsvétjának – Pascha rosarum – is nevezték.

A pünkösdi rózsa tehát középkori eredetű egyházi kifejezés.

Kínában egyébként közel kétezer éve termesztik, s az egyik legrégebbi kultúrnövényünk.

A pünkösdi rózsa frissessége, üdesége jelképezi a lélek megújulását, a kert kiteljesedését. Márai írja másutt: „A kertnek szalonspicce van a tavasztól.” A pünkösdi rózsa is teszi, ez a virágcsoda. Legkedvesebb virágom. Írhatom így: íróasztalvirágom. Májusban ott kell lennie a sokféle iromány és jegyzet között. Tudniillik, ahogy ezt az író megfogalmazta: „bomba”. Csakhogy nem rossz, hanem jó értelemben vett bomba. A bomba szó különben a görög „bombosz” szóból ered. Hangutánzó szó, amelynek jelentése nagyjából a magyar „bumm” szóval egyezik meg. A virág bimbójában kerül a vázámba, és néhány nap múltával egyszer csak kinyílik, robban, és szirmai mintegy varázsütésre, egyszerre hullnak alá. De ami a lényeg: olyan erőt sugallnak, amelyet egyetlen virág sem! Mert az erőt az ember valamitől vagy valakitől kapja, meríti. Ismerünk gravitációs, súrlódási, mágneses, elektrosztatikus és elektrodinamikus erőket, a gázok nyomásából származó erőket, valamint a molekuláris vonzás és taszítás erőit, de nem ismerjük, hogy a pünkösdi rózsa milyen hatalmas erőt adhat a léleknek, amelyre ilyentájt nagy szükségünk van.

Sík Sándor sorai: „Szeretetét ránk lehelte: / ég a pünkösd izzó Lelke, / Zúgnak élő nagy szelek.” Szimbolikus növény a pünkösdi rózsa. Szirmaival a szentlélek tüzének lángnyelveit jeleníti meg. A néphagyomány pünkösdkor köszönti az élet megújulását. „Áldott szép pünkösdnek gyönyörű ideje” – ahogy Balassi Bálint is megénekelte.

Kő András – magyarhirlap.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!
]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Vetítő (30) Kultúra (6) Sport (729) Történelem (15) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1305) Heti lámpás (260) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Mondom a magamét (6587) Mozaik (83) Belföld (8) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Tereb (142) Egészség (50) Jobbegyenes (2537) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (33) Autómánia (61) Politika (1581) Mozi világ (440) Gazdaság (675) Irodalmi kávéház (516)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>