Ma 2024 július 15. Henrik, Roland napja van. Holnap Valter napja lesz.
Kiderült: egy újabb fontos helyen is a Fidesz győzött

Kiderült: egy újabb fontos helyen is a Fidesz győzött

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Kunhalmi teljesen kikészült!

Az április 3-i országgyűlési választásokon a fideszes Lévai István óriási meglepetésre több szavazatot kapott Budapest egyik legismertebb lakótelepén, a Havanna-lakótelepen, mint az MSZP-s Kunhalmi Ágnes. Pedig ez a körzet eddig a baloldal egyik legerősebb területe volt. Most viszont a Fidesz itt is óriásit erősödött, bebizonyosodott, hogy valójában a kormánypártok képviselik a munkásokat, a baloldal által magára hagyott, szociológiai kifejezést használva, keményen dolgozó kisembereket is, akik szavazataikkal értékelték is életkörülményeik javítását. Nemcsak ebben a választókerületben, hanem a főváros egészében nőtt a Fidesz–KDNP támogatottsága.

 

A Budapest 15. számú egyéni választókerületben százszázalékos feldolgozottság mellett Kunhalmi Ágnes, a baloldal jelöltje 25 946 szavazattal 44,60 százalékot szerzett, és ezzel megnyerte a választókerületet, meglepetésre nagyon kis különbséggel – olvasható az ]]>Origó ]]>cikkében.

A fideszes Lévai István mindössze egy százalékponttal lemaradva 25 166 szavazatot szerzett 43,26 százalékkal. Viszont a választókerületben fekvő 
Havanna-lakótelepen Lévai István kapott több szavazatot.

 

A pontos szavazati arányt nem lehet megállapítani, ugyanis az egyik havannatelepi szavazókört jelölték ki arra, hogy az átjelentkezéssel és a külképviseleteken szavazók szavazatait a többi közé keverjék – ők azonban nem (vagy nem feltétlen) a lakótelepen laknak. A többi szavazókörben azonban annyival több szavazatot kapott Lévai István, hogy a csak itt lakók szavazataival semmiképp nem tudott volna fordítani Kunhalmi, sőt valószínű, hogy ha csak a helyiek szavazatait számolták volna, itt is Lévai volt előnyben – írja az ]]>Origó]]>.Abban a tíz szavazókörben, ahol csak a havannatelepiek szavaztak, Lévai István 2791, Kunhalmi Ágnes 2727 szavazatot kapott.A fideszes győzelem azért is óriási jelentőségű, mert ezzel végképp megdőlt az az állítás, hogy a baloldal képviselné a munkásokat. Havannatelep egy történelmileg jelentős munkásnegyed (is), mivel a telep mellett álltak Lipták Pál gyárai, majd számos egyéb más gyár is.A történelmi örökség miatt a Havannatelepet egy tipikusan munkás lakótelepnek szokták titulálni.A lakótelep elvesztése tökéletesen beleillik a magyar baloldal állapotába, ugyanis számtalanszor bebizonyították már, hogy csak a hatalom, a pénz és a pozíciók érdeklik őket, és teljesen el vannak szakadva az általuk állítólag képviselni kívánt egyszerű hétköznapi emberektől – olvasható az ]]>Origó ]]>cikkében.

Karácsony Gergely a volt indexesek blogjának, a Telexnek nyilatkozott, az alábbi történetet mesélte el a Havannateleppel kapcsolatosan, idézzük:Amikor 2019-ben az önkormányzati kampányban jártuk a várost, a Havanna-lakótelepen egy politikustársam azt mondta, hogy ő Havannában már volt, de a Havanna-lakótelepen még soha…Nyilván az interjúban Karácsony nem említette a politikustársa nevét, azonban az interjúrészlet tökéletesen tükrözi azt, hogy a baloldal hogyan is áll az általa képviselni kívánt emberekkel valójában (mi egy havannatelepi sajtótájékoztatót találtunk a 2019-es kampányból, azon Karácsony Gergelyen, Kunhalmi Ágnesen és a kerület polgármesterén, Szaniszló Sándoron kívül a párbeszédes Tordai Bence volt ott).

Másfelől a választókerületi arányokat nézve elmondható, hogy a Fidesz a korábbi választásokat tekintve jelentősen erősödött a választókerületben és a fővárosban egyaránt. Lévai István 3,56 százalékponttal jobban szerepelt, mint elődje, Kucsák László 2018-ban. Ez jelentős növekedésnek mondható.A Fidesz jelöltjei négy körzet (Angyalföld, Újpest, Zugló, illetve a VI–VII. kerület) kivételével mindenhol elérték a 40 százalékot, miközben 2018-ban ez a főváros tíz választókerületében nem sikerült.Másfelől a kormánypárti indulók több százalékponttal javítottak 2018-hoz képest a legtöbb választókerületben.

Tölgyessy Péter rendszerváltó politikus, politológus legutóbb Gulyás Márton baloldali aktivista műsorában arról beszélt, hogy mára már a Fidesz képviseli a munkásosztályt, nem pedig a folyamatosan rájuk hivatkozó baloldal – hangsúlyozza az ]]>Origó]]>.

 

Tölgyessy azt is mondta, azért is vált nevetségessé az a baloldali állítás, hogy Magyarországon nincs demokrácia, mert a dolgozó emberek azt érezték, hogy fogyasztóként és munkaerőpiaci szereplőként is nagyobb lett a mozgásterük a Fidesz kormányzása alatt.

A Havanna-lakótelep választási eredményei ezt az állítást támasztják alá, ugyanis a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően jelentősen javul az átlag magyar polgár életminősége.

Az eredeti cikk ]]>IDE]]> kattintva olvasható.

Borítókép: Tarlós István, Ughy Attila és Lévai István Zoltán  (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2824) Mondom a magamét (7712) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (9) Történelem (18) Autómánia (61) Vetítő (30) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (713) Egészség (50) Életmód (1) Heti lámpás (322) Flag gondolja (36) Mozi világ (440) Tereb (146) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Belföld (11) Nagyvilág (1310) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1582) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>