Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
9d72f866aa5d0eec11eaa8478bfe681d.jpg

Johnny Rotten a Sex Pistols énekese monarchista?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Aki hallja a Sex Pistols vagy a Johnny Rotten (született: John Joseph Lydon) szót a legkevésbé gondol arra, hogy a monarchia mellett lenne, pedig minden jel szerint ez az ábra.

A Sex Pistols talán az első zenekarnév, amely beugrik a legtöbb embernek a punk kapcsán, és a zenekar repertoárjából az egyik leghíresebb opusz a brit birodalmi himnusz megcsúfolásából született 'God Save The Queen' című szerzemény. A dalban az akkor alig több mint húsz éves Johnny Rotten a monarchiát "fasiszta rezsimnek" hívja, amely "hülyét csinál" az emberekből és a királynőt "nem emberi lénynek" nevezi. Fröcsögve énekelve ebben adja ki a punk jól ismert nihilista jelszavát is "No future for you".

Csak a biztonság és viszonyítás kedvéért, ez az a dal:

Szóval ez a fickó ott a mikrofonnál a monarchia oldalán állna? Ennek a ürgének fontos volna a monarchia intézménye? Elég megkapónak és ugyanakkor hihetetlennek tűnik a dolog egyszerre. Pedig minden jel szerint arról van szó, amit ]]>Pozsonyi Ádám is megfogalmazott az oldalainkon]]> (aki korábban szintén punk volt és fanzine-készítő): "Királyságpárti úgy lesz az ember, hogy felnő.".

Nos, Rotten is felnőtt és annak ellenére, hogy nem lett konzervatív brit gentleman (vagy mi) azért kifejezetten pozitív gesztusai vannak a monarchia irányába. Egy 2006-os interjúban, immáron 50 évesen, a kérdésben egészen máshogyan nyilatkozott David D'Arcynak (miután üresnek mondta az amerikaiak szórakoztatóipari bálványait): "Elmondom mit érzek a monarchiával kapcsolatban. Szerintem meg kell őket (ti. a királyi családot) tartani, mert már minden egyebet elvettek. Szeretjük vagy nem, a történelmünk részei. Történelmi tények. Ott vannak már egy ideje. És a munkásosztály értékei is, amik egyben tartanak minket bennünket. Nem lehet csak úgy félresöpörni mindent pár szocialista rigolya miatt, mert ha igen, akkor már nem lehet visszaállítani. Figyelmen kívül hagyni a történelmet, majd megpróbálni újraírni.".

Nos, ahogyan a brit történelem, kultúra és úgy az egész élet része a monarchia a Nagy Britanniában, úgy a Sex Pistols is része lett. A londoni Olimpián, Erzsébet királynő jelenlétében, a híres brit popdalok blokban a "God Save The Queen" kezdő akkordjai nyitották a műsort. Johnny Rotten pedig gratulált William hercegnek és menyasszonyának, Catherine Elizabeth Middletonnak a házasságkötésük alkalmából, amelyet a ]]>brit sajtó is öles betűkkel hozott]]>, újra megerősítve szeretetét és tiszteletét a királyi család irányában.

Szóval Johnny Rotten felnőtt és máshogyan gondolja. Az idő úgy látszik, hogy a monarchiának dolgozik, amelynek lényege, hogy a folyamatosságot biztosítja, és ez egy punknak is megnyerő dolog.

]]>www.regnumportal.hu]]> - A Flag Polgári Magazin partnere

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (7708) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2823) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (11) Mozaik (83) Tereb (146) Heti lámpás (322) Gasztronómia (539) Sport (729) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1310) Autómánia (61) Történelem (18) Gazdaság (713) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Kultúra (9) Egészség (50) Flag gondolja (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>