Ma 2021 szeptember 18. Diána napja van. Holnap Vilhelmina napja lesz.
Jeff Sessions: Trump elnök csodálta Orbán kormányfőt

Jeff Sessions: Trump elnök csodálta Orbán kormányfőt

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hatalmas támogatás Orbánnak!

A nemzetállamok ideje nem múlt el, továbbra is fontos szerepet játszanak a világban. Nálunk is, és érzésem szerint Európában is egyre erősebb eközben a meggyőződés, hogy ideológiai válaszút előtt állunk. Nekem pedig nagyon tetszik, hogy Magyarország ebben ilyen keményen kiáll – mondta a lapunknak adott interjúban Jeff Sessions, Donald Trump előző amerikai elnök igazságügy-minisztere. Az egykori republikánus szenátor a Danube Institute meghívására a héten vitaesteken is részt vett, ahol többek között a szigorú bevándorlási politika mellett állt ki.

 

– Milyen alkalomból érkezett Magyarországra? 

– Ismerem a Danube Institute vezetőit, ezért fogadtam el John O’Sullivan barátom meghívását, és nagyon jól tettem, mert igazán jól érezzük magunkat a feleségemmel, ebben a csodálatos városban és időben ez az egyik valaha tett legszebb utunk. Számos találkozóra is alkalmam nyílik közben. Magyarországon még nem jártam azelőtt, a térségben már igen. 

– A Danube Institute vitaestjén a tömeges migrációról fejtették ki álláspontjukat Orbán Balázzsal, a Miniszterelnökség államtitkárával. Milyen kihívás elé állítja a migráció az egyes országokat? 

– Mindig az elsődleges elvekből indulok ki, így ebben az esetben abból, hogy egy nemzet keretei között élünk. 

A nemzetállamok ideje nem múlt el, továbbra is fontos szerepet játszanak a világban. Törvényeket alkotnak, amelyekről úgy vélik, az érdekükben állnak.

Az Egyesült Államokban hatszáz oldalt tesz ki a migrációra vonatkozó jogszabály. Ebben lefektettük, hogy ennyi és ennyi embert fogadunk évente. Egy nemzet részéről jogos elvárás, és meg is követelhető tőle, hogy meghatározza a bevándorláspolitikáját, majd be is tartassa azt. Ahogy Trump elnök fogalmazott, a nemzet nem is nemzet, ha nincsenek határai. A baloldal az Egyesült Államokban és Európában is állandóan azon dolgozik, hogy aláássa a határvédelmi intézkedéseket. Márpedig ha valaki törvénytelenül érkezik egy országba, számolnia kell a következményekkel, így azzal, hogy őrizetbe veszik. 

– Magyarország bevándorláspolitikája is erre épül. Említette Trump volt elnököt, aki nemrég levelet küldött Orbán Viktor kormányfőnek. Miért fontos a republikánusoknak, hogy továbbra is ápolják ezt a kapcsolatot? 

– A mostani látogatásom is megerősítette azt a meggyőződést, hogy Magyarország milyen fontos, történelmi szerepet játszik. Az amerikaiak többsége mellett Trump elnök és én is úgy vélem, a rossz irányban haladunk, és nem engedhetünk teret tovább a szocialista–marxista–balos programnak, amelyet a média, a politikai vezetés az értelmiségiek olyannyira erőltetnek az Egyesült Államokban és Európában egyaránt. El kell gondolkoznunk: ez teszi majd jobbá az életünket? Vagy inkább a rációra és a jogra épülő keresztény gyökereinkhez térjünk vissza, amelyek naggyá tették a nyugati civilizációt? Azt hiszem, e vonatkozásban a magyar vezetés és a magyarok szilárdan állnak, amikor nem akarják feladni a szabadságukat Brüsszel vagy az ENSZ érdekében. A politikának a polgárok érdekét kell szolgálnia. Sajnos az Egyesült Államokban most nem ezt látjuk. Júniusban 178 ezer illegális határátlépőt tartóztattunk fel, ami csaknem a hatszorosa a tavaly júniusi adatnak. Amióta Joe Biden elnök hatalomra jutott, ez a szám egyre csak nő. Trump idején viszont sikerült leszorítani. Határvédelmi fal építésébe kezdtünk, csaknem megdupláztuk a bevándorlási bírók számát, de a legfontosabb lépés az volt, amikor Trump rávette Mexikót, hogy a határ túloldalán tartsuk az átjönni szándékozókat. 

Ezzel együtt azt kell mondjam, Magyarország még nálunk is hatékonyabb, mert a mi a szabályozásunkban számos kiskapu volt, a kongresszus meg nem lépett, hogy felszámolja ezeket. 

A mostani washingtoni vezetés pedig lerombolja a bevándorláspolitikánkat. Nem csoda, hogy ötször annyi embert kell őrizetbe venni. 

– Mi a véleménye Biden elnökségének első hét hónapjáról általában? 

– Együtt dolgoztam vele a szenátus jogi bizottságában, és mindig is a demokrata ügyek szószólója volt. Csalódott vagyok a bevándorlási adatok leromlása miatt, de nem akarom támadni Bident: ő az elnökünk, és azt szeretném, ha sikerrel járna. A vitáink persze megmaradnak. 

– Dennis Prager, az ismert konzervatív kommentátor augusztusban azt mondta lapunknak: nem is annyira Bidennel van a gond, mint inkább az amerikai baloldalt alakító médiával, az egyetemekkel, a technológiai óriásvállalatokkal. Egyetért-e vele?

– Teljesen. A mostani vezetés meglovagolja ezeket a hullámokat. De a felmérések nem biztatók a Demokrata Párt számára a jövő évi kongresszusi választások előtt, sokan elégedetlenek velük. 

– Gondolja, hogy Trumpnak lenne esélye 2024-ben, ha újra indul egyáltalán?

– Igen, jók most a mutatói, ő maga pedig nagyon aktív. Azt persze nem tudhatom, hogy indul-e majd, ezt először magának kell átgondolnia. 

– Tartják a kapcsolatot?

– Nem, mert nem értett egyet azzal, amikor igazságügy-miniszterként mentesítettem magam a 2016-os választásokra vonatkozó vizsgálat felügyelete alól. Nem lett volna ez helyes annak fényében, hogy hivatalos pozíciót töltöttem be az elnökválasztási kampányában.  

– A 2020-as választások körül történtek pedig egyenesen felkavarták az Egyesült Államokat, januárban megrohamozták a Capitoliumot. Mi állt ennek a hátterében? 

– Az emberek frusztráltak, elégedetlenek az elitekkel, a médiával, a Szilícium-völggyel, az egyetemekkel. Azt hiszem, ebben alapvetően igazuk van, mert az elitek elveszítették a kapcsolatot az amerikai néppel. Persze a Capitoliumot nem volt helyes dolog ostrom alá venni. De akik ezt tették, csak tiltakoztak, nem akarták erőszakkal átvenni a hatalmat. A történtek mindkét oldalon kifejezésre juttatták, hogy milyen erős érzelmekről van szó. Annyiban stabil a helyzet Amerikában, hogy jövőre is lesznek szokás szerint megtartott választások, amelynek lesznek majd győztesei és vesztesei, de nálunk is, és érzésem szerint Európában is egyre erősebb az a meggyőződés, hogy ideológiai válaszút előtt állunk.

 Nekem pedig nagyon tetszik, hogy Magyarország ebben ilyen keményen kiáll. Fontos, hogy az egyes országok szembeszálljanak például a brüsszeli bürokratákkal, akik a briteknek is meg akarták mondani, mi legyen a rókavadászattal. 

Trump csodálta ezért Orbán miniszterelnököt, mert együtt érzett a jogaikért kiálló nemzetekkel. Látjuk eközben, hogy a baloldal nem az érvekre válaszol, hanem személyes és bosszúszomjas támadást intéz, holott ez nem felel meg sem az amerikai, sem a nyugati szellemiségnek. Nagyon veszélyes dolog ez, és aggódom is miatta. Itt, Magyarországon fiatalokkal is találkoztam, akik elmondták, hogy sokan a korosztályukból a szocialistákkal szimpatizálnak. Pedig rengeteg család sokat szenvedett a kommunizmus alatt. Nekünk Amerikában vagy Kanadában nincs ezzel kapcsolatos tapasztalatunk, a mi fiataljainkat ezért is nehezebb a pártunkra állítanunk. 

– Szombaton lesz a szeptember 11-i terrortámadások évfordulója. Ön milyen tanulságot von le húsz év elteltével? 

– Nincs kétségem, hogy Bush elnök és emberei tisztában voltak az iszlám szélsőségesek a Nyugatot ért támadásának jelentőségével. Az Egyesült Államok a visszavágás mellett döntött, és hatékonyan hajtottuk ezt végre. Az elmúlt húsz évben nem ért jelentős külső támadás bennünket. De úgy látom, most már kezdjük átgondolni, hogy a keresztény hagyományú, demokratikus államok tartós megszállás alatt tarthatnak-e idegen országokat. Sokkal nehezebb a kulturális változást, nemzetépítést elérni, mint ahogy azt sokan gondolták volna. A jó szándék önmagában kevés, oda kell figyelnünk, mire fordítjuk az erőforrásainkat.   

Borítókép: Bach Máté/Magyar Nemzet

Szőcs László - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Nagyvilág (1458) Kultúra (6) Flag gondolja (33) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2113) Irodalmi kávéház (505) Gazdaság (662) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Egészség (50) Történelem (14) Autómánia (61) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Vetítő (30) Heti lámpás (255) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Belföld (6) Mondom a magamét (5574) Politika (1578) Tereb (138)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>