Ma 2024 június 17. Laura, Alida napja van. Holnap Arnold, Levente napja lesz.
Íme a következő őrület!

Íme a következő őrület!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Figyelem, ez nem kamu...

Kötelező tananyag lesz a melegjogok ismerete Skóciában.

A világon elsőként kötelező lesz tanítani a skóciai állami iskolákban a leszbikus, meleg, bi-, transz- és interszexuális (LMBTI) emberek jogaival és identitásával kapcsolatos ismereteket.

Brit hírportálok pénteki beszámolói szerint a skót kormány teljes egészében elfogadta a témával foglalkozó munkacsoport, az Itt az idő a befogadó oktatásra (TIE) ajánlásait, eszerint a témával minden korcsoportban kötelező lesz foglalkozni, felmentést ez alól senki sem kaphat. 

Az LMBTI-tananyag részeként megismertetik a diákokat a homoszexuálisok egyenjogúságért vívott harcának történetével, a különböző szexuális identitásokkal, és küzdenek az előítéletek, a homofóbia és a transzfóbia ellen. 

Ez az első eset a világon, hogy LMBTI-elfogadó tananyagot vezetnek be minden állami iskolában. A globális bizonytalanság korszakában ez erős és világos üzenetet küld az LMBTI-fiataloknak, hogy Skóciában megbecsülik őket - kommentálta a hírt a fiatalok iskolai szekálása ellen küzdő TIE társalapítója, Jordan Daly, "történelmi pillanatnak", a melegmozgalom "monumentális győzelmének" nevezve az új tananyag bevezetését.

Skócia már most is az egyik leghaladóbb ország Európában az LMBTI-egyenlőséget tekintve, és nagy örömmel jelentem be, hogy mi leszünk a világon az első ország, ahol LMBTI-elfogadó oktatást illesztünk be a tananyagba - jelentette ki John Swinney skót miniszterelnök-helyettes.

Oktatási rendszerünknek támogatnia kell mindenkit legjobb képességei kibontakoztatásában, ezért elkerülhetetlen, hogy a tananyag ugyanolyan sokszínű legyen, mint amilyen sokszínűek az iskolában tanuló fiatalok - mondta az oktatási miniszter tisztét is betöltő Swinney.

Skóciában csak 1980-ban dekriminalizálták a homoszexualitást, 13 évvel később, mint Angliában és Walesben, és Nagy-Britannia többi részéhez hasonlóan, a hírhedt 28-as cikkely miatt 2000-ig tilos volt elfogadóan beszélni a melegségről az iskolákban. A változásokra jellemző, hogy Kezia Dugdale, a Skót Munkáspárt egykori vezetője 2016-ban "a világ legmelegebb parlamentjének" nevezte a skóciait, mivel a hat skót párt vezetője közül négy vallotta magát homo- vagy biszexuálisnak.

A TIE egy kutatása szerint a szexuális kisebbségekhez tartozó skótok 90 százaléka ellenséges megnyilvánulásokat tapasztalt az iskolákban, 27 százalékuk pedig öngyilkosságot kísérelt meg a szekálás miatt.

MTI - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (36) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539) Heti lámpás (319) Gazdaság (711) Belföld (11) Politika (1582) Nagyvilág (1310) Mondom a magamét (7654) Tereb (146) Sport (729) Történelem (18) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (9) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Egészség (50) Autómánia (61) Vetítő (30) Jobbegyenes (2815) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>