Ma 2022 augusztus 14. Marcell napja van. Holnap Mária napja lesz.
Ilyen volt Gyurcsány brutális megszorító csomagja

Ilyen volt Gyurcsány brutális megszorító csomagja

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

DK-sok figyelmébe. Ezt sosem felejthetjük el! Íme:

Bár a 15 évvel ezelőtt elhangzott őszödi beszéd előtt soha nem látott jólétet ígért Gyurcsány Ferenc a választóknak, de 2006 június elején az általa okozott tragikus gazdasági helyzet miatt brutális megszorító csomagot jelentett be. A dilettáns gyurcsányi megszorítások nem hozták meg az eredményt, 2010-re a csőd szélére került az ország. A bukott kormányfő „legnagyobb eredménye” többek között, hogy több ezer orvost, ápolót és tanárt rúgtak ki, a munkanélküliség 12 százalékra emelkedett, fizetős lett az óvodai és iskolai étkezés, a tankönyvek ára az egekbe emelkedett. Gyurcsány most is jólétet ígér, de most már mindenki látja, hogy ez mit jelent.

15 évvel ezelőtt zárt körben mondta el beszédét Gyurcsány Ferenc Balatonőszödön. A szöveg akkor még csak az MSZP- és az SZDSZ-frakció tagjai előtt volt ismert, de szeptember 17-én az ország nyilvánossága is megismerhette. Mindezek ellenére már júniusban világos lett mindenki előtt, hogy Gyurcsánynak a 2006-os kampányban elmondott ígéreteiből egy szó sem volt igaz – írja az ]]>Origo]]>.

A gyurcsányi megszorítás

Gyurcsány 2006. június 10-én az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén közölte: augusztustól átlagosan harminc százalékkal emelkedik a háztartási gáz és 10-14 százalékkal a villamos energia ára. A nyereséges vállalkozások és a hatmillió forint feletti éves jövedelemmel rendelkező magánszemélyek négy százalék szolidaritási különadó fizetésére lesznek kötelezettek.

A miniszterelnök egyúttal közölte, hogy a korábban megígért adócsökkentési programot elhalasztja, ellenben több elvonás mértékét emeli. Bejelentette, hogy az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kulcsát október 1-jével 15 százalékról 25 százalékra növeli a kormány.  A munkavállalók által fizetendő egészségbiztosítási járulék szeptember 1-jével négy százalékról hat százalékra emelkedik, valamint a munkavállalói szolidaritási járulék egy százalékról 1,5 százalékra. 2007-től pedig a munkavállalók egészségbiztosítási járuléka tovább nő, hat százalékról hét százalékra.

Gyurcsány Ferenc szólt arról is, hogy a kormány 2008-tól az átlagos értéket meghaladó lakó- és üdülőingatlanokra ingatlanadót vezet be.

A gyurcsányi megszorítások azonban nem értek véget 2006 nyarán. Az egyik legnagyobb ballépése az volt az akkori kormánynak, hogy a minimálbér reálértékét nem emelték, a növekedésnél magasabb volt az infláció. Az egészségügyi dolgozók bérének reálértékét sem emelték, több ezer orvos és ápoló hagyta el a pályát vagy az országot. Hagyták leromlani a kórházakat és az orvosi rendelőket. 

Több tucat kórházat zártak be, 3000 orvost és 6000 egészségügyi szakdolgozót rúgtak ki, hagyták elavulni a kórházak eszközállományát, nem gondoskodtak a munkaerő utánpótlásáról.

Jelentősen nőtt a kórházak adóssága, mivel csökkentették a finanszírozást, 600 milliárd forintot vontak el az egészségügytől.

]]>A teljes cikk elolvasható az Origo oldalán, IDE KATTINTVA!]]>

]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Tereb (141) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Jobbegyenes (2384) Nagyvilág (1464) Mondom a magamét (6243) Egészség (50) Sport (729) Tv fotel (65) Történelem (15) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (513) Mozi világ (440) Politika (1581) Gasztronómia (539) Gazdaság (667) Belföld (8) Vetítő (30) Életmód (1) Szépségápolás (15) Flag gondolja (33) Kultúra (6) Heti lámpás (260)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>