Ma 2023 május 31. Angéla, Petronella napja van. Holnap Tünde napja lesz.
Huth Gergely: Hazugság, amit a YouTube állít

Huth Gergely: Hazugság, amit a YouTube állít

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Ez az Gergely, Bravó!

Jogos a Google érvelése a Pesti Srácok YouTube-csatornájának megszüntetésére? Valójában miért törölték a portál YouTube-csatornáját? Hogyan lehetne korlátozni a techóriások cenzúráját Magyarországon? – többek között ezekről a témákról beszélgettünk Huth Gergellyel, a PestiSrácok.hu főszerkesztőjével.

– Hazug érvelésről van szó, hiszen a Pesti Srácok soha nem töltött fel gyermekek biztonságát sértő videót az internetre. Aki ismeri a munkásságunkat, az tudja, hogy a magyar sajtóban talán a legkeményebb oknyomozó cikksorozatokat, a pedofil bűncselekményekről szóló cikkeket éppen a Pesti Srácok írta – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Huth Gergely, a PestiSrácok.hu főszerkesztője a YouTube közleményére reagálva.

Mint ismert, tegnap ]]>törölték a Pesti Srácok 2022 szeptemberében elindított csatornáját]]>, a PsTV-t a YouTube-ról. A csatornának több mint 54 ezer feliratkozója volt a Social Blade adatai szerint, megtekintéseik pedig napi hetvenezer körül mozogtak,

de volt olyan nap az elmúlt két hétben, amikor 240 ezer megtekintést produkált a csatorna. 

A történtek kapcsán ]]>a Google lapunkhoz eljuttatott közleményében indokolta meg]]> a Pesti Srácok YouTube-csatornájának megszüntetését. „A PsTV csatornát azért szüntettük meg, mert annak létrehozásával megkerülték a Pesti Srácok csatorna megszüntetésére irányuló intézkedésünket, amelyet a gyermekek biztonságára vonatkozó feltételek megsértése miatt távolítottunk el 2020 februárjában” – írták.

Az első ürügy

Huth Gergely tájékoztatása szerint 2020-ban az egyik szerkesztőjük e-mailben egy pedofil-bűncselekményről szóló rendőrségi videót küldött a másiknak. Rövid egyeztetés után úgy ítélték meg, hogy az egyébként felismerhetetlenségig kitakart felvételt nem teszik közzé. 

A Gmail algoritmusa mégis jelentette.

– Ez volt az ürügy a Pesti Srácok YouTube-csatornájának megszüntetésére, amelyben hétévnyi munkánk volt. Ezt követően több ezer ember tüntetett a ]]>Google budapesti székháza előtt a cenzúra ellen]]> – emlékeztetett a főszerkesztő. Hozzátette: háttér-információkból, magyarázatokból nyilvánvalóvá vált számukra, hogy 

valójában az LMBTQ-témákat érintő videóikat kifogásolták a Google-nél.

A mostani megosztófelület nem a Pesti Srácok újranyitott videócsatornája volt, hanem az egykori PestiTV internetes változatának PsTV néven elindított YouTube-csatornája. Teljesen más cégjogi háttér volt mögötte, ugyanakkor más szerkesztők kezelték, akik ügyeltek arra, hogy ne sértsék meg a YouTube irányelveit. Éppen ezért Huth Gergely úgy véli, „hamis és álságos indoklás a három évvel ezelőtti csatornánk illegális újraindítására hivatkozni”.

Van joga a YouTube-nak korlátozni a magyar szólásszabadságot?

– Mi úgy gondoljuk, hogy a Google-nek, a Facebooknak és a TikToknak sincs joga önhatalmúlag a közbeszédet korlátozni, a szólásszabadságot csonkítani Magyarországon. Természetesen minden szolgáltatónak lehetnek irányelvei, felhasználási feltételei, de a végső ítéletet minden ilyen esetben a magyar bíróságoknak – a magyar médiatörvénynek, és az alaptörvény szerint – kell meghozniuk. Önkényesen Amerikából nem korlátozható a szólásszabadság – mondta Huth Gergely, aki azt is elárulta, felháborította őket, hogy 

még a saját jogorvoslati lehetőségeit sem kínálta fel a Google. 

– Azt sem jelölte meg, hogy milyen videóinkkal van problémája, és semmilyen fellebbezési lehetőséget nem biztosított számunkra – tette hozzá.  Kifejtette: a Google-nél azt állítják, népes leányvállalatuk van Magyarországon, s ez a leányvállalat csak reklámokat, üzleti ügyeket intéz, a cenzúrát pedig Amerikában hajtják végre.

Őszintén: ki hiszi el, hogy Amerikában foglalkoztatnak magyar nyelvű munkavállalókat, és nem itt Budapesten?

– tette fel a költői kérdést.

Hova tovább?

Huth Gergely kiemelte: örömmel fogadták ]]>a Magyar Nemzeti Médiaszövetség Pesti Srácok melletti kiállását]]>. A főszerkesztő szerint az uniós joganyagra támaszkodva rá kell kényszeríteni a techóriásokat, hogy alávessék magukat az uniós és a nemzeti jognak.

Ha a szólásszabadságot korlátozni kívánják, akkor jogorvoslati fórumot kell létrehozni, magyar bíróság előtt. Bízunk benne hogy a magyar kormány ezt ki fogja kényszeríteni

– mondta. Huth Gergely örülne, ha a közéleti tartalmak egy erős, egymást ajánló nemzeti videómegosztó felületen is elérhetők lennének, a YouTube-bal párhuzamosan. Úgy véli azzal, hogy a legfontosabb internetszolgáltatók és távközlési szolgáltatók nemzeti tulajdonba kerültek, semmi akadálya nincs egy ilyen felület létrehozásának/kiépítésének.

A főszerkesztő elmondta: a csatorna törlésével népszerű, már milliós nézettségnél járó, többek között kárpátaljai riportok tűntek el a legnépszerűbb videómegosztó felületről, valamint Wittner Mária egyik utolsó portréfilmje is. A Pesti Srácoknál ugyanakkor készültek hasonló lehetőségekre, ezért a felvételeket egy magyar szerverre is feltöltötték. Aki a jövőben szeretné követni a Pesti Srácok videóit, ]]>itt]]> megteheti.

Borítókép: Huth Gergely (Fotó: Ficsor Márton)

Ternovácz Áron - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Autómánia (61) Heti lámpás (264) Történelem (15) Kultúra (6) Mondom a magamét (6842) Mozi világ (440) Mozaik (83) Nagyvilág (1306) Vetítő (30) Tereb (142) Életmód (1) Irodalmi kávéház (521) Szépségápolás (15) Politika (1581) Tv fotel (65) Egészség (50) Flag gondolja (33) Gazdaság (681) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Belföld (9) Sport (729) Jobbegyenes (2620) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>