Ma 2024 február 24. Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.
Hatástalan szankciók

Hatástalan szankciók

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A büntetőintézkedések eredménye minden esetben kettős, vagyis nemcsak azt az országot sújtja, amelyet megcéloznak vele, de a büntető országot is

 

Immár a tizenharmadik gazdasági szankciós csomagról tárgyalnak az EU-ban, amellyel Oroszországot tervezik sújtani az ukrajnai invázió miatt. Két év alatt ilyen sebességgel nyirbálni a kétoldalú kapcsolatokat azt mutatja, hogy az európai országok valóban komolyan veszik Oroszország megbüntetését, s előbb-utóbb akár siker is koronázhatja erőfeszítéseiket. 

Kicsit árnyalja a képet, hogy a szankciós politika a világtörténelem során soha nem járt eredménnyel. Persze minden konfliktus rendkívül szerteágazó, és sok összetevő együtt nevezhető háborúnak, ahogy a béke elemei is számosak, de soha, egyetlen alkalommal se hajolt meg egyetlen állam se a nemzetközi nyomásgyakorlásnak. A gazdasági szankciók eredménye mindig az volt, hogy a büntetés alá vont ország átalakította gazdasági rendszerét, s megtalálta az új partnereket a régiek helyére. A lakosság a büntetőintézkedések hallatán felháborodott, és az eddiginél is sokkal erősebben támogatta az alkalmasint egyáltalán nem demokratikus rendszert, személyes sértésként felfogva a külföldiek nyomásgyakorlását. 

 

Irán 1979 óta kénytelen együtt élni a szankciókkal, és természetesen vannak gazdasági nehézségei, de nem kényszerült térdre, sőt alternatív gazdasági élete most is stabil. Az pedig hosszú elemzések tárgya lehetne, mennyit segített az iszlám forradalom ügyének a nyugati nyomásgyakorlás. Egyáltalán nem mondható vakbuzgó fanatikusnak az iszlám köztársaság lakossága, de lényegében egy emberként tiltakoztak az ellen, hogy újabb büntetéseket szabtak ki rájuk a vélelmezett nukleáris fejlesztések miatt. Még azok is felháborodtak, akik egyébként ellenzik a permanens forradalmat, és a pokolba kívánják a síita papság rezsimjét. Ugyancsak ez a hatás jelentkezett Kubában, ahol 1959 óta éldegélnek kommunista hiánygazdálkodással, mindezt megfejelve a Szovjetunió megszűntével. Akkor ugyanis az addigi hivatalos pénzcsap bezárult, a gazdaságnak pedig teljesen új utakat kellett keresnie. Kuba soha nem volt gazdasági sikertörténet, de fejet se hajtott soha, persze ha ilyesmit akart volna, ahhoz lett volna egy-két szava Moszkvának is.

Dél-Afrika se hajolt meg a nemzetközi nyomás előtt, nagyon komoly oka se lett volna, hiszen mindig megmaradtak számára a kiskapuk, pénzzel pedig bőven el volt látva. Azt máig nem tudjuk, hogy engedték volna-e a feketék részvételét a politikában a szankciók nélkül is, hallgattak volna az idők szavára, vagy fennmaradt volna még továbbra is az apartheid. Nelson Mandela szerint egyértelműen befolyásolta a fehér vezetést a szankciós politika, de ne feledjük, neki érdeke volt ezt mondani. A fehéreket nem kérdezték erről.

A büntetőintézkedések eredménye minden esetben kettős, vagyis nem csak azt az országot sújtja, amelyet megcéloznak vele, de a büntető országot is, hiszen a gazdasági kapcsolatoknak ilyen a természete. Olyan pedig soha nem történt, hogy az egész világ egy emberként, szigorúan összezáró tömbként ellenezte volna valamely állam tevékenységét. Először Napóleon hívott össze kontinentális zárlatot az Egyesült Királyság ellen, a végeredmény pedig az volt, hogy az európai államok többet veszítettek a részlegesnek bizonyult embargóval, mint a britek. 

Oroszország manapság nagyon hasonló helyzetben van, hiszen nem egy gyenge és külföldi köldökzsinóron vegetáló országot vesznek célba a nyugati intézkedések, hanem egy világhatalmat, amely saját elemzései szerint hamar képes volt alternatív gazdálkodást életbe léptetni, így nem szenved hiányt semmiből. A megfelelő termékeket ugyanis mindig meg fogják vásárolni a világpiacon. 

 

Amikor Irakban az Iszlám Állam terrorszervezet elfoglalt olyan régiókat, ahol olajkutak voltak, a megfelelő kereskedők azonnal leültek tárgyalni a torzonborz fanatikusokkal, senkit se zavart, hogy vér tapad a kezükhöz. Mert a pénznek nincs szaga, tudjuk jól. A szankciók így könnyen fegyverré válhatnak, s nem feltétlenül azokra sújtanak le vele, akikre céloznak. Ha elterjed egy bizonyos körben, hogy az adott országgal tilos kereskedni, s mindenféle intézkedéseket hoznak vele szemben, akkor a szövetségesek kötelezőnek érzik a részvételt az akcióban. De könnyen kiderülhet, hogy a szankciók kijátszása nem olyan nagyon nehéz, s már az elejétől kezdve nyilvánvaló volt, hogy az a kiskapu láthatóan és hívogatóan nyitva áll. 

Az orosz olajat gond nélkül el tudja adni Moszkva a Távol-Keleten, egy részét átmatricázva Európában. A szankciók miatt keletkezett áruhiányt viszont mások, például az amerikaiak tudják betölteni, amely kiváló üzleti érzékre utal. Ezért fontos átlátni mindig ezeken a nagy, közös együtt vonulásokon, mert valaki itt mindig csibész.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Isza Ferenc)

Sitkei Levente - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Tereb (146) Nagyvilág (1309) Irodalmi kávéház (535) Belföld (10) Sport (729) Mozi világ (440) Gazdaság (698) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2761) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Történelem (17) Kultúra (6) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (305) Nézőpont (1) Életmód (1) Mondom a magamét (7420)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>