Ma 2022 június 25. Vilmos napja van. Holnap János, Pál napja lesz.
Harci delfinek védik az orosz fekete-tengeri flottát Szevasztopolnál

Harci delfinek védik az orosz fekete-tengeri flottát Szevasztopolnál

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Washington sem hagyott fel a tengeri emlősök katonai kiképzésével.

Moszkva katonai kiképzésben részesült delfineket telepített szevasztopoli haditengerészeti bázisára − számolt be több nyugati hírportál műholdfelvételekre hivatkozva. A Maxar Technologies űrtechnológiai vállalat képeit elemző ]]>amerikai haditengerészeti intézet]]> arra a következtetésre jutott, hogy a 

Krím félsziget délnyugati partján elterülő város kikötőjébe még februárban, a háború első napjaiban telepíthettek palackorrúakat, amelyek azóta is az orosz fekete-tengeri flotta védelmét látják el.

Ez elsőre furcsának tűnhet, ugyanakkor a tengeri emlősök − a delfinek mellett oroszlánfókák vagy éppen belugák − harcászati alkalmazása nem új keletű, már a hidegháború idején is volt rá példa, főként az Egyesült Államok és a Szovjetunió részéről.

Hatékonyabbak a legmodernebb technológiáknál

A szevasztopoli delfinek legfőbb feladata valószínűleg az ellenséges búvárok szabotázsakcióinak megakadályozása, ezt pedig a következőképpen hajtják végre: a betolakodó észlelését követően egy bójaszerű szerkezetet helyeznek el a hátán vagy valamelyik végtagján, ami aztán a felszínre rántja a búvárt, akit így a parti őrség könnyedén el tud fogni. 

Ezenfelül a delfineknek fontos szerepük lehet az aknák és a különböző robbanószerkezetek feltérképezésében, ebben pedig segítségükre van rendkívüli biológiai szonárjuk, melynek precizitása a legmodernebb technológiákat is túlszárnyalja, ezáltal kiváló pontossággal tudják azonosítani a tenger mélyén leselkedő veszélyeket.

Régi gyakorlat

A tengeri emlősök harcászati alkalmazását a hidegháború idején, ]]>1960 körül]]> kezdték kutatni az Egyesült Államokban, a vietnami háborúban pedig már be is vetették őket. Mivel Moszkva nem engedhette meg magának, hogy a fegyverkezés bármely aspektusában Washington mögött maradjon, így az oroszok 1965-ben éppen Szevasztopolban kezdték el saját delfinjeik katonai kiképzését. 

A szóbeszédek és beszámolók szerint az oroszok azonban továbbmentek, és arra is megtanították a tengeri emlősöket, hogy meg tudják ölni az ellenséges búvárokat.

Ezt a hátukra erősített szigonyokkal vagy szén-dioxid-fecskendőkkel oldották meg, emellett pedig állítólag ]]>öngyilkos akciókra]]> is felhasználták őket: testükre robbanószerkezetet erősítettek, ami a célpont közelébe érve felrobbant. 

A Szovjetunió felbomlásával a szevasztopoli delfinek Ukrajna haderejét erősítették tovább, a súlyos gazdasági és társadalmi problémákkal küzdő állam azonban nem engedhette meg magának ezt a pluszköltséget, Iránnak adták el a tengeri emlősöket. 2012-ben aztán újjáélesztették a programot, de két évvel később, a Krím félsziget orosz annexiójával a delfinek Moszkva birtokába kerültek. Azt hinnénk, hogy az ő történetük ennyivel véget is ért, de nem: a The Guardian brit hírportál 2018-ban arról ]]>számolt be]]>, hogy az 

oroszok által elfogott delfinek nem hajlandók engedelmeskedni új kiképzőiknek, sőt éhségsztrájkba kezdtek, végül pedig éhhalált haltak.

Fontos szerep

Oroszország 2016-ban vásárolt öt delfint harcászati célokra, nem kizárt, hogy most éppen ők kerültek Szevasztopolba. Egyes források szerint 2018-ban Szíria partjainál is bevetették őket, a tartúszi haditengerészeti bázis védelmét látták el. Emellett 2019-ben norvég halászok egy furcsa hámot viselő belugára lettek figyelmesek, mely a hatóságok szerint orosz hírszerzési feladatokat teljesíthetett a rászerelt kamerával. 

Washington sem hagyott fel a tengeri emlősök katonai kiképzésével, 

jelenleg körülbelül ]]>hetven delfin és harminc oroszlánfóka]]> tartozik a hadsereg állományához, közülük sokan az Egyesült Államok legnagyobb nukleáris arzenálját − az ország atomtölteteinek csaknem negyedét − őrzik a Washington állambeli Bangor haditengerészeti bázison. A két nagyhatalom mellett Izrael is használ harci delfineket, sőt a Hamász egyik búvárját valószínűleg éppen egy izraeli palackorrú ]]>ölte meg januárban]]>. Az ügy azért érdekes, mert a történelem során ebben az egy esetben gyanúsítottak meg katonai delfineket emberöléssel. Az izraeli vezetés érdemben nem reagált a vádra. 

Borítókép: Amerikai harci delfin és kiképzője (Forrás: U.S. Navy)

Scheffer Joakim - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1581) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (513) Mozaik (83) Jobbegyenes (2338) Belföld (6) Nagyvilág (1465) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Tv fotel (65) Gazdaság (665) Sport (729) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Heti lámpás (259) Tereb (141) Egészség (50) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (15) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Mondom a magamét (6141) Gasztronómia (539) Flag gondolja (33)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>