Ma 2024 április 13. Ida napja van. Holnap Tibor napja lesz.
Ha nem azonosítjuk magunkat, nem kapjuk meg a fizetésünket

Ha nem azonosítjuk magunkat, nem kapjuk meg a fizetésünket

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Van bankkártyája? Legyen résen!

A pénzmosás elleni törvény miatt június 26-ig frissíteni kell a bankoknak az ügyfelek adatait

Lényegében az összes banki kapcsolattal rendelkező ügyfélnek ismételten azonosítania kell magát, amennyiben június végét követően is szeretne pénzintézeti szolgáltatásokat igénybe venni. Van olyan pénzintézet, ahol a lakossági ügyfelek már túl is vannak az egészen, míg másokat csak áprilisban értesít a szolgáltatójuk. Lehetőség van videótelefonos úton is eleget tenni az azonosítási előírásoknak a hagyományos postai út, illetve az adott fiók felkeresése mellett.

A Magyar Nemzeti Bank nemrég újabb emlékeztetőt adott ki, miszerint a 2017 júniusában hatályba lépett pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni törvény előírása szerint a magyarországi hitelintézeteknek legkésőbb idén jú­nius 26-ig azonosítaniuk kell valamennyi ügyfelüket.

Ez azt jelenti, hogy a bankoknak új okmánymásolatokat kell begyűjteniük ügyfeleiktől, akiknek további nyilatkozatokat is alá kell írniuk. Idő még van, de nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni az ügyintézést, mivel az azonosítatlan ügyfelek a határidő lejártát követő naptól nem tudnak semmilyen banki ügyet intézni.

Mint az a Magyar Nemzet banki körképéből kiderült, a kérdés lényegében az egész piacot lefedi. A CIB Bank összes számlavezetett és kapcsolt ügyfele érintett, hasonló becslést kaptunk az MKB-tól.

A Magnet Bank ügyfélköréből hozzávetőlegesen hét és fél ezer vállalkozásnak és 23 ezer magánszemélynek kell azonosítania magát. Az előírás értelmében a bankoknak részletes tájékoztatást kell nyújtaniuk, és mivel szinte a teljes ügyfélkör érintett, mindez jelentős kihívást is jelent a pénzintézeteknek.

A Budapest Bank tájékoztatása szerint viszont a lakossági ügyfe­leit nem érinti az újraazonosítási kampány, mivel a jogszabály által megkövetelt adatokat a korábban lefolytatott azonosítási folyamat során rögzítették.

A CIB Bank tavaly óta folyamatosan tájékoztat az átvilágítási kötelezettségről. A kampányban valamennyi érintett ügyfelüket informálták, ám a még nem azonosított szereplők miatt folytatják a tájékoztatást, egészen a június 26-i határidőig.

A Sberbank a változó feltételekről részletes ismertetőt küldve már értesítette a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni törvény rendelkezéseiről azon ügyfeleit, akikkel 2017. június 26-a előtt lépett üzleti kapcsolatba. Eközben a piac vezető pozícióiban lévő bankok, mint az OTP vagy az Erste, még csak áprilisban kezdik el az értesítést.

Az azonosításhoz szükséges teendőket a megkérdezett pénzintézetek feltüntetik a honalapjukon, emellett – az egyes bankok gyakorlatától függően – a tudnivalókat megjelenítik a számlakivonatokon, a netbank oldalain vagy sms-ben írnak az ügyfeleknek.

Az MNB döntése értelmében lehetőség van videótelefonos úton is eleget tenni az azonosítási előírásoknak a hagyományos postai út, illetve a fióklátogatás mellett. Ez könnyítés is a bankoknak és az ügyfeleknek egyaránt, lévén a digitális ügyintézés a megfelelő hátterű szolgáltatónak egyszerűbb, és már sokaknak is ez a bevált gyakorlata.

A választott tájékoztatási mód tekintetében a pénzintézetek között nagy a szórás. A Magnetnél lehetőség van videótelefonon elvégezni a feladatot, míg a CIB-nél bizonyos korlátozásokkal lehetőséget biztosítanak ügyfeleiknek, hogy e-mailben küldjék be a szükséges okmányokat.

Az Erste az elektronikus értesítésre fókuszál a tájékoztatási kampányban, és csak azokat az ügyfeleket keresik meg postai levél formájában, akiket az előző csatornákon nem sikerült elérni.

Általánosságban azonban a hagyományos módszerek tűnnek a legbiztosabbnak, az OTP, a Sberbank, az MKB postai úton is fogadja a szükséges dokumentumokat, az Unicredit viszont az azonosításhoz kifejezetten bankfiókjaiba kéri ügyfeleit.

Rácz Gergő - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (704) Életmód (1) Jobbegyenes (2786) Autómánia (61) Heti lámpás (312) Mondom a magamét (7536) Mozaik (83) Egészség (50) Történelem (18) Vetítő (30) Nézőpont (1) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Belföld (10) Irodalmi kávéház (537) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1310) Politika (1582) Tereb (146) Szépségápolás (15) Kultúra (7) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>