Ma 2024 február 26. Edina napja van. Holnap Ákos, Bátor napja lesz.
Gulyás Gergely kihúzta a gyufát az ukránoknál

Gulyás Gergely kihúzta a gyufát az ukránoknál

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Ebből komoly baj lesz. De nem hagyjuk!

Az ukrán külügyminisztérium megengedhetetlennek minősítette pénteken Gulyás Gergelynek, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek azt a kijelentését, amellyel félfasisztának nevezte az ukrán oktatási törvényt.

Gulyás Gergely csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján az ukrajnai választásokra vonatkozó egyik újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, bíznak abban, hogy az új adminisztrációval szót lehet érteni, mert a jelenlegivel nem sikerült. Ukrajnának most kisebbségi jogokat eltipró kormánya van, amely "egy félfasiszta" oktatási törvényt fogadtatott el - tette hozzá, jelezve: továbbra is azt várják, Ukrajna változtasson a jogszabályon.

Mi tárgyalásokat folytatunk partnereinkkel az ő országaikban megválasztott képviselőiken keresztül, és elvárjuk, hogy épp ilyen tisztelettel viseltessenek az ukrán nép választásai iránt is"

– hangsúlyozta az ukrán külügyi szóvivő a tárca honlapján közzétett közleményben.

Leszögezte, hogy Ukrajnában sem a kormány, sem a társadalom nem táplál magyarellenes érzelmeket, és Kijev továbbra is készen áll a párbeszédre Budapesttel.

Emlékeztetett arra, hogy az ukrán oktatási törvényt megvizsgálta az Európa Tanács Velencei Bizottsága - mint fogalmazott -, a testület ajánlásainak végrehajtása folyamatban van.

Megengedhetetlennek tartjuk a további módosítások követelését az elfogadott jogszabályt illetően, továbbá a manipulációt az olyan jelzőkkel, mint amilyen a félfasiszta, és minden ténnyel, ami a törvény tartalmára vonatkozik"

– szögezte le a külügyi tárca a közleményben.

A hírhedt nyelvtörvényt]]> tavaly ősszel fogadta el az ukrán parlament.]]> Az előterjesztés egyebek mellett kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát az oktatási intézményekben és az oktatásban egyaránt. Erre azért volt szükség, mert Kijev jelenleg polgárháborúban áll az ukrajnai orosz kisebbséggel, így mindent megtesznek, hogy ennek a kisebbségnek csorbítsák a jogait. Ebben a konfliktusban a magyar kisebbség áldozat, hiszen a nyelvtörvény a kárpátaljai magyarokat is érinti. A magyar kormány folyamatosan követeli az ukrán kormánytól, hogy a nyelvtörvényt a jelenlegi formájában vonják vissza.

Bácskai Balázs - ]]>www.888.hu ]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2763) Belföld (10) Gasztronómia (539) Életmód (1) Sport (729) Nézőpont (1) Politika (1582) Autómánia (61) Történelem (17) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Gazdaság (698) Irodalmi kávéház (535) Mozi világ (440) Nagyvilág (1309) Mozaik (83) Vetítő (30) Kultúra (6) Heti lámpás (306) Flag gondolja (36) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7425) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>