Ma 2024 február 29. Anonymus napja van. Holnap Albin napja lesz.
Grószt a guta kerülgette

Grószt a guta kerülgette

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Pozsgay tudatosan választotta meg a pillanatot...

 

Harmincnégy éve, 1989. január 28-án Pozsgay Imre államminiszter a Kossuth rádióban kijelentette: 1956-ban népfelkelés volt.
A rendszer alapját kérdőjelezte meg ez a mondat. Ha ötvenhatban nem ellenforradalom dúlt, mi szükség volt az orosz beavatkozásra? Hisz akkor az erőszak és a megtorlás a hatalomból elzavart, majd újra a nyakunkba ültetett rezsim érdekében történt. Hogyan van ez?

Pozsgay tudatosan választotta meg a pillanatot: Grósz Károly épp külföldön volt, ott értesült a történtekről. A guta kerülgette az MSZMP-főtitkárt, akinek amúgy is kezdett kicsúszni kezéből a gyeplő: 1988. október 23-án még szétverette a forradalomra emlékezők megmozdulását, később a fehérterrorral riogató beszéde is visszafelé sült el, a gazdaság agonizált, a sajtó már nem számított a párt monopóliumának.  

„Áthidaló megoldásként” két héttel később maga a pártvezetés is népfelkelésnek minősítette 1956-ot, azzal a szánalmas kiegészítéssel, hogy „a végén felerősödtek benne az ellenforradalmi tendenciák”. Pozsgay tükröt tartott az övéi elé. Jobb szimatú elvtársak ekkortájt kezdték el fölfedezni magukban az illegalitásba kényszerült Nagy Imre-szimpatizánst. A még jobb szima­túak pedig már a hétpecsétes pártiratok eltüntetésének lehetséges módoza­tait latolgatták. Noha még élt Kádár (pártelnökké „lefokozva”, leépülten üldögélt Apró Antallal szomszédos rózsadombi villájában), még itt voltak az oroszok, még fegyver volt a munkásőröknél, ám épeszű ember már tudta, a „népi demokráciának” nevezett emberkísérletnek harangoztak.

Borítókép: A Szent István-díjas Pozsgay Imre egykori államminiszter (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Pilhál György - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Mozaik (83) Nézőpont (1) Vetítő (30) Gazdaság (699) Heti lámpás (306) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (6) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (535) Tereb (146) Mondom a magamét (7429) Mozi világ (440) Életmód (1) Jobbegyenes (2764) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1309) Történelem (17) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Flag gondolja (36) Belföld (10) Politika (1582) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>