Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
7c7bb36fa15f06e4a51149a5690a04c5.jpg

GFG a Centrális Erőtérben: Mesterterv

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Van itt egy mesterterv. Meg van itt néhány kitiltott. Köztük Mary Landrieu, demokrata szenátor, aki egyike annak a kilenc amerikai kormányzati tisztviselőnek, akiknek Oroszország az amerikai szankciókra válaszul megtiltotta Oroszországba utazását.

Landrieu, a Szenátus Energia és Természeti Erőforrások Bizottságának frissen kinevezett elnöke, büszkén nyilatkozott kitiltásáról: „A Putyin általi szankció kitüntetés számomra és az általam képviselt emberek számára. Ez csak arra ösztönzött, hogy megkettőzött energiával igyekezzek növelni a hazai energiatermelést az USA-ban, és Amerikát a globális energiaexport vezetőjévé tegyem.” Az amerikai energiaforradalom a világ geopolitikai térképének radikális átszabására vállakozik  - ahogy azt egy forradalom általában teszi: kíméletlenül.

Landrieu tolmácsolásában ez annyit tesz, hogy „az utolsó dolog, amit Putyin és a cimborái akarhatnak, hogy az USA-val kelljen szembenézniük az energiaversenyben.”

Tudjuk, hogy a palagáz-forradalomnak köszönhetően az Egyesült Államok gázimportőrből exportőrré válik. Azt is tudjuk, hogy a megjelenő gáztöbbletet el is kellene adnia valahol. Ázsiában ugyan a gáz ára közel másfélszerese az európaiénak, de oda a nagyobb földrajzi távolság miatt többe is kerül elszállítani az amerikai gázt. Ráadásul Ázsiában az USA szövetségesének számító Katar és majd Ausztrália is fontos beszállítónak számít majd. Ez a helyzet viszont nem áll fenn Európában. Míg azonban a nyugat-európai és dél-európai gázellátás viszonylagosan diverzifikált, addig Kelet-Közép-Európa gázellátásának mintegy 70-80%-át a Gazprom biztosítja. Ami azt jelenti, hogy itt bizony monopolhelyzet van. Aki viszont monopolhelyzetben van, az uralja is a piacot.

Aki meg akarja ingatni ezt a pozíciót, annak azt kellene elérnie, hogy a Gazprom ne vagy csak nagyon költségesen tudjon gázt szállítani a térségbe. És ez az a pont, ahol az amerikai palagáz üzlet és az USA geopolitikai érdekei találkoznak.

A monopólium megtöréséhez az USA-nak három ponton kellene beavatkoznia. Először is befolyása alá kellene vonnia Ukrajnát, vagyis a gáz tranzitdíjának manipulálásával ellehetetleníteni a térség Gazprom általi ellátását. Másodszor, meg kellene akadályoznia a Déli Áramlat megépítését. Harmadszor, az USA-nak egyértelmű érdeke megakadályozni, hogy a MOL többségi tulajdonában lévő horvát olajtársaság, az INA a Gazprom tulajdonába kerüljön. Csak így nyilna meg a lehetőség ugyanis az adriai úgynevezett LNG terminálok megépítésének, amelyek nélkülözhetetlenek a térség relatíve olcsó cseppfolyós gázzal való ellátásában.

Három az amerikai igazság, ez lenne tehát a három lépésből álló mesterterv. A cél pedig világos: monopóliumváltás. Persze, ezek egyenként is kemény feladatot jelentenek, nemhogy együtt a három. Ám amerikai nézőpontból nézve mégis racionális stratégia lépéseket tenni a cél elérése érdekében, mivel siker esetén az orosz monopóliumot felválthatná a térség gázellátásának amerikai kontrollja. S akkor már az sem számítana, hogy az amerikai cseppfolyós gáz Európába szállításának határköltsége magasabb mint a Gazprom által megszabott ár. Verseny hiányában ugyanis Amerika mondaná meg, hogy mennyi is legyen az a bizonyos gázár.  

A gazdasági és geopolitikai érdek tehát egymást erősíti, a mesterterv középpontjában viszont ott áll Magyarország.

Mindaz, ami most a szemünk előtt zajik, a megválasztott eszközök – a Magyarországgal szemben is alkalmazott kitiltás gyakorlata – akár úgy is értelmezhető, mint az elbizonytalanítás stratégiája. Elbizonytalanítani a térség rebellis szereplőjét, Magyarországot az orosz gáz irányába történő elköteleződéstől.

S miért is ne élhetne Amerika ennek érdekében a politikai nyomásgyakorlás különféle eszközével? Aki ugyanis a célt akarja, annak akarnia kell az eszközöket is.

Ez a(z energia)forradalom első parancsa.

A bejegyzés a Napi Gazdaságban 2014. december 1-én megjelent ]]>cikk]]> rövidített változata.

]]>http://gfg.blog.hu/]]> - G.Fodor Gábor

G. Fodor Gábor Századvég Stratégiai Igazgató - Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó. Ennek a szerepnek van hagyománya és előképe, de nincs kortárs kontextusa. Az a cél, hogy legyen.

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Mozaik (83) Flag gondolja (36) Egészség (50) Mozi világ (440) Sport (729) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Kultúra (9) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Mondom a magamét (7708) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Jobbegyenes (2823) Nagyvilág (1310) Szépségápolás (15) Belföld (11) Gazdaság (713) Heti lámpás (322) Tereb (146) Politika (1582) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>