Ma 2022 december 01. Elza napja van. Holnap Melinda, Vivien napja lesz.
77a4f49372c5ac855e1ded14e4547df7.jpg

Frei Tamás - Robotkezek és amerika

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A robotok fogják legyőzni a kínaiakat! Nem vicc, Amerikában egyre többen hisznek ebben. Az amerikaiakat minden hónapban sokkolja a Kínával szemben képződő sokmilliárd dolláros kereskedelmi deficit, úgyhogy most már tényleg szeretnének is tenni ez ellen valamit.

Hát majd a robotok megoldják. Mert ha sikerülne okos, értelmes, csak áramot fogyasztó robotokat fejleszteni, akkor többé nem vándorolnának Kínába a munkahelyek. Akkor már semmit sem érne az olcsó kínai munkaerő, mert a hazai, az amerikai robotmunka annál is olcsóbb lenne. Az persze más kérdés, hogy mit használna ez Amerikának, hiszen több munkahely ettől még nem keletkezne, legfeljebb csak robotmunkahelyek. Kínának persze rosszabb lenne, és az azért – sokak szerint – már fél siker!

Obama elnök, mert Amerikában tényleg nem viccelnek, épp most hagyott jóvá egy százmilliárd forintos kutatási alapot a Carnegie Mellon Egyetem számára Pittsburghben. A cél világos: félre kell tenni a robotfejlesztés évtizedek óta mániákusan hajszolt célját, a mesterséges intelligencia létrehozását. Amerikának nem gondolkodó, értelmes robotok kellenek, hanem szorgalmas munkáskezek. Akarom mondani, robotkezek. Az amerikai költségvetés mostantól csak gyorsan dolgozó robotkarok kísérleteit hajlandó finanszírozni.

A cél pedig, hogy az eddiginél százszor olcsóbbá váljanak ezek a robotvégtagok (akkor lesznek ugye versenyképesek a kínai élő munkáskarokkal), de a tempójuk is gyorsuljon. Amerika ötvenszeres sebességet akar, mert például a Berkeley Egyetemen kifejlesztett vasalórobot szépen dolgozik ugyan (még a gyűrődéseket is kisimogatja), de mégsem jár elég gyorsan a keze (messze van még a kínai emberi tempótól, hát jahh.)

Az már csak hab a tortán, hogy amerikai tudósok szerint a robotok győzelmét az okostelefonoknak köszönhetjük majd. A robotujjakra ugyanis a legújabb készülékek érintőképernyőjét fogják ráhúzni. Ezzel a milliméterpontos felületérzékenységgel viszont már a kínai kéz, az emberi bőr sem lesz képes versenyezni. A tervek szerint az okostelefonok képernyőanyagával bevont robotkéznek négy ujja lesz csak, mert neki annyi is elég. Nekünk, korcs, érzéketlen ujjú embereknek viszont most még ötre van szükségünk!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1304) Szépségápolás (15) Gazdaság (669) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (15) Autómánia (61) Belföld (8) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (516) Politika (1581) Jobbegyenes (2485) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (260) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Vetítő (30) Sport (729) Mondom a magamét (6468) Egészség (50) Gasztronómia (539) Tereb (142) Mozaik (83) Tv fotel (65) Flag gondolja (33)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>