Ma 2024 május 18. Erik, Alexandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.
0d6f89424ed944a919f27bf55a3703e5.jpg

Frei Tamás: Rabkönyvtári klasszikusok

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„Vagyis, aki mondjuk 300 napon keresztül regényt ír, az 450 nappal korábban szabadul.”

Mint a mesében. Romániában egy furcsa törvény értelmében meseszerű egyszerűséggel lehet a börtönben letöltendő büntetések időtartamát csökkenteni. A szocializmus átnevelő képességét sejtető és a Ceausescu-rezsim szellemét idéző szabállyal eredendően az lehetett a törvényhozói szándék, hogy aki hajlandó a börtönben művelődni és szellemi munkát végezni, az „értelmesebbé” válva gyorsabban térhessen vissza a társadalomba. Ezért azok az elítéltek, akik szellemi tulajdont hoznak létre, értsd, könyvet írnak, azok cserébe minden írással töltött napért másfél nappal csökkenthetik a büntetésük idejét.

Vagyis, aki mondjuk 300 napon keresztül regényt ír, az 450 nappal korábban szabadul.

Ez visszafelé számolva azt jelenti, hogy hatvan százalékkal csökkenthető a kiszabott büntetés ideje. Plusz a jó magaviselet.

Ez a törvény máig érvényben van Romániában.

Így történhetett az a meseszerű eset, hogy az utóbbi évek egyik legkorruptabb, és valóban rács mögé is kerülő román oligarchája, aki pénzmosásért, adócsalásért és befolyással üzérkedésért került börtönbe, mindössze 322 napig maradt ott. A 62 éves George Copos, aki román ifjúkommunista vezetőből lett sütőipari mágnás, aztán még gazdasági területeket felügyelő miniszterelnök-helyettes is, miközben érzékelhetően inkább a saját gazdagodásával volt elfoglalva, semmint a közjóval, összesen négy könyvet írt a 322 börtönben töltött nap alatt. Ráadásul nem is akármilyeneket.

Az egyiknek például igen mély történészi ismereteket sejtető címe van egy olyan szerző tollából, aki bevallottan soha nem olvasott könyvet azelőtt, hogy börtönbe került. „A házassági kapcsolat mint hatalompolitikai eszköz a román királyok uralkodása idején a 14–16. században” – ez az egyik börtönnapcsökkentő iromány hosszú és nagyon tudományosan hangzó címe.

A probléma csak az, hogy a kelet-európai régió politikusaitól egyre megszokottabb módon, a jelek szerint ez is plágium. A milliárdos üzletember ugyanis tudományos értelemben csak odáig jutott el, hogy szorgalmasan, szó szerint naphosszat másolgasson létező és a romániai börtönkönyvtárban fellelhető munkákból. Az eredeti szakkönyv szerzője most viszont bejelentkezett, hogy a mű igazából az övé, nem pedig a milliárdosé, aki a börtönből szabadulva épp a kiadására készült. Értelemszerűen saját pénzből.

Futja neki, mert összesen csak 690 ezer dollárt kellett visszafizetnie a román államnak. A gyanús körülmények között felhalmozott 420 millió dollárból, tehát több mint százmilliárd forintból ezt szerintem elég könnyedén megtette. A kérdés most az, hogy kap-e a szellemi tulajdon ellopásáért újabb börtönbüntetést, és ha igen, akkor le kell-e töltenie azokat a napokat is, melyeket épp a plágium miatt engedtek el neki.

A román kormányfő, Victor Ponta annyival van jobb helyzetben, hogy bár őt is gyanúsítják egy disszertáció ellopásával, vagyis plágiummal, sőt a bíróság félrevezetésével, pénzmosással és adócsalással is, „legalább” védi a parlamenti többség által megerősített mentelmi jog.

A 14. századi román hatalompolitika szakértője viszont ilyen egyszerűen nem ússza meg. Ő kénytelen a mai hatalmi rendszer furcsa törvényei között lavírozni. A jelek szerint azért megy neki…

Frei Tamás - metropol.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Tereb (146) Autómánia (61) Vetítő (30) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Gazdaság (709) Kultúra (9) Jobbegyenes (2804) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7603) Sport (729) Mozaik (83) Történelem (18) Belföld (11) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1582) Egészség (50) Flag gondolja (36) Heti lámpás (313) Nagyvilág (1310) Irodalmi kávéház (537) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>