Ma 2022 november 30. András, Andor napja van. Holnap Elza napja lesz.
76a3a0ee45af208c9f3c29dccadfd955.jpg

Frei Tamás: Menekültügyi patthelyzet

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nehéz megtalálni a helyes szót. Képmutatás? Ellentmondás? Agyrém? Tisztesség? Európaiság?

Vajon miképp is lehetne leírni azt az olasz tengerpartoknál kialakult menekülthelyzetet, amivel egyre vitathatóbb módon küzd Európa?

Vegyük először a tényeket. A közelmúltban százezerszám landoltak Olaszország déli partjainál, főleg Szicíliában arab menekültek. Többségük háborús övezetekből érkezik, Szíriából, Irakból, Szudánból, és persze a menekültcsempészés fellegvárából, Líbiából. Kadhafi egykori országa ugyanis mára a totális káosz állapotába került, darabokra szakadt, rend és működőképes államigazgatás nélküli senki földjére kezd hasonlítani. Ezért lett Líbia az Európába vezető afrikai kiskapu. Semelyik másik szomszédos országból nem olyan egyszerű csónakba szállni, és Európa partjai felé indulni.

Líbiából ez sima ügy. Sőt! Amikor az olasz hatóságokat a kicsit álságos európai közvélemény egy tavalyi menekültkatasztrófa után (360-an fulladtak a tengerbe Olaszország partjainál) belekényszerítette abba, hogy forintra átszámolva havonta milliárdokért mentse a Líbiából érkező menekülteket, nos, utána pillanatok alatt megszerveződött a mostanra elképesztő méreteket öltő embercsempészet.

Azért írom, hogy kissé álságos volt a közvélemény, mert amúgy mást sem hallani, mint hogy Európát ellepik a túlnyomórészt arab, iskolázatlan, nehezen beilleszkedő menekültek. Közben mégis az lett a vége, főleg az Amnesty International nyomásának engedve, hogy az olasz határtengerészet már nemcsak Olaszország felségvizein cirkált és kereste az esetleg bajba kerülő menekülteket, hanem sokkal távolabb, a nemzetközi vizeken is mindenütt. Ezt hívták Mare Nostrum programnak. A végén az olasz repülőgépek és hadihajók már egészen a líbiai felségvizekig merészkedtek, és már ott vigyázni kezdtek a menekültekre, nehogy ismét tele legyenek az európai újságok a vízbe fulladt menekültek tragédiáiról szóló könnyfacsaró történetekkel. Így az embercsempészeknek már elég ócska ladikokban csak pár tíz kilométernyi, két Balaton szélességnyi távolságba elvinni a menekülteket, aztán szó szerint belelökni a nemzetközi vizekbe, hiszen az olaszok úgyis kimentik őket.

Eddig ki is mentették. Egy év alatt százezer arab érkezett a líbiai útvonalon keresztül Európába. A római kormány viszont képtelen volt velük bármit is kezdeni, és mivel a célország amúgy sem Olaszország volt, így aztán az olaszok lazán kezelték az európai előírásokat, nem regisztrálták ezeket a menekülteket az unió szabályai szerint (ujjlenyomatvétel és hasonlók) hanem inkább továbbengedték őket. Hadd fájjon mások feje miattuk! Amúgy, mivel illegális bevándorlókról van szó, az úgynevezett dublini egyesség szerint ezeknek a menekülteknek az érkezési országban, tehát Olaszországban kellene maradniuk.

Olaszország ráadásul (az olasz közvélemény nyomásának engedve) múlt pénteken leállította a Mare Nostrum akciót, helyette életbe lépett az uniós határ-ellenőrzési mechanizmus, a Frontex, ami ismét csak Európa partjainál, sok száz kilométerrel távolabb halássza ki az esetleg odáig eljutó menekülteket.
Magyarul és durván szólva, Brüsszel ezreket ítélt halálra, így próbálva véget vetni a kezelhetetlen menekültáradatnak. Embertelen döntés, vagy csak a józan ész diktálta lépés?

Frei Tamás - metropol.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1304) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (15) Egészség (50) Politika (1581) Irodalmi kávéház (516) Gazdaság (669) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2483) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (6463) Flag gondolja (33) Szépségápolás (15) Tereb (142) Sport (729) Kultúra (6) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Belföld (8) Heti lámpás (260) Életmód (1) Tv fotel (65) Vetítő (30) Autómánia (61) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>