Ma 2022 október 04. Ferenc napja van. Holnap Aurél napja lesz.
1774f22f0d6e467b4ebdf33bbe6c7b02.jpg

Frei Tamás - Lengyel példa

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A lengyelek ereje. Egyre többször és többet beszél erről a nyugati világ – főleg Európa. A negyvenmilliós Lengyelország növekvő tekintélyéről.

Személy szerint pedig Donald Tusk miniszterelnök befolyásáról. Mint ahogy Magyarország esetében is összemosódik Orbán Viktor és az ország. Sokszor kérdezzük mi is magunktól, hogy vajon őt éri kritika és dicséret, vagy minket, magyarokat? Külföldi ismerőseinket faggatjuk erről, így aztán pontosan értjük Donald Tusk és Lengyelország megítélésének „összemosódását”. Nem szeretjük persze észrevenni az ő európai presztízsét, amiért a lengyeleké lett az a szerep, amelyet a szívünk mélyén magunknak, magyaroknak szántunk.

Annyira nem akarjuk tudomásul venni az elmúlt évtized lengyel felemelkedését, hogy például a közelmúltban a visegrádi országok (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) vezetőinek varsói csúcstalálkozója kapcsán a magyar média finoman megfeledkezett arról az apróságról, hogy a német kancellár és a francia elnök nem is a visegrádiak miatt érkezett Varsóba. Szép és befolyást sugárzó fotók készülhettek a kelet-európai kormányfők és Angela Merkel, valamint Francois Hollande megbeszéléséről, pedig az csak egy protokolláris rövid program volt.

A német kancellár és a francia elnök valójában egy másik lengyel szövetség, az úgynevezett weimari hármak csúcstalálkozója miatt tartózkodott Varsóban. A német–francia–lengyel összefogás majdnem kétszázmillió európait ernyője alá borító, szintén Donald Tusk szerepét kihangsúlyozó megbeszélésére érkeztek. A lengyel kormányfő ugyanis azt a csúcstalálkozót épp arra a napra időzítette, amikorra a visegrádiakat a lengyel fővárosba hívta. Összehozott mindenkit. A Keletet a Nyugattal.

Európában a mi régiónkból őt veszik észre, őt tartják olyan erős víziójú vezetőnek, akinek a szavát meg kell hallani Párizsban és Berlinben is. A történet tíz évvel ezelőttre nyúlik vissza.  2003-ban az akkori amerikai védelmi miniszter, Donald Rumsfeld száját hagyta el az a mondat, amely a régi és az új Európa felosztásáról beszélt. A régin ő Nyugat-Európát értette, amely nem követi Amerikát (például az iraki háborúba), az újon pedig Kelet-Európát. Akkoriban ezért kezdett Lengyelországban kiépülni az az amerikai rakétavédelmi rendszer, amely azóta is irritálja az oroszokat.

Most viszont változik a világ. Az Obama-kormány épp a napokban döntött úgy, hogy a lengyel területekre szánt rakétákat átviszi Alaszkába, mert Amerika biztonsági érdekei most már ezt diktálják. Washington figyelme Ázsia felé terelődik, Kína és Észak-Korea izgatja, a Csendes-óceán térsége. Nem pedig az atlanti szövetség, a NATO és Európa védelme.

Magunkra maradunk mi, európaiak, és már csak ezért is sokkal szorosabban kellene összefognunk, mint korábban. Nem befelé fordulni, egymással hadakozni, hanem ernyőket építeni, újraírni a régi és az új Európa viszonyát. Ezt az irányt, ezt a szükségszerűséget a mi térségünkben a lengyel kormányfő látta meg a leggyorsabban és világosan. Ezért lett ő a nyugatiak legtekintélyesebb szövetségese Kelet-Európában. Ő a mi szóvivőnk, ha tetszik, ha nem. Ideje lenne észrevenni és kezet rázni vele.

Kapcsolódó anyagok:

Frei Tamás - metropol

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (6349) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (142) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Heti lámpás (260) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (514) Nagyvilág (1464) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Történelem (15) Belföld (8) Mozi világ (440) Politika (1581) Életmód (1) Mozaik (83) Vetítő (30) Jobbegyenes (2432) Gazdaság (667) Sport (729) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (33) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>