Ma 2023 szeptember 24. Gellért, Mercédesz napja van. Holnap Eufrozina, Kende napja lesz.
2f325b23122e35c5b23920b8244ddcd1.jpg

Frei Tamás: Két elfelejtett tavalyi hír

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Átláthatatlan és sokszor értetetlen. A világsajtó mélyebben gondolkodó része ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illeti a tavalyi évre vonatkozó visszatekintéseket.

Átláthatatlan és gyakran érhetetlen, hogy miből miért is lesz hír. Mit és miért kap fel az újságírók többsége, tesz címlapra, és aztán rágcsál néha heteken át. 2014-ben például az Ebola, a gázai konfliktus, a skóciai népszavazás és még jó néhány olyan külpolitikai hír ömlött ránk hevesen és intenzíven, melyeknek aligha lesz hosszú távon következményük.

Miközben – és ez a jegyzet most erről szólna – észre sem vettünk, de legalábbis méltatlanul a süllyesztőbe küldtünk olyan híreket, melyek mindannyiunk életére hatással lehetnek az elkövetkező években. Végigböngészve néhány elemzést, úgy tűnik, hogy volt két olyan esemény és hír, amelyre a mögöttünk hagyott évben komolyabban illett volna figyelnünk.

Engem mindkettő meglep. Abban az értelemben mindenképp, hogy utánaolvasva most már magam is úgy érzem, hiba volt nem beszélni róluk többet.

A német lapszerkesztők, és részben az amerikaiak is, az általuk csak „vízüzemű” autónak nevezett Toyota gépkocsit tartják 2014 legigazságtalanabbul elfelejtett hírének. A magyar fordításban leginkább hidrogénmeghajtású autónak nevezett és Kaliforniában a napokban piacra dobott gépkocsi forradalmasíthatja az emberiség közlekedését. Húszévnyi kísérletezés, fejlesztés és számtalan újítás áll a vízből kinyert hidrogénnel üzemelő autó koncepciója mögött. Az olajlobbira, az elektromos autógyártásra és még számtalan óriásbizniszre veszélyt jelentő, 15 millió forintért árult Toyotákat nemsokára követi több másik modell is. A kipufogócsőből csak vízpárát lehelő, lényegében vízzel hajtott, és egyszeri feltöltéssel 500 kilométert megtenni képes autók futurisztikus álmának megvalósulását évtizedekig várta a világ, aztán amikor megszületett, észre sem vettük. Vajon miért?

Mint ahogy elkerülte a figyelmünket a világ két médiaóriásának, a Facebooknak és az Apple-nek a bejelentése is arról, hogy hajlandók kifizetni szorgalmas női munkatársaik petesejt-lefagyasztását. A cégek szándéka egyértelmű: azt szeretnék, hogy az alkalmazottak ne menjenek el korán szülni, ne okozzanak ezzel költséget a vállalatnak, hanem inkább dolgozzanak hosszú évekig szorgalmasan. A „biológiai óra” ketyegése innentől kezdve már nem számít, mert gyereket majd akkor szül a sikeres nő, amikor már van elég pénze, stabil karrierje és elegendő megtakarítása.

Ha esetleg már túl idős lenne a kockázatmentes terhességhez, akkor legfeljebb béranyát vesz igénybe. A hírt elemző szociológusok a sikeres és független nyugati nők köreiben valós „tömegigényt” éreznek erre a lehetőségre, mert szerintük nők tömegei élnének ma már inkább így. Választanák szét a szex örömét és az utódnemzést, csak valaki fizesse ki ennek a költségét.

A feledés homályába vesző hír mögött ott lappang az a komoly társadalmi mozgás, amely a karrierre törekvő nők esetében a tárgyalások naptárba beírt ütemezéséhez teszi hasonlóvá a gyerekszülési terminus időzítését is.
Szép új világ, amit valahogy nem akartunk észrevenni 2014-ben!

Frei Tamás - metropol.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Belföld (10) Gazdaság (689) Kultúra (6) Mondom a magamét (7091) Autómánia (61) Történelem (16) Gasztronómia (539) Sport (729) Tereb (145) Heti lámpás (276) Mozaik (83) Flag gondolja (34) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2680) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1581) Szépségápolás (15) Egészség (50) Irodalmi kávéház (529) Vetítő (30) Nézőpont (1) Nagyvilág (1309)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>