Ma 2020 február 24. Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.
87c31e2f0f5a81d1c92e6309e4a7d37a.jpg

Frei Tamás - Generációs szakadékok

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„A jéghegy csúcsát, egy ilyen bírósági pert nézve akár úgy is tűnhet, hogy a »nekem minden jár« társadalma súlyos konfliktusok elé néz.”

A történet kezdete akár még szokásosnak is tekinthető. Családterápiák egyre tipikusabb esete világszerte a 18-at betöltő gyerek „kategorikus” felnőtté válása és az ezt kísérő konfliktus. Amikor a 18. születésnapot követően neki már ne mondják meg a szülei, hogy mit is csináljon, mert ő felnőtt, és igenis azt tesz az életével, amit akar. Mert ez az ő élete. 

Sőt, valószínűleg sok helyütt még az is előfordul, ami egy ilyen családi vitát követően tavaly New Jersey-ben történt. Rachel Canning épphogy csak elfújta a gyertyát a születésnapi tortán, máris belekiabálta a szülei arcába, hogy ő bizony nem fog itt takarítani, meg akkor hazajönni, amikor a szülei akarják, és amúgy is azzal jár, akivel ő akar, úgyhogy csesszék meg. Aztán becsapta maga mögött az ajtót, és elment a legjobb barátnőjéhez.

Aznap nála aludt, és azóta is folyamatosan. A történet innentől kezdve már tényleg nem a szokásos, és reméljük, nem is lesz az, bár egyre több jel utal rá. A részleteket egy e heti bírósági tárgyalás jegyzőkönyvéből ismerjük. Rachel ugyanis beperelte a saját szüleit. Nem is így történt, ő nem önszántából ment el, a szülei mondták, hogy takarodjon, miután állandóan zaklatták, hogy miért ezzel meg azzal a fiúval jár, meg hogy miért nem sportol többet, és eszik kevesebbet, bla-bla-bla.

Úgyhogy fizessenek. Rachel beperelte a saját szüleit felnőtt-tartásért. Heti 650 dollárt, havi körülbelül 600 ezer forintot akar kapni. Ez az ő igénye! Merthogy drága ám az élet, az ő szintjén biztosan, és ezt most már tudja. Rachel magániskolába jár, költséges egyetemre akar menni, de (ezt már a szülei állítják) nem tanul elég szorgalmasan ahhoz, hogy ösztöndíjat kapjon. Nem is lehetett nyugodtan tanulni abban a légkörben (ez Rachel válasza), ezért kellene a szüleinek az ő magántaníttatását „büntetésből” kifizetniük. De hát van pénzük, ő ezt is tudja. 

A rendőr apuka összeomolva ült a bírósági tárgyaláson. A tíz évet öregedett anyuka lefogyva, ráncos arccal sírdogált. A csinosan felöltözött 18 éves Rachel viszont kisimult arccal dölyfösen nevetgélt. Pár éve még pomponlány volt az iskolában, körülrajongott cheerleader a gimnáziumi focimeccseken, láthatóan tudja, miképp is kell a figyelem középpontjában viselkedni.

Reménytelen eset, mondja róla a bírósági tárgyalást figyelő újságírók többsége. „Elrontott, elkényeztetett és félrenevelt személy” – állítja róla a bíróság kirendelt szakértője, miután szabályos nyomozást folytatott Rachel korábbi és jelenlegi iskoláiban. 

Az eset rendkívül érdekes, számtalan szempontból nagyon tanulságos. A 18 éves lány ügyvédeit például (eddig hárommillió forint) a legjobb barátnő apukája fizeti. Miért is? Rachel most már vagdalkozva szexuális zaklatással vádolja az apját, hiszen Amerikában ez a kártya elég jól működik. Egy olyan társadalomban, ahol az elfelejtett mozisztárok rendszeresen visszaküzdik magukat a címoldalra a szüleik állítólagos zaklatásáról tett „vallomásaikkal”, ott ez bizonyítottan működik.

A jelek szerint most már tényleg nincs határ. A jéghegy csúcsát, egy ilyen bírósági pert nézve akár úgy is tűnhet, hogy a „nekem minden jár” társadalma súlyos konfliktusok elé néz. A legújabb generációs szakadék mélyebbnek tűnik a szokásosnál!

Frei Tamás - metropol

Kapcsolódó anyagok:

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (1692) Tv fotel (65) Belföld (5) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1446) Politika (1571) Kultúra (4) Vetítő (37) Rejtőzködő magyarország (171) Történelem (13) Életmód (1) Egészség (50) Mozaik (42) Szépségápolás (15) Heti lámpás (233) Mondom a magamét (4332) Irodalmi kávéház (479) Gazdaság (638) Mozi világ (440) Flag gondolja (33) Sport (729) Tereb (139)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>