Ma 2021 október 25. Blanka, Bianka napja van. Holnap Dömötör napja lesz.
6517faa222340abd0486a141cf05d75b.jpg

Frei Tamás - Generációs ellentétek

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Talán kellene erről beszélni egy olyan országban, ahonnan félmillió fiatal már távozott, és minden második azt mondja, hogy el akar menni.

Magyarországon nem sokat hallani róla, de manapság sok országban heves vita zajlik arról, hogy miképp kellene a választójogot a mai világ követelményeihez igazítani. A teledemokráciák (értsd: a 15 másodperces tévémegszólalások szintjére lebutított információáramlás) és a 4-5 éves kormányzati ciklusok populista lépéseket kikényszerítő, de a hosszú távú, szükséges reformokat meggyilkoló politikai rendszere reformra szorul – ezt sokan látják világszerte.

Mi az elmúlt időszakban láttunk Magyarországon egy kísérletet (a regisztráció bevezetése – ha az egyáltalán erről szólt), de elmaradt a vita, és elmaradt a világban felbukkanó más alternatívák bemutatása.

Most és itt csak egy olyanról írnék, ami legalább annyira provokatív, mint amilyen a választók egy részét biztosan „kizáró” magyar regisztrációs rendszer lett volna.

Szavazati jogot a gyerekeknek! – így lehetne egy mondatban a lényeget összefoglalni. A nyugati világban ugyanis azt a problémát érzékelik egyre többen, hogy a mindenhol nagyon aktív „őszülő szavazók” (értsd: nyugdíjasok) felé torzul a populáris politikai döntéshozatal. A gyerekek, a feljövő generációk szempontjai hátrébb sorolódnak, pedig ők még hat-hét évtizedet élnek majd abban az országban, ahonnan a nyugdíjasok egy-két évtizeden belül „távoznak”. 

Tudom, hogy első hallásra durván hangzik ez a realitás, de elég csak a hétvégi MSZP-nagygyűlés fotóin megnézni az ottani résztvevők életkorát. És elég csak a Fidesz politikáját figyelni, mit lépnek az egyetemistákkal, oktatással, és közben mit tesznek a nyugdíjasokért, illetve tesznek-e bármit is a nyugdíjasok kárára. 

Talán kellene erről beszélni egy olyan országban, ahonnan félmillió fiatal már távozott, és minden második azt mondja, hogy el akar menni.

Főleg, hogy a problémát először egy magyar tudós ismerte fel, még a 80-as években. Paul Demeny (Demény Pál) egy Magyarországon született amerikai kutató. A nemzetközi szociológia, honorálva az ő teljesítményét, „Demény-szavazatnak” hívja azt a koncepciót, amit a 80-as években, a csökkenő európai népesedési adatok problémájára rávilágítva dolgozott ki.

Demény Pál azt ismerte fel, hogy az elöregedő társadalmak csapdába esnek, mert a fiatalok azzal szembesülnek, hogy el kell tartaniuk az egyre csak növekvő idős korosztályt, de közben gyereket is kellene vállalniuk, újabb teherként. Ebben az értelemben van egy pont, amikor a terhek már akkorák, hogy nem vállalnak több gyereket, és így még inkább elöregszik a társadalom, még nagyobb terheket téve a fiatalok vállára, akik jobb híján (mert a szavukat nem akarják meghallani) kimenekülnek a helyzetből. Ettől is lett London az egyik legnagyobb magyar város az elmúlt években.

A manapság zajló nemzetközi vita egyik leghangosabb alakja, a kanadai Miles Corak, továbbgondolva Demény teóriáját, azt javasolja, hogy az adófizető anyukáknak (tehát nem a segélyből élő nagycsaládosoknak) a sajátjukon kívül annyi szavazatuk legyen, mint ahány gyerekük. Hiszen az anyai ösztön a legaktívabb abban az értelemben, hogy aggódik a gyerekei jövőjéért, így az anyukák gondolkodásában jelentkezik legaktívabban ez a szempontrendszer – oktatás, egészségügy stb. Ugye, ne soroljam fel az összes aktuális magyar belpolitikai vitatémát?

Frei Tamás - metropol.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Tereb (138) Történelem (14) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (255) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (506) Sport (729) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Belföld (6) Nagyvilág (1463) Mondom a magamét (5656) Egészség (50) Vetítő (30) Gazdaság (662) Életmód (1) Autómánia (61) Politika (1578) Jobbegyenes (2133) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (33)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>