Ma 2020 október 27. Szabina napja van. Holnap Simon, Szimonetta napja lesz.
b34a01e334fac96851dd75899dae0327.jpg

Frei Tamás - Dögkeselyűk Ciprus egén

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A bankvilág dögkeselyűi Ciprus egén köröznek – ez lehetne a legújabb fejezetcím a nemzetközi pénzipar történetében.

A külföldi lapokban használt „pénzipar” kifejezés híven tükrözi azt az elképesztő helyzetet, amelybe a ciprusi bankárok navigálták az alig egymillió lakosú földközi-tengeri szigetországot. Az elmúlt évtizedekben a ciprusi gazdaság húzóágazatává vált az adóelkerülés, még ha az ottani bankárok ezt vissza is utasítják. Ciprus nem adóparadicsom, mondják ők, hanem „offshore pénzügyi központ”. A mostani összeomlás előtt Cipruson 320 ezer külföldi cég jutott 860 ezer lakosra. Ezek regisztrált összvagyona elérte a szigetország éves gazdasági teljesítményének a nyolcszorosát. Így néz ki közelről a „pénzipar” – most már tudjuk.

Tanulságos történet, főleg, hogy a világ tele van hasonlókkal, de még Európa is. A szintén eurót használó Máltán a külföldiek beparkolt pénzei például elérik a GDP kilencszeresét, Luxemburgban (ott is euró pörög) a huszonkétszeresét. Ráadásul most épp ez a két ország játssza a legaktívabb szerepet a ciprusi „szolgáltatásokban” csalódó üzletemberek elcsábításában. A nemzetközi sajtó tele van azokkal a levelekkel, melyeket ugyan bizalmasan küldenek máltai és luxemburgi bankárok, de valahogy most mégis az újságok címoldalán végzik. Biztonságot és stabilitást, kiszámítható pénzügyi szolgáltatásokat ígérnek azoknak a befektetőknek, akik a pénzük felét épp ezekben a napokban bukják el Cipruson.

A jelek szerint tehát aligha fog változni bármi is. Hiába büntetett az Európai Unió egy egész országot azért, hogy súlyos csapást mérhessen a pénzüket Cipruson milliárd eurós szinten ki-, át- és keresztülmosó orosz adóelkerülőkre, minden ott folytatódik majd, ahol abbamaradt. Mint amikor letartóztatják az egyik maffiavezért, akinek azonnal a helyére lép a másik. Málta, Luxemburg, Svájc, Dubaj, Szingapúr, a Kajmán-szigetek, hogy csak néhányat említsek az elmúlt napokban Ciprus egén dögkeselyűként feltűnt „adóoptimalizáló” helyszínek közül.

Sőt, már mi magyarok is sorban állunk. Ahogy hallom, a háttérben elkezdődtek az egyeztetések a magyar adótanácsadó cégek vezetői között, hogy miképpen is kellene egységesen fellépni ahhoz, hogy a ciprusi prédából mi is megkaparintsunk valamicskét. Legalább néhány lehulló morzsát. Az ugyanis már első pillantásra világos, hogy Ciprus most két fronton is összeomolhat. Nemcsak a bankszektor iránti bizalom zuhan össze, és keresik majd a helyüket másik országban a milliárdok, hanem az igazi vonzerő, az alacsony adórendszere miatt céghelyszínként remeknek tartott Ciprus imázsa is tönkremehet. Persze már eddig sem kellett ott tartani a pénzt ahhoz, hogy valakinek Cipruson legyen bejegyezve a cége, és élvezhesse az adóelőnyöket. Az ott regisztrált magyar cégek ezért is úszták meg a nagyobb bajt, hiszen ciprusi vállalataik pénze feltehetően már régóta svájci bankokban pihen. Főleg ugye, amióta a céges nyereségadó Magyarországon mindössze 10 százalék. Hiszen azóta például az amerikaiak szemében már mi is offshore-országnak számítunk.

Van tehát esély. Keselyűként belenyúlni a tutiba. Már csak ezért is vicces, amikor szitokszóként offshoroznak egyesek egy Magyarország nevű, az alacsony adói miatt félig-meddig offshore-országban.

metropol.hu - Frei Tamás

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1571) Jobbegyenes (1877) Gasztronómia (539) Gazdaság (653) Mondom a magamét (4877) Kultúra (6) Belföld (5) Történelem (14) Nagyvilág (1452) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (491) Vetítő (37) Flag gondolja (33) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (171) Mozaik (83) Autómánia (61) Tereb (140) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (244) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>