Ma 2020 október 31. Farkas napja van. Holnap Marianna napja lesz.
1cf843d33237d1349db37ef456c82cee.jpg

Frei Tamás - Az FBI kiüti Muhammad Alit

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ötven éve történt. 1964 februárjában, méghozzá itt, Miamiban. A huszadik század egyik legfontosabb sporteseménye.

Abban az értelemben mindenképpen fontos, hogy az utórezgései már nemcsak a sportról szóltak, hanem a politikáról, a polgárjogokról, a feketék egyenjogúságáról, a vietnami háborúról, és még sok minden másról is.

Muhammad Ali ötven évvel ezelőtt „sokkolta a világot”. Akkor legalábbis sokként tekintettek arra a bokszmeccsre, melynek a végén az alig ismert Cassius Clayt, a későbbi Muhammad Alit hirdették ki győztesként a korabeli király, a rettegett és verhetetlennek gondolt Sonny Lisbon ellen.

Ezen a héten Amerika szinte minden fontos adója, műsora, újsága és késő esti talkshow-sztárja Muhammad Aliról és erről a meccsről beszélt. Hogy a huszadik századi Amerika történelmét miképp is alakította át a pillanatok alatt hőssé váló Cassius Clay. Aki szinte azonnal bejelentette, hogy csatlakozik a híres polgárjogi harcos, Malcolm X radikális afroamerikai szektájához, az Iszlám Nemzetéhez. Áttért a muzulmán hitre, nevét Muhammad Alira változtatta, és elkezdődött az ő történelme.

Megtagadta a bevonulást, elszökött a vietnami háború elől. Letartóztatták, ötéves börtönbüntetést kapott, és így a sportkarrierjéből kihagyni kényszerült a legjobb éveket. De aztán mégis visszaengedték a ringbe, és megint győzött. Tíz évvel a Miamiban aratott „sokkoló” győzelem után, 1974 októberében visszaszerezte a világbajnoki övet.

Azóta Muhammad Ali az a legenda, akinek mi, magyarok többségünkben ismerjük. Amerikának is az, a képmutatóbb felének éppúgy, mint a többieknek. A feketék egyenjogúsága, részben Alinak köszönhetően, állítólag már régen győzött. De lehet, hogy csak papíron.

Itt van például az e heti csavar. Vajon ki és miért döntött úgy, hogy az FBI épp ezekben a napokban teszi hozzáférhetővé azokat az évtizedek óta titkosított aktákat, majdnem ezeroldalnyi dokumentumot, melyek lényegében arról szólnak, hogy a maffia állt Muhammad Ali legendás és sokkoló győzelme mögött. Az egész meccs bunda volt. Állítólag. Az FBI egykori rettegett és számtalan amerikai elnököt túlélő vezetője, J. Edgar Hoover tartotta kézben az ezzel kapcsolatos nyomozást.

Tanúvallomások bizonyítják, hogy a korszak leghatalmasabb maffiavezére, Meyer Lensky és az ő Las Vegas-i embere, Ash Resnik állhatott Ali győzelme mögött. Resnik állítólag telefonon értesítette ismerőseit, nehogy Sonny Lisbon győzelmére fogadjanak, mert rengeteg pénzt bukhatnak vele. Sonny győzelmét hét az egyhez fogadták a bukmékerek. A tömeg ezért természetesen Sonny győzelmére, és Ali vereségére tette a pénzét, a maffia pedig sok millió dollárt kasszírozott. Hiszen ők Muhammad Alit játszották meg.

Hogy mennyit tudott erről Ali, egyelőre tisztázatlan. Az FBI-dokumentumok azt sejtetik, hogy a vesztest, a meccset a nyolcadik menetben feladó Sonnyt fizette le a maffia. Ali valószínűleg nem is kapott pénzt. Mindenesetre gyanús, hogy amikor egy évvel később újra megmérkőztek, Sonny az első menetben kiütéses vereséget szenvedett egy „szellemcsapástól”, ahogy akkoriban mondták.

Egy olyan Muhammad Ali-horogtól, amely állítólag egy szőlőszemet sem tudott volna kilapítani. Ali és a maffia. Amerika most épp bálványt rombol!

Frei Tamás - metropol.hu

Kapcsolódó anyagok:

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Történelem (14) Gasztronómia (539) Sport (729) Tereb (140) Nagyvilág (1452) Autómánia (61) Gazdaság (653) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Tv fotel (65) Jobbegyenes (1881) Szépségápolás (15) Vetítő (37) Kultúra (6) Belföld (5) Rejtőzködő magyarország (171) Életmód (1) Mondom a magamét (4884) Irodalmi kávéház (491) Mozaik (83) Mozi világ (440) Politika (1571) Flag gondolja (33) Heti lámpás (245) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>