Ma 2023 szeptember 24. Gellért, Mercédesz napja van. Holnap Eufrozina, Kende napja lesz.
7ebeb32db2e03d9d7f07346161e713b8.jpg

Frei Tamás: Az álmok és az egyetem

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Zuckerberg-hatás! Amerikában így hívják azt a jelenséget, amivel egyelőre nem tud mit kezdeni az ottani felsőoktatás. Évről évre egyre több diák hagyja ott diploma nélkül, idő előtt az egyetemet, és kezd valamilyen internetes vállalkozásba.

Elvégeznek pár évet csúcsegyetemeken, a Harvardon, a Stanfordon, esetleg Berkeley-ben, aztán már próbálnak is a Facebook kitalálója, Mark Zuckerberg nyomdokaiba lépni. Vagy éppen Bill Gatesébe, hiszen anno a Microsoft alapítója is abbahagyta az egyete­met. Mint ahogy az Apple atyja, Steve Jobs is.

Nehéz helyzetben vannak azok a szülők, akik ilyenkor a tanulás mellett próbálnak érvelni. Elképzelem, ahogy 19 éves gyerekükkel vitatkoznak. Hogy miért is kellene elvégezni az egyetemet. Tanulni, okosodni. Gondolom, ilyenkor azonnal jön a névsor, Gates, Jobs, Zuckerberg, amivel nehéz bármit is kezdeni.

A nagy amerikai egyetemek egyelőre képtelenek megbirkózni a tömeges egyetemelhagyással. Érvelhetnek persze, hogy egymilliomodnyi esély van csak arra, hogy az egyetemről kilépő diák pár év alatt 50 milliárd dolláros vagyont gyűjtsön össze, úgy, mint ahogy azt a Facebook alapítója tette.

Egyrészt, mert az 50 milliárd túl jól hangzik, jobban, mint a lottóötös. Másrészt pedig, az egyetemek kapujában ott toporognak a befektetők, a kockázati tőkealapok (ez a hivatalos nevük), és olyan összegekkel csalogatják magukhoz ezeket a fiatalokat, amekkora pénzről azok életükben nem hallottak. A befektetők ugyanis a Facebook-sztoriból örökre megtanul­ták, hogy bármelyik 19 éves diák, egyetlen laptoppal a kollégiumi szobájában, csodákra lehet képes.

Soha többé nem legyintenek már rá az ilyenekre. A Mark Zuckerberg-félékre. Viszont amikor a dollárkötegeket a diákok orra előtt meglengetik, akkor cserébe teljes odaadást várnak el. És mi mással is tudná az elszántságát bizonyítani egy egyetemista, akinek ugye semmi mása nincs, csak a saját élete és karrierje, mint hogy annyira komolyan gondolja a terveit, hogy még az egyetemet is hajlandó érte otthagyni. Meg persze a pénzért, meg az álomért, meg a Facebook-sztori reményéért.

Lehet, hogy Mark Zuckerberg életéről mégis kár volt hollywoodi filmet forgatni!.

Frei Tamás - metropol.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Politika (1581) Flag gondolja (34) Történelem (16) Szépségápolás (15) Gazdaság (689) Tv fotel (65) Tereb (145) Sport (729) Nézőpont (1) Belföld (10) Mozaik (83) Autómánia (61) Életmód (1) Heti lámpás (276) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Kultúra (6) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1309) Jobbegyenes (2680) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7091) Egészség (50) Irodalmi kávéház (529)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>