Ma 2023 május 28. Emil, Csanád napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
d6d7f05e50927eebf20c46037eabf94a.jpg

Frei Tamás - A rubik-kockás konspiráció

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A „forrás” azt az utasítást adta az újságíróknak, hogy jöjjenek Hongkongba, és egy szálloda félreeső sarkában nagyon hangosan kérdezzenek rá a hotel egy másik pontján található helyiségre. Ha minden rendben lesz, akkor a „forrás” Rubik-kockával a kezében elsétál majd előttük.

Nekünk, magyaroknak, első hallásra gondolom a Rubik-kockás rész tetszik leginkább. Hogy még ebben a történetben is van egy pici magyar szál. De aztán, a konspiráció részleteit megismerve, már sokkal inkább arra terelődik a figyelem, hogy a CIA egyik munkatársa miképp is tudta kijátszani magát a CIA-t. 

A 29 éves Edward Snowden, aki éveken keresztül dolgozott különböző amerikai hírszerző hivataloknak, pár nappal ezelőtt minden idők talán legnagyobb lehallgatási botrányát indította útjára. A Rubik-kockás konspiráció után ugyanis az arcát és a nevét adta ahhoz a hosszú órákig tartó interjúhoz, melyben leleplezte, hogy az amerikai titkosszolgálatok világszerte adatokat gyűjtenek mindannyiunk elektronikus kommunikációs eszközeiről, telefonokról, internetes postafiókokból, súlyosan megsértve a magántitokhoz fűződő jogainkat.

Nemcsak az amerikai polgárokét, hanem az európaiakét is. A botrány feltehetően óriásira duzzad majd, főleg Amerika és Európa között. A magyar ügyekben vehemensen harcos uniós biztos, Viviane Reding például kedden már neki is esett az amerikai legfőbb ügyésznek, magyarázatot követelve. A fasiszta és kommunista európai múlt megfigyelési, lehallgatási és titkosszolgálati visszaéléseinek leckéjét megtanuló kontinens vezetői elég gyorsan és határozottan oktatták ki Amerika irányítóit, beleértve Obama elnököt is, hogy a demokratikus országokban az állambiztonság nem cél, hanem az emberek szabadságát biztosító eszköz.

Aligha véletlen, hogy első körben egy európai napilappal konspirált a CIA-s fiatalember. Mint egy igazi kalandregényben, úgy szervezte meg a hongkongi találkozót. A brit Guardian tudósítóját már januárban titkosított e-mailben kereste meg. Értelemszerűen hónapokig tartott, amíg a gyanakvó újságírót meg tudta győzni arról, hogy amit tesz, az nem provokáció, a CIA munkatársaként nem félrevezetni akarja a sajtót, hanem épp ellenkezőleg, leleplezni a CIA „zsarnoki megoldásait”. Az amerikai fiatalember saját fejlesztésű titkosító programot küldött az újságírónak, házi készítésű videoinstrukciót mellékelve hozzá arról, hogy miképpen tudnak egymással a lebukás veszélye nélkül kommunikálni.

A sajtó munkatársai ezek után technikai és jogi szakértőket vontak be, és így próbálták a beígért leleplezések jogi legitimációját igazolni. A titkosított videomegbeszéléseknek, az eltorzított hangon és képpel folytatott vizsgálatoknak része volt például, hogy gyerekkortól végigellenőrizték a Rubik-kockás fiatalember életét, pont úgy, mint amikor a költségeket nem kímélő legprofibb ügyvédi irodák magánnyomozók segítségével átfésülik a potenciális tanúk múltját.

A WikiLeaks botránya után újabb bizonyíték ez arra, hogy ma már milyen cizellált technikákat alkalmaz a világ leghatalmasabb országának legerősebb szervezete ellen konspiráló média. Hogy arrafelé hová is jutott a sajtószabadság.

Kapcsolódó anyagok:

Frei Tamás - metropol

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1581) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Egészség (50) Gazdaság (681) Kultúra (6) Tv fotel (65) Autómánia (61) Életmód (1) Belföld (9) Tereb (142) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Flag gondolja (33) Mozaik (83) Vetítő (30) Nagyvilág (1306) Heti lámpás (263) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (521) Mondom a magamét (6833) Történelem (15) Jobbegyenes (2619)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>